Obchody XXI Światowego Dnia Chorego

Autor: Admin Dodano: czwartek, 21 lutego 2013 - 13:27

"Idź, i ty czyń podobnie"
(Łk 10, 37)

Światowy Dzień Chorego ustanowił Jan Paweł II w 1992 r. i wyznaczył na obchody tego Dnia wspomnienie objawienia Matki Bożej w Lourdes, które przypada 11 lutego. Dzień ten stał się wezwaniem do całego Kościoła powszechnego, aby poświęcić jeden dzień w roku modlitwie, refleksji i dostrzeżeniu miejsca tych, którzy cierpią na duszy i na ciele. Ma on przede wszystkim na celu „uwrażliwienie ludu Bożego i - w konsekwencji - wielu katolickich instytucji działających na rzecz służby zdrowia oraz społeczności świeckiej na konieczność zapewnienia lepszej opieki chorym; pomagania chorym w dowartościowaniu cierpienia na płaszczyźnie ludzkiej, a przede wszystkim na płaszczyźnie nadprzyrodzonej; włączenie w duszpasterstwo służby zdrowia wspólnot chrześcijańskich, rodzin zakonnych, popieranie coraz cenniejszego zaangażowania wolontariatu..."

1779 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Obchody XXI Światowego Dnia Chorego' (1841 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WSPÓLNA AKCJA CARITAS Z FIRMĄ TESCO

Autor: Admin Dodano: środa, 20 lutego 2013 - 13:25

Dzięki inicjatywie Firmy TESCO Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 22-23 i 24 lutego br( piątek, sobota, niedziela) przeprowadzi zbiórkę żywności. Ma ona na celu pomoc osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej, ale nie tylko w okresie świąt. Każdego dnia do naszej instytucji zgłaszają się osoby, które nie mają co jeść. To prawda, która dla nas osób pracujących jest bardzo bolesna. Staramy się w miarę naszych możliwości udzielać pomocy każdemu.

1779 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WSPÓLNA AKCJA CARITAS Z FIRMĄ TESCO' (825 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Bezdomność – to może dotknąć też Ciebie!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 lutego 2013 - 11:51

Bardzo niskie temperatury, przejmujący chłód to wrogowie osób bezdomnych, które pozbawione schronienia, są szczególnie narażone na odmrożenia czy wychłodzenie organizmu. Dlatego też należy pamiętać o tym, że kiedy spotkamy osoby koczujące w pustostanach, powinniśmy niezwłocznie powiadomić o tym fakcie policję czy straż miejską. Osoby bezdomne są przekonane o swoim wykorzenieniu społecznym i dlatego trzymają się na uboczu. Według danych Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Olsztynie (ROPS), liczba osób bezdomnych na terenie miasta Ełku wynosi 28 osób w tym, 22 mężczyzn, 5 kobiet oraz 1 dziecko (dane z września 2012 roku).

2286 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bezdomność – to może dotknąć też Ciebie!' (1409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czas zadumy i refleksji

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 lutego 2013 - 08:05

„Posypmy głowy popiołem,
z Chrystusem nieśmy krzyż społem,
abyśmy z Nim zmartwychwstali
i hymn Mu chwały śpiewali”

Rozpoczął się czas zadumy i refleksji poprzedzający zbliżające się Święta Wielkanocne. Tradycyjnie jak co roku, w Środę Popielcową został zorganizowany Dzień Skupienia dla pracowników Caritas Diecezji Ełckiej, Kurii Biskupiej i Sądu Biskupiego. Rozpoczął się on konferencją pt. Misterium Przemienienia, którą poprowadziła s. Blanka Szymańska OSB.

1924 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czas zadumy i refleksji' (652 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2013

Autor: Admin Dodano: środa, 13 lutego 2013 - 21:52

WIARA DZIAŁAJĄCA W MIŁOŚCI

„Tak bowiem jest: kto skąpo sieje, ten skąpo i zbiera, kto zaś hojnie sieje, ten hojnie też zbierać będzie. Każdy niech przeto postąpi tak, jak mu nakazuje jego własne serce, nie żałując i nie czując się przymuszonym, albowiem radosnego dawcę miłuje Bóg. A Bóg może zlać na was całą obfitość łaski, tak byście mając wszystkiego i zawsze pod dostatkiem, bogaci byli we wszystkie dobre uczynki” (2 Kor 9, 6-8).

Środą Popielcową rozpoczynamy Wielki Post. Trwa on 40 dni w trakcie których podejmujemy bardzo ważne postanowienia. Są one różne, jedne wpływające pozytywnie na nas samych, inne mające bardzo ważne znaczenie dla drugich osób, bliskich nam bądź dalekich.

1977 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA 2013' (1949 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185195205215225235245255265275285295305315325335   >