WAKACYJNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 10 czerwca 2013 - 12:36

W dniach 14-15 czerwca 2013 r (piątek i sobotę) Caritas Diecezji Ełckiej organizuje Wakacyjną Zbiórkę Żywności. Akcja będzie miała miejsce w 17 sklepach na terenie miasta Ełk, gdzie wolontariusze ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych będą zbierali żywność. Do specjalnie oznakowanych kartonów będzie można wrzucać produkty trwałe takie jak: cukier, olej, konserwy, dżem, ryż, makaron, herbatę, słodycze itd. Zebrane produkty zostaną przeznaczone w całości na przygotowanie posiłków dla dzieci przebywających na koloniach letnich, organizowanych w ramach Wakacyjnej Akcji Caritas.

2142 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WAKACYJNA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI' (540 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyka i nie tylko…

Autor: Admin Dodano: wtorek, 28 maja 2013 - 22:49

a wszystko to odbywać się będzie w te wakacje, w Schronisku Parafialnym w Świętajnie. W zadaniu pod nazwą „Wakacyjne działania profilaktyczne” udział weźmie grupa 52 młodych osób z terenu województwa warmińsko – mazurskiego, w wieku od 10 do 16 lat. Głównym działaniem zdania będą warsztaty prowadzone przez trenera ds. uzależnień. Ich cel, to podwyższenie świadomości społecznej dzieci i młodzieży w zakresie profilaktyki ze szczególnym uwzględnieniem sięgania po alkohol, narkotyki, papierosy.

2135 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyka i nie tylko…' (1267 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VIII Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 18:07

Caritas Diecezji Ełckiej organizuje 1 czerwca 2013 roku na Placu Jana Pawła II w Ełku już po raz ósmy Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka.

1 czerwca na Placu Jana Pawła II w Ełku na dzieci z całej Diecezji Ełckiej będą czekały liczne atrakcje. Odbędą się występy artystyczne i sportowe, popisy taneczne przedszkolaków oraz zabawy i turnieje. Dla najmłodszych niezwykłą frajdą będą dmuchane zamki i zjeżdżalnie, trampoliny oraz namioty z zabawami. Ich wypożyczenie możliwe będzie dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Miasta w Ełku, w ramach zadania „Dzień Dziecka – święto wszystkich dzieci”. Na scenie będą prowadzone konkursy i quizy edukacyjne przeplatane wspólnym śpiewem oraz pogadanki na temat bezpieczeństwa. Dla wszystkich lubiących rywalizację nauczyciele oraz kluby sportowe przygotują zabawy i zawody. Przedstawiciele Komendy Powiatowej Policji oraz Powiatowej Komendy Państwowej Staży Pożarnej w Ełku zorganizują konkursy edukacyjne oraz pokazy sprzętu policyjnego i strażackiego.

Urząd Miasta Ełk
3836 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolski Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka ' (2840 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profesjonalizacja wolontariatu 18+

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 13:05

Na czerwiec została zaplanowana realizacja warsztatów oraz szkoleń dla wolontariuszy Ełckiego Centrum wolontariatu Caritas oraz Parafialnych Zespołów Caritas – beneficjentów projektu pn. „Profesjonalizacja wolontariatu 18 + działającego przy Caritas Diecezji Ełckiej”. Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Tematyka warsztatów obejmować będzie m.in. zagadnienia z komunikacji, pierwszej pomocy, elementów prawa, pomocy społecznej. Wolontariusze ECWC będą mogli wziąć udział m.in. w kursie na wychowawcę kolonijnego. Następnie, w okresie od lipca do września, każdy z Beneficjentów będzie musiał odbyć praktykę w jednej z placówek Caritas lub zorganizować akcję pomocową w środowisku lokalnym.

2430 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profesjonalizacja wolontariatu 18+' (1888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Uroczystości odpustowe w Studzienicznej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 maja 2013 - 12:51

W Wigilię zesłania Ducha Świętego w sobotę 18 maja 2013 r. odbyły się uroczystości odpustowe w Sanktuarium Matki Bożej w Studzienicznej. Uczestniczyły w nich dzieci komunijne, dzieci i młodzież z Podwórkowych Kół Różańcowych, Szkolnych Kół Caritas, schol, Kół Misyjnych oraz różnych wspólnot dziecięcych z diecezji ełckiej. Spotkaniu towarzyszyło hasło: „ Maryjo bądź nam przewodniczką w wierze” oraz „Wy jesteście solą ziemi…”