Wyposażenie Domu Samotnej Matki w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 stycznia 2013 - 08:59

Dzięki wsparciu finansowemu Miasta Ełku zostały umeblowane dwa mieszkania w Domu Samotnej Matki (25-35 m2 każde). Zakupiono szafy ubraniowe, komody, tapczany, wersalki, stoły oraz krzesła. Przygotowano również 2 aneksy kuchenne. Dzięki wyposażeniu mieszkań w te podstawowe meble kobiety, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej otrzymają schronienie i pomoc.

3105 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyposażenie Domu Samotnej Matki w Ełku' (1072 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wydarzenia w Domu Św. Faustyny "Nie lekajcie sie" w Gołdapii

Autor: Admin Dodano: środa, 02 stycznia 2013 - 14:53

16 grudnia 2012r. z Domu Św. Faustyny – Nie Lękajcie się w Gołdapi wczesnym rankiem wyruszyła wycieczka do stolicy. Pogoda od samego rana płatała nam figle. Ogromne zaspy, sypiący śniegi i lód na drodze bardzo utrudniał nam podróż. Nas jednak pogoda nie przeraziła, z dobrymi humorami jechaliśmy zwiedzać Warszawę.

2616 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wydarzenia w Domu Św. Faustyny "Nie lekajcie sie" w Gołdapii' (3379 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej – rozpoczęta!

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:49

Zarząd Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w dniu 27.11.2012r. podjął decyzję o udzieleniu dofinansowania na realizację w ramach IV konkursu Programu priorytetowego System zielonych inwestycji (GIS – Green Investment Scheme) Część 1) Zarządzanie energią w budynkach użyteczności publicznej zadania pn. „Termomodernizacja obiektów użyteczności publicznej Caritas Diecezji Ełckiej „Dom Samotnej Matki” przy ul. Jesiennej i „Centrum Diagnozy i Terapii” przy ul. Baranki w Ełku”, zgodnie z następującymi warunkami:

Planowany koszt całkowity realizacji zadania wynosi: 4 090 723,00 zł
- kwota dotacji w wysokości do: 177 242,00 zł,
- kwota pożyczki w wysokości do: 2 454 433,00 zł.

Termin zakończenia realizacji zadania: 31.03.2014 r.

1547 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 grudnia 2012 - 13:05

Tak, POMAGAM pod takim hasłem w dniach 14 i 15 grudnia 2012 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 48/2012 z dnia 12 października 2012 r. nr sygn. DAP-632-1-293/2012) przeprowadziła Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności. W akcję zaangażowanych było 1000 wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas, Wyższego Seminarium Duchownego, Ochotniczego Hufca Pracy oraz podopieczni z Ośrodka Rehabilitacyjno – Readapcyjnego MONAR w Gaudynku.

1312 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wyniki Bożonarodzeniowej Zbiórki Żywności' (2765 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wędka została przekazana, czas na połów….

Autor: Admin Dodano: czwartek, 20 grudnia 2012 - 22:15

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu pn. „Wędka zamiast ryby” skierowanego do osób bezdomnych, mieszkańców Domu im. św. Ojca Pio w Ełku. Na podstawie stworzonych diagnoz predyspozycji osobowościowych i diagnoz psychologicznych, wytypowano 5 osób, które zostały zakwalifikowane do uczestnictwa w szkoleniu zawodowym pn. „Pielęgnacja terenów zielonych”. Szkolenie obejmowało 2 części: teoretyczną i praktyczną. W części teoretycznej, uczestnicy szkolenia zapoznali się z wiedzą na temat botaniki, chemii rolnej i nawożenia, hodowli roślin ogrodowych, ochrony środowiska i ekologii zbiorowisk roślinnych. Ponadto Beneficjenci uczyli się czytać i sporządzać projekty, zapoznali się z mechanizacją prac ogrodowych oraz z zasadami BHP przy pracach ogrodowych.

1947 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wędka została przekazana, czas na połów….' (2167 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178179180181182183193203213223233243253263273283293303313323333   >