VIII Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 18:07

Caritas Diecezji Ełckiej organizuje 1 czerwca 2013 roku na Placu Jana Pawła II w Ełku już po raz ósmy Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka.

1 czerwca na Placu Jana Pawła II w Ełku na dzieci z całej Diecezji Ełckiej będą czekały liczne atrakcje. Odbędą się występy artystyczne i sportowe, popisy taneczne przedszkolaków oraz zabawy i turnieje. Dla najmłodszych niezwykłą frajdą będą dmuchane zamki i zjeżdżalnie, trampoliny oraz namioty z zabawami. Ich wypożyczenie możliwe będzie dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta w Ełku, w ramach zadania „Dzień Dziecka – święto wszystkich dzieci”. Na scenie będą prowadzone konkursy i quizy edukacyjne przeplatane wspólnym śpiewem oraz pogadanki na temat bezpieczeństwa. Dla wszystkich lubiących rywalizację nauczyciele oraz kluby sportowe przygotują zabawy i zawody. Przedstawiciele Komendy Powiatowej Policji oraz Powiatowej Komendy Państwowej Staży Pożarnej w Ełku zorganizują konkursy edukacyjne oraz pokazy sprzętu policyjnego i strażackiego.

Urząd Miasta Ełk
3936 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka ' (2840 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profesjonalizacja wolontariatu 18+

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 13:05

Na czerwiec została zaplanowana realizacja warsztatów oraz szkoleń dla wolontariuszy Ełckiego Centrum wolontariatu Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas – beneficjentów projektu pn. „Profesjonalizacja wolontariatu 18 + działającego przy Caritas Diecezji Ełckiej”. Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Tematyka warsztatów obejmować będzie m.in. zagadnienia z komunikacji, pierwszej pomocy, elementów prawa, pomocy społecznej. Wolontariusze ECWC będą mogli wziąć udział m.in. w kursie na wychowawcę kolonijnego. Następnie, w okresie od lipca do września, każdy z Beneficjentów będzie musiał odbyć praktykę w jednej z placówek Caritas lub zorganizować akcję pomocową w środowisku lokalnym.

2452 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profesjonalizacja wolontariatu 18+' (1888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Uroczystości odpustowe w Studzienicznej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 12:51

W Wigilię zesłania Ducha Świętego w sobotę 18 maja 2013 r. odbyły się uroczystości odpustowe w Sanktuarium Matki Bożej w Studzienicznej. Uczestniczyły w nich dzieci komunijne, dzieci i młodzież z Podwórkowych Kół Różańcowych, Szkolnych Kół Caritas, schol, Kół Misyjnych oraz różnych wspólnot dziecięcych z diecezji ełckiej. Spotkaniu towarzyszyło hasło: „ Maryjo bądź nam przewodniczką w wierze” oraz „Wy jesteście solą ziemi…”

1943 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Uroczystości odpustowe w Studzienicznej' (2004 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 maja 2013 - 13:50

W niedzielę, 12 maja, po raz kolejny odbyła się Ełcka Majówka Pozarządowa, która była zwieńczeniem Ełckiego Tygodnia Obywatelskiego.

1671 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejna Majówka Pozarządowa za nami!' (1543 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Polonia na wakacjach

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 kwietnia 2013 - 14:43

Na Białorusi mieszka blisko 400 tys. Polaków, zdecydowana większość z nich na Grodzieńszczyźnie. Ponad 13% z nich uznaje język polski za ojczysty. Stosunkowo niski odsetek tych osób może być spowodowany działaniami władz białoruskich, które usilnie dążą do tego, żeby zmarginalizować pozycję języka polskiego. Dzieje się to m.in. przez ograniczanie przyjazdu polskich nauczycieli na Białoruś. Lekcje języka polskiego coraz częściej prowadzone są w charakterze zajęć nadliczbowych, fakultatywnych. Na Białorusi niewiele osób angażuje się czynnie w życie tamtejszej polonii. Osoby młode coraz częściej migrują do większych miast, gdzie zatracają kontakt z polskością. Dodatkowo sprzyja temu brak polskiej prasy czy ograniczone możliwości organizowania imprez o charakterze kulturalnym.

2170 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Polonia na wakacjach' (1891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183184185195205215225235245255265275285295305315325335345   >