JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2014

Autor: Admin Dodano: środa, 12 marca 2014 - 18:21

„ Wiara i Miłosierdzie” pod takim hasłem Środą Popielcową rozpoczęliśmy Jałmużnę Wielkopostną. To coroczna akcja charytatywna w którą angażuje się Caritas Kościoła Katolickiego, Diakonia Kościoła Ewangelickiego i Eleos Kościoła Prawosławnego.
Celem akcji jest zwrócenie uwagi na problemy ludzi chorych i starszych.

2652 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2014' (1035 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
NADZIEJA DLA OSÓB POTRZEBUJĄCYCH – FEAD

Autor: Admin Dodano: sobota, 01 marca 2014 - 10:38

„ Nigdy nie jesteśmy tak biedni,
aby nie stać nas było na udzielenie pomocy bliźniemu”.

Mikołaj Gogol

Rok 2013 to ostatni rok realizacji programu dostarczania nadwyżek żywności dla najuboższej ludności UE, administrowanego przez Agencję Rynku Rolnego. W ubiegłym roku dostawy żywności były realizowane od marca do grudnia do 140 magazynów 4 organizacji charytatywnych – Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas Polska, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Polski Czerwony Krzyż. Łącznie w ramach programu w okresie od 2004 – 2013 roku sama Caritas Polska otrzymała 293 tys. 551 ton żywności, o wartości 784 mln. 406 tys.. Pomoc ta dotarła do 14 mln. 406 osób najbardziej potrzebujących.

2364 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'NADZIEJA DLA OSÓB POTRZEBUJĄCYCH – FEAD' (1503 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PARAFIALNY ZESPÓŁ CARITAS Z KALINOWA PONOWNIE ZAISTNIAŁ W DZIAŁANIU

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 lutego 2014 - 14:34

Zarząd i członkowie Parafialnego Zespołu Caritas w Kalinowie zorganizowali wspaniałą imprezę, która skierowana była do „bardzo dojrzałego” pokolenia. Bal Seniora to zabawa, na którą przybyły starsze osoby, ale również nie zabrakło i młodych. Organizatorom zależało przede wszystkim na tym, aby uświadomić młodemu pokoleniu, że należy otaczać szczególną troską swoich rodziców, dziadków, poświęcać im więcej czasu, umiejętnie korzystać z ich doświadczenia i mądrości życiowych.

Parafialne Zespoły Caritas
2630 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PARAFIALNY ZESPÓŁ CARITAS Z KALINOWA PONOWNIE ZAISTNIAŁ W DZIAŁANIU' (1571 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
A może basen?

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lutego 2014 - 20:02

Caritas Diecezji Ełckiej od wielu już lat prowadzi świetlicę dla dzieci i młodzieży z Pisza. Każdego dnia placówka odwiedzana jest przez kilkanaście osób, w różnym wieku. Oferta programowa placówki jest dostosowywana do potrzeb wychowanków oraz na bieżąco z nimi konsultowana. Wśród podopiecznych największym powodzeniem cieszy się możliwość korzystania z komputerów z dostępem do Internetu. Świadomi tego, że ta forma spędzania wolnego czasu negatywnie wpływa na stan zdrowia dzieci i młodzieży (ograniczając ich aktywność ruchową), staramy się systematycznie wprowadzać do oferty programowej także zajęcia ruchowe.

2221 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'A może basen?' (823 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Taniec, muzyka, ruch

Autor: Admin Dodano: środa, 26 lutego 2014 - 19:56

Caritas Diecezji Ełckiej wsparciem otacza wszystkich potrzebujących: dzieci, młodzież, seniorów, osoby starsze. Z myślą o dzieciach i młodzieży prowadzimy placówki wsparcia dziennego – świetlice, m.in. w Ełku oraz Piszu. Dla najmłodszych, którzy nie uczęszczają do przedszkoli, przygotowaliśmy kilkadziesiąt miejsc w Punktach Przedszkolnych. Jeden z nich mieści znajduje się w Augustowie, przy ulicy Skorupki 6.

2103 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Taniec, muzyka, ruch' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185186187197207217227237247257267277287297307317327337347357   >