Działania osłonowo – aktywizacyjne na rzecz osób bezdomnych

Autor: Admin Dodano: środa, 05 września 2012 - 14:34

Caritas Diecezji Ełckiej od wielu już lat prowadzi Noclegownię im. św. Ojca Pio w Ełku. Schronienie w niej mogą znaleźć wszystkie osoby pozbawione dachu nad głową, które nie mają gdzie się podziać, od których odwróciła się rodzina. Osoby takie po zgłoszeniu się do nas otrzymują miejsce do spania (łóżko wraz z czystą pościelą), niezbędną odzież oraz środki higieny osobistej. Do ich dyspozycji w budynku noclegowni znajduje się pełen węzeł sanitarny oraz świetlica, gdzie mogą spędzić wolny czas, obejrzeć telewizję. Osoby zakwaterowane w noclegowni każdego dnia otrzymują trzy posiłki, w tym jeden ciepły. Posiłki przygotowywane oraz wydawane są Domu Dziennego Pobytu mieszczącym się nieopodal noclegowni. Osoby bezdomne, które nie chcą być zakwaterowane w noclegowni każdego dnia mogą przyjść do naszej stołówki, gdzie otrzymają ciepły posiłek.

1937 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Działania osłonowo – aktywizacyjne na rzecz osób bezdomnych' (739 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PROGRAM UNIJNY PEAD – HISTORIA

Autor: Admin Dodano: wtorek, 04 września 2012 - 14:42

Idea tego programu sięga lat 80 XX wieku. W ówczesnych krajach unijnych w magazynach agencji interwencyjnych zgromadzono ogromne ilości nadwyżek żywności. Nie można ich było ani sprzedać w obrębie Unii, jak również wyeksportować poza kraje członkowskie. Powód – wysokie koszty dopłat eksportowych, jak również magazynowanie, które stawało się coraz kosztowniejsze. Postanowiono, że najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie rozdzielenie nagromadzonych zapasów wśród ludności ubogiej z terenu krajów członkowskich. Obecnie w zapasach interwencyjnych Unii Europejskiej nie gromadzi się już żywności.

2288 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PROGRAM UNIJNY PEAD – HISTORIA' (5175 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Razem papieskim traktem

Autor: Admin Dodano: wtorek, 04 września 2012 - 14:34

W dniu 29 sierpnia 2012 roku Caritas Diecezji Ełckiej we współpracy z Warsztatami Terapii Zajęciowej w Ełku zorganizowała jednodniową wycieczkę do Augustowa. Wzięło w niej udział łącznie trzydzieści osób. Piętnaścioro z nich to członkowie ełckich WTZ, którym towarzyszyło pięciu opiekunów oraz dziesięciu wolontariuszy – członków Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas. Wycieczka była zorganizowana w ramach projektu „Profesjonalizacja Wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej”, współfinansowanego ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2012.

1380 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Razem papieskim traktem' (3635 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Sierpniowe praktyki sposobem na integrację społeczną

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 03 września 2012 - 02:24

Sierpień w projekcie „Profesjonalizacja Wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej” przebiegał głównie pod hasłem praktyk wolontariuszy w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Ełku, działających przy Katolickim Stowarzyszeniu Niepełnosprawnych Diecezji Ełckiej. Każdy z wolontariuszy stanowiących grupę „Asystenta osoby niepełnosprawnej umysłowo” odbył ośmiogodzinne praktyki w pracowniach ełckiego warsztatu. Wolontariusze pierwotnie zwiedzili wszystkie pracownie oraz instruktorów poszczególnych sekcji zadaniowych
oraz zapoznali się ze specyfiką pracy oraz zasadami obowiązującymi na terenie placówki.

1977 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Sierpniowe praktyki sposobem na integrację społeczną' (3722 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WYPRAWKI SZKOLNE PRZEKAZANE.

Autor: Admin Dodano: wtorek, 28 sierpnia 2012 - 14:34

Caritas pomaga dzieciom wejść z uśmiechem w nowy rok szkolny.

Wychodząc naprzeciw potrzebom dzieci, które rozpoczną nowy rok szkolny we wrześniu, Caritas Diecezji Ełckiej już po raz dziewiąty zorganizowała akcję „Tornister Pełen Uśmiechu”. Głównym celem w/w przedsięwzięcia jest zwiększenie szans edukacyjnych uczniów poprzez wyposażenie ich w podstawowe artykuły szkolne i plecaki.

Tornister pełen uśmiechu
2167 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WYPRAWKI SZKOLNE PRZEKAZANE. ' (1955 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194195196197198208218228238248258268278288298308318328338   >