Wydarzenia w Domu Św. Faustyny "Nie lekajcie sie" w Gołdapii

Autor: Admin Dodano: środa, 02 stycznia 2013 - 14:53

16 grudnia 2012r. z Domu Św. Faustyny – Nie Lękajcie się w Gołdapi wczesnym rankiem wyruszyła wycieczka do stolicy. Pogoda od samego rana płatała nam figle. Ogromne zaspy, sypiący śniegi i lód na drodze bardzo utrudniał nam podróż. Nas jednak pogoda nie przeraziła, z dobrymi humorami jechaliśmy zwiedzać Warszawę.

2671 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wydarzenia w Domu Św. Faustyny "Nie lekajcie sie" w Gołdapii' (3379 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej – rozpoczęta!

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:49

Zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w dniu 27.11.2012r. podjął decyzję o udzieleniu dofinansowania na realizację w ramach IV konkursu Programu priorytetowego System zielonych inwestycji (GIS – Green Investment Scheme) Część 1) Zarządzanie energią w budynkach użyteczności publicznej zadania pn. „Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej „Dom Samotnej Matki” przy ul. Jesiennej i „Centrum Diagnozy i Terapii” przy ul. Baranki w Ełku”, zgodnie z następującymi warunkami:

Planowany koszt całkowity realizacji zadania wynosi: 4 090 723,00 zł
- kwota dotacji w wysokości do: 177 242,00 zł,
- kwota pożyczki w wysokości do: 2 454 433,00 zł.

Termin zakończenia realizacji zadania: 31.03.2014 r.

1562 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:05

Tak, POMAGAM pod takim hasłem w dniach 14 i 15 grudnia 2012 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 48/2012 z dnia 12 października 2012 r. nr sygn. DAP-632-1-293/2012) przeprowadziła Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności. W akcję zaangażowanych było 1000 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Wyższego Seminarium Duchownego, Ochotniczego Hufca Pracy oraz podopieczni z Ośrodka Rehabilitacyjno – Readapcyjnego MONAR w Gaudynku.

1330 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności' (2765 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wędka została przekazana, czas na połów….

Autor: Admin Dodano: czwartek, 20 grudnia 2012 - 22:15

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu pn. „Wędka zamiast ryby” skierowanego do osób bezdomnych, mieszkańców Domu im. św. Ojca Pio w Ełku. Na podstawie stworzonych diagnoz predyspozycji osobowościowych i diagnoz psychologicznych, wytypowano 5 osób, które zostały zakwalifikowane do uczestnictwa w szkoleniu zawodowym pn. „Pielęgnacja terenów zielonych”. Szkolenie obejmowało 2 części: teoretyczną i praktyczną. W części teoretycznej, uczestnicy szkolenia zapoznali się z wiedzą na temat botaniki, chemii rolnej i nawożenia, hodowli roślin ogrodowych, ochrony środowiska i ekologii zbiorowisk roślinnych. Ponadto Beneficjenci uczyli się czytać i sporządzać projekty, zapoznali się z mechanizacją prac ogrodowych oraz z zasadami BHP przy pracach ogrodowych.

1962 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wędka została przekazana, czas na połów….' (2167 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolędnicy Misyjni 2012

Autor: Admin Dodano: wtorek, 18 grudnia 2012 - 14:58

„Już wkrótce zatrzepoczą skrzydła aniołów, pochylą się królewskie korony,
pastuszkowie rzucą czapki z głów….
Kolędnicy Misyjni zapukają do drzwi, aby dzielić się z nami radością Dobrej Nowiny.
Przyjdą z błogosławieństwem i życzeniami,
uśmiechem Maryi tulącej Dzieciątko i ufnym spojrzeniem dobrego Józefa”.

Światowy Dzień Misyjny Dzieci został ustanowiony w 1950 r. przez papieża Piusa XII. Obchodzony jest corocznie 6 stycznia w Święto Objawienia Pańskiego. Jest to równocześnie święto patronalne najmłodszych należących do Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci (PDMD). Kolędowanie misyjne w Polsce jest tradycją jeszcze młodą, zaproponowaną i przygotowaną w 1993 r. przez centralę krajową PDMD w Warszawie.

1371 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolędnicy Misyjni 2012' (1589 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188198208218228238248258268278288298308318328338   >