Festyn już za nami!

„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 14:25

W dniach 19-22 października br. w Domu Św. Rodziny w Orzyszu odbyły się warsztaty z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Szkolenie prowadzili instruktorzy Roman Skowroński - specjalista anestezjologii i intensywnej terapii, wykładowca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Paweł Mikłaszewicz – nauczyciel, wykładowca w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych na kierunku ratownik medyczny i na kursach specjalizacyjnych z zakresu pielęgniarstwa kardiologicznego i pielęgniarstwa ratunkowego w Gdańsku i Gdyni oraz Piotr Kuchta – ratownik wolontariusz. W warsztatach uczestniczyło 12 pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Ełckiej, którzy przez dwa dni uczyli się w teorii i praktyce zasad udzielania pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia życia i zdrowia.

3367 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej ' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 12:39

,, Żeby Chrystus przez wiarę zamieszkał w sercach naszych ’’ – hasło z Roku Wiary zaczerpnięte z Listu do Efezjan było myślą przewodnią spotkania osób bezdomnych 9 listopada 2013 roku na Jasnej Górze. U tronu Pani Jasnogórskiej spotkało się ok. 1000 osób bezdomnych z 22 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli w tym pielgrzymowaniu. Przybyłych na Jasną Górę pątników, w kaplicy św. Józefa, przywitał Ks. Dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej – Stanisław Iłczyk, Ks. Dyrektor Caritas Polska – Marian Subocz oraz Paulin – O. Jan Pach OSPE.

2263 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (4147 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 11:53

W piątek 1 listopada 2013 roku odbyła się zbiórka publiczna zorganizowana przez Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3 Maja 10, 19-300 Ełk) w celu pozyskania środków pieniężnych na budowę Biblioteki oraz Kaplicy Wyższego Seminarium Duchownego przy ul. Kościuszki w Ełku.

Zbiórki pieniężne
1579 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogłoszenie o wyniku zbiórki publicznej przeprowadzonej na mocy decyzji Prezydenta Miasta Ełku z dnia 29 października 2013r. (O-OC..5311.12.2013) przez Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 1 listopada 2013 roku przy bramach oraz na terenie Cmentarza Komunalnego' (525 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
BOŻONARODZENIOWA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI „ Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 11:50

W dniach 6 i 7 grudnia 2013 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 415/2013 z dnia 25 października 2013 r. nr sygn. DAP-ZZP-632-1-406/2013) zaplanowała przeprowadzić Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM”. Produkty żywnościowe zbierane będą w sklepach na terenie całej diecezji ełckiej. Podczas ubiegłorocznej zbiórki żywności udało się zebrać 16 000,00 kg produktów spożywczych.

1890 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'BOŻONARODZENIOWA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI „ Tak, POMAGAM”' (1545 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nowe pomieszczenia do prowadzenia zajęć profilaktycznych

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 listopada 2013 - 22:35

Caritas Diecezji Ełckiej pozyskała z budżetu Urzędu Miasta w Ełku środki na realizację zadania publicznego pn. „Wyposażenie pomieszczeń do zajęć z profilaktyki uzależnień”. W ramach zadania w nowo powstałym Centrum Pomocy Społecznej i Medycznej dla Matki i Dziecka w Ełku wyposażone zostaną dwa pomieszczenia. Pierwsze z nich to gabinet do konsultacji indywidualnych.

Urząd Miasta Ełk
2535 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nowe pomieszczenia do prowadzenia zajęć profilaktycznych' (493 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191201211221231241251261271281291301311321331341351361   >