Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 15:57

Zwyczaj kolędowania misyjnego narodził się w krajach niemieckojęzycznych, gdzie kolęduje się z okazji Trzech Króli. W Polsce po raz pierwszy mali misjonarze ruszyli w świat z kolędą w 1993 roku z inicjatywy Papieskich Dzieł Misyjnych Dzieci. Dzięki polskim Kolędnikom Misyjnym w ostatnich latach zrealizowano kilkadziesiąt projektów w 9 krajach (w Sudanie, Wietnamie, na Filipinach, w Boliwii, Burkina Faso, Haiti i Indonezji, Republice Środkowoafrykańskiej oraz Peru). Celem akcji jest zbiórka pieniędzy na pomoc dzieciom w krajach misyjnych. Zgodnie z ideą Papieskiego Dzieła Misyjnego Dzieci zebranych ofiar nie można przeznaczać dla misjonarzy, a jedynie na projekty służące dzieciom.

1703 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Informacja o kolędowaniu wolontariuszy ze Szkolnych Kół Caritas na rzecz dzieci z krajów misyjnych ' (1615 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czwarte Dziecko w Oknie Życia w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 15:55

W nocy z 27 na 28 grudnia b.r. o godzinie pierwszej w Oknie Życia mieszczącym się przy Domu św. Faustyny w Ełku znaleziono trzecie w tym roku niemowlę. Chłopczyk przebywa teraz w szpitalu. Po przeprowadzeniu kompleksowych badań wiemy, że dziecko jest zdrowe i mamy nadzieję, że niebawem będzie mogło trafić do oczekujących na niego rodziców. To czwarte dziecko, które trafi do swoich rodziców za pośrednictwem ełckiego okna. Na pewno znajdzie swój ciepły dom u ludzi, którzy czekają na jego przyjście z wielką radością i miłością. To już trzecie niemowlę w tym roku. Dotychczas był to chłopczyk w czerwcu i dziewczynka we wrześniu tego roku, którzy znaleźli rodzinę za pośrednictwem Katolickiego Ośrodka Adopcyjno–Opiekuńczego Diecezji Ełckiej. W przypadku tego dziecka będzie inaczej, gdyż ośrodek kończy swoją działalność 30 grudnia 2011 roku, tak więc nie będzie mógł brać udziału w procedurze przysposobienia.

1860 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czwarte Dziecko w Oknie Życia w Ełku' (797 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilia Świąt Bożego Narodzenia

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 15:41

,,Jeżeli tak uroczyście obchodzimy narodzenie Jezusa, czynimy to dlatego, aby dać świadectwo, że każdy człowiek jest kimś jedynym i niepowtarzalnym…”
Bł. Jan Paweł II

Wigilia Świąt Bożego Narodzenia tak, jak każdy świąteczny dzień, jest to czas spędzony w gronie rodziny, przyjaciół czy osób dla nas życzliwych. Każdemu z nas kojarzy się ona z ciepłem i miłością, która gości w naszych domach. Jednak są również ludzie, którzy mogą tylko pomarzyć o przeżyciu tak uroczych chwil. Najczęściej są oni samotni, ubodzy, bezdomni, niewydolni ekonomicznie i nie mają dokąd pójść nawet w tym najważniejszym dniu roku. Dlatego też, tradycyjnie jak co roku, chcąc jednoczyć się w tym pięknym dniu z tymi osobami, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała 24 grudnia dwie wieczerze wigilijne.

1636 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilia Świąt Bożego Narodzenia' (2696 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
MARZENIA DO SPEŁNIENIA

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 15:07

W dniu 23 grudnia o godz. 17.30 do Domu Św. Faustyny – Wielkie Serce w Giżycku przybyli niespodziewani goście: Święty Mikołaj i jego pomocnicy. Wszyscy obecni w tym czasie w domu, a szczególnie dzieci były bardzo zdziwione i zaskoczone. Święty Mikołaj przybył do nas dzień przed wigilią i zrobił nam wielką niespodziankę.

1163 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'MARZENIA DO SPEŁNIENIA' (2433 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 29 grudnia 2011 - 15:06

W dniach 19 i 20 grudnia 2011 roku Caritas Diecezji Ełckiej (ul. 3 Maja 10, 19-300 Ełk) zorganizowała i przeprowadziła zbiórkę publiczną na terenie miasta Ełk. Celem zbiórki było pozyskanie środków pieniężnych niezbędnych do przygotowania paczek świątecznych dla wychowanków świetlic środowiskowych prowadzonych przez diecezjalną Caritas.

Zbiórki pieniężne
1306 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ogłoszenie o wyniku zbiórki publicznej przeprowadzonej na mocy decyzji Prezydenta Miasta Ełku z dnia 8 grudnia 2011 r.(BOC.5311.9.2011) przez Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 19 - 20 grudnia 2011 roku na terenie miasta Ełk ' (657 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187188198208218228238248258268278288298308   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU