Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Wolontariat sposobem na samotność i nudę

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:35

To jedna z najwspanialszych nagród, jakimi obdarowuje nas życie, że żaden człowiek nie może szczerze pomóc innemu, nie pomagając samemu sobie
- Ralph Waldo Emmerson

Czym jest wolontariat wie prawie każdy. Jednak tylko niewielu z nas decyduje się by zostać wolontariuszem. O fakcie, że wolontariat jest nie tylko korzystnym i uczynnym, ale także sprawiającym radość zajęciem, przekonały się dwie wolontariuszki Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas. O swojej przygodzie z wolontariatem, potrzebie pomocy potrzebującym i dzieleniu się swoim czasem wolnym opowiadają Paulina Stasiewicz i Mariola Kottlenga.

3036 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariat sposobem na samotność i nudę' (3638 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„A To Polska właśnie”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 14:26

W terminie od 19 września do 28 września Caritas Diecezji Ełckiej gościła w swoich progach niecodziennych gości – delegację z Korei Południowej realizowaną w ramach projektu A To Polska właśnie w ramach polsko-koreańskiej wymiany młodzieży. Pobyt koreańskiej grupy miał charakter edukacyjno-kulturowy i był formą rewizyty, jaką polska delegacja złożyła w Seulu na przełomie czerwca i lipca br. Program pobytu w Polsce obejmował m.in. sześciodniowy pobyt w Ełku i okolicach, wycieczkę do Gdańska i Warszawy.

1439 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„A To Polska właśnie”' (6260 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedszkolaki pomagają

Autor: Admin Dodano: wtorek, 25 października 2011 - 11:09

W ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem, który świętowano 16 października 2011 roku, Miejskie Przedszkole „Słoneczna Ósemka” zorganizowało zbiórkę żywności dla osób najbardziej potrzebujących. Każdy przedszkolak miał okazję podzielić się, przynosząc do przedszkola wybrany produkt długoterminowej ważności spożycia. Taka akcja jest doskonałą okazją do uwrażliwiania na potrzeby innych już od najmłodszych lat. Dzieci chętnie włączyły się w zbiórkę żywności i z radością dokładały kolejne produkty do przeznaczonych na zbiórkę kartonów. Paczki z żywnością zostały uroczyście przekazane organizacji Caritas Diecezji Ełckiej, aby stamtąd mogły trafić pod właściwy adres.

1152 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedszkolaki pomagają' (1506 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2011 - 13:02

W dniach 25 – 26 września br. Ordynariusz Diecezji Ełckiej Ks. Biskup Jerzy Mazur przeprowadził wizytację kanoniczną w parafii Św. Anny w Giżycku. W drugim dniu wizyty odwiedził naszą placówkę Centrum Charytatywne im. Jana Pawła II, w którym od prawie 3 lat mieści się Dzienny Punkt Opieki nad Dzieckiem w wieku 3-5 lat. Uczęszcza tu 15 dzieci w godz. od 7.30-16.00. Oprócz opieki dzieci mają zapewnione zajęcia dydaktyczne oraz katechetyczne. Biorą udział w organizowanych przez wychowawczynie uroczystościach, m.in.: „Jasełka” oraz „Dzień Mamy i Taty” .

2382 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wizyta kanoniczna Ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD w Centrum Charytatywnym im. Jana Pawła II „Otwórzcie Drzwi Chrystusowi” w Giżycku' (2245 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 11 października 2011 - 15:00

Pod takim hasłem w tym roku obchodziliśmy 67. Tydzień Miłosierdzia Bożego. Wychodząc naprzeciw tym słowom Caritas Diecezji Ełckiej w dniach od 2 do 7 października przeprowadziła akcję pod hasłem „Ciepły posiłek dla każdego”. Miejscem wydawania posiłków był Park Solidarności oraz ulica Wojska Polskiego przed Domem św. Faustyny „Pomocna Dłoń” w Ełku. Przez pięć dni w tygodniu, w godzinach popołudniowych wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej rozdawali gorącą zupę, ciasto i kanapki. Wielu ludzi, tych najbardziej dotkniętych przez los czekało na wolontariuszy już dużo wcześniej, aby móc się posilić. Możliwe, że był to jedyny ich posiłek w ciągu dnia.

1727 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„KOMUNIA Z BOGIEM ŹRÓDŁEM MIŁOSIERDZIA”' (1184 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194204214224234244254264274284294304314   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU