Apel o pomoc Pogorzelcom z Zielonówka w gminie Olecko.

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 24 września 2012 - 14:55

Dnia 20 września br. w Zielonówku pod Oleckiem doszło do tragedii. W pożarze, który wybuchł w budynku mieszkalnym zginęło dwoje dzieci w wieku rok i 10 miesięcy oraz 4 lata. W chwili tragedii dwaj bracia byli sami w domu. Ich sześcioletnia siostra razem z mamą wyszła na chwilę z budynku żeby rozładować opał. Kiedy dziewczynka nagle zobaczyła pożar w mieszkaniu, wszystko zaczęło się bardzo szybko dziać. Ogień rozprzestrzeniał się na całym poddaszu. Matka chłopców prawdopodobnie chciała ratować synów, niestety nie udało jej się. Kobieta trafiła do szpitala z poparzonymi rękoma I i II stopnia. Ojciec dzieci w momencie tragedii był w pracy. W całym budynku mieszkały trzy rodziny. Mieszkańcy ewakuowali się, najtrudniej jednak było dostać się na poddasze do chłopców. Po przyjeździe straży pożarnej, dwaj strażacy dostali się do środka mieszkania. Wynieśli oni dzieci przez okno. Ratownicy reanimowali ich, ale bezskutecznie, chłopców nie udało się uratować. Te dwie małe ,,iskierki Boże ’’ odeszły na zawsze.

2479 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Apel o pomoc Pogorzelcom z Zielonówka w gminie Olecko. ' (1151 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Żeglarskie Mistrzostwa Polskich Aptekarzy

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 24 września 2012 - 14:50

W dniach 7-9 września 2012 roku w jednej z marin na Mazurach w miejscowości Kietlice k. Węgorzewa odbyły się I Żeglarskie Mistrzostwa Polskich Aptekarzy, których organizatorem była Okręgowa Izba Aptekarska z Olsztyna. Celem regat była aktywizacja aptekarskiego środowiska żeglarskiego.

2352 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Żeglarskie Mistrzostwa Polskich Aptekarzy ' (1536 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
8. Dziecko w Oknie Życia

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 września 2012 - 09:56

Wczoraj w godzinach nocnych, do Okna Życia przy Domu św. Faustyny „Pomocna Dłoń” w Ełku, został przyniesiony Noworodek. O zaistniałym fakcie został poinformowany Sąd Rodzinny oraz PCPR w Ełku. Noworodek jest zdrowy.

1895 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Działania osłonowo – aktywizacyjne na rzecz osób bezdomnych

Autor: Admin Dodano: środa, 05 września 2012 - 14:34

Caritas Diecezji Ełckiej od wielu już lat prowadzi Noclegownię im. św. Ojca Pio w Ełku. Schronienie w niej mogą znaleźć wszystkie osoby pozbawione dachu nad głową, które nie mają gdzie się podziać, od których odwróciła się rodzina. Osoby takie po zgłoszeniu się do nas otrzymują miejsce do spania (łóżko wraz z czystą pościelą), niezbędną odzież oraz środki higieny osobistej. Do ich dyspozycji w budynku noclegowni znajduje się pełen węzeł sanitarny oraz świetlica, gdzie mogą spędzić wolny czas, obejrzeć telewizję. Osoby zakwaterowane w noclegowni każdego dnia otrzymują trzy posiłki, w tym jeden ciepły. Posiłki przygotowywane oraz wydawane są Domu Dziennego Pobytu mieszczącym się nieopodal noclegowni. Osoby bezdomne, które nie chcą być zakwaterowane w noclegowni każdego dnia mogą przyjść do naszej stołówki, gdzie otrzymają ciepły posiłek.

1928 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Działania osłonowo – aktywizacyjne na rzecz osób bezdomnych' (739 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PROGRAM UNIJNY PEAD – HISTORIA

Autor: Admin Dodano: wtorek, 04 września 2012 - 14:42

Idea tego programu sięga lat 80 XX wieku. W ówczesnych krajach unijnych w magazynach agencji interwencyjnych zgromadzono ogromne ilości nadwyżek żywności. Nie można ich było ani sprzedać w obrębie Unii, jak również wyeksportować poza kraje członkowskie. Powód – wysokie koszty dopłat eksportowych, jak również magazynowanie, które stawało się coraz kosztowniejsze. Postanowiono, że najlepszym wyjściem z tej sytuacji będzie rozdzielenie nagromadzonych zapasów wśród ludności ubogiej z terenu krajów członkowskich. Obecnie w zapasach interwencyjnych Unii Europejskiej nie gromadzi się już żywności.

2276 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PROGRAM UNIJNY PEAD – HISTORIA' (5175 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192193194204214224234244254264274284294304314324334   >