Autor: Admin Dodano: wtorek, 01 lipca 2014 - 13:30

Caritas Diecezji Ełckiej ogłasza nabór Beneficjentów do projektu „Walczę o siebie”, realizowanego w ramach Funduszu Małych Grantów dla Programu PL14 „Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie i przemocy ze względu na płeć”, współfinansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009 – 2014. Udział w projekcie jest bezpłatny.

1700 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Walczę o siebie' (3203 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Bieg Szlakiem Papieskim ukończony

Autor: Admin Dodano: wtorek, 01 lipca 2014 - 13:07

Krzysztof Dudzis - ełcki maratończyk - zainicjował akcję, której celem jest zbiórka funduszy na rzecz szesnaściorga chorych dzieci będących pod opieką Caritas Diecezji Ełckiej. Podopieczni ełckiej Caritas każdego dnia walczą nie tylko o zdrowie, ale i o możliwość przeżycia kolejnego dnia swojego życia. To właśnie dla nich pan Krzysztof zorganizował bieg Szlakiem Papieskim „Tajemnice Światła”. Do biegu mógł przyłączyć się każdy, kto wykupił cegiełkę – opłatę startową. Środki zebrane w trakcie biegu zostały przeznaczone na leczenie i rehabilitację dzieci. Do pokonania był odcinek 170 km z Wigier do Ełku.

1998 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bieg Szlakiem Papieskim ukończony' (8750 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Rozpoczął się Bieg Szlakiem Papieskim

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 czerwca 2014 - 08:08

26 czerwca rozpoczął się na Wigrach Bieg Szlakiem Papieskim. O 9.00 rano w wigierskim kościele odbyła się msza święta, w której uczestniczył Pan Krzysztof Dudzis oraz pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej. W Homilii Ks. Dariusz Kruczyński, dyrektor ełckiej Caritas porównał życie każdego człowieka do biegu, który ma zawsze swój początek i koniec. Ważne jest, aby zwracać w nim na relacje międzyludzkie i budować zarówno życie jak i stosunki z drugim człowiekiem na trwałym fundamencie – na biblijnej skale, która nie ulegnie zniszczeniu przy wystąpieniu trudności czy problemów.

1193 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Rozpoczął się Bieg Szlakiem Papieskim' (1224 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas walczy z uzależnieniami

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 czerwca 2014 - 07:00

Uzależniania nie są zjawiskiem nowym, występują wszędzie i mogą dotknąć każdego, bez względu na wiek czy miejsce zamieszkania. Z wyników badań przedstawionych przez Obserwatorium Integracji Społecznej Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku (Problematyka uzależnień wśród dzieci i młodzieży - skala zjawiska w województwie podlaskim, 2011) wynika, że alkohol jest najpowszechniejszą używką dla dzieci i młodzieży w województwie podlaskim. Dane statystyczne informują, że 22% uczniów szkół podstawowych, 43% gimnazjalistów i 76% uczniów szkół ponadgimnazjalnych spożywało przynajmniej raz w swoim życiu alkohol.

1212 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas walczy z uzależnieniami' (1256 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyki ciąg dalszy

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 czerwca 2014 - 06:55

W roku 2013 Caritas Diecezji Ełckiej otrzymała dofinansowanie z Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie na realizację zadania pn. „Wakacyjne działania profilaktyczne”. Dzięki niemu udało nam się zorganizować warsztaty dla 52 osób. W tym roku do udziału w naszych letnich warsztatach, organizowanych w ramach zadnia „Wakacyjne działania profilaktyczne II”, będziemy chcieli zaprosić grupę 80 osób.

1325 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyki ciąg dalszy' (1304 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187197207217227237247257267277287297307317327337347357367   >