Aktywizacja osób starszych szansą na szczęśliwe starzenie się

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 grudnia 2013 - 08:32

O tym, starość nie musi oznaczać bierności, a wręcz przeciwnie może być czasem aktywnej realizacji własnych pasji i marzeń, przekonało się 100 osób powyżej 60 roku życia z gmin: Ełk, Prostki, Stare Juchy oraz Kalinowo. Caritas Diecezji Ełckiej oraz Stowarzyszenie Pomocy Humanitarnej im. Św. Łazarza z siedzibą w Ełku od kwietnia do grudnia 2013r. realizowały projekt „Szczęśliwy senior, to aktywny i zdrowy senior”, który dał osobom starszym szansę aktywnego i twórczego spędzenia wolnego czasu mimo podeszłego wieku. Projekt obejmował warsztaty wyjazdowe połączone ze szkoleniami, spotkania seniorów oraz wizyty pielęgniarki, rehabilitantki w domach niepełnosprawnych osób starszych.

2254 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Aktywizacja osób starszych szansą na szczęśliwe starzenie się' (2300 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilia z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 grudnia 2013 - 08:32

Tradycyjnie już - jak co roku - Caritas Diecezji Ełckiej w Święta Bożego Narodzenia nie zapomniała o osobach najbardziej potrzebujących z terenu miasta Ełku i nie tylko. Z myślą o nich, w dniu 24 grudnia, zostały przygotowała dwie wigilie.

1487 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilia z Caritas Diecezji Ełckiej' (1792 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”

Autor: Admin Dodano: wtorek, 24 grudnia 2013 - 14:19

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”. W ramach zaplanowanych działań dwie pielęgniarki Caritas świadczyły usługi w domach osób chorych oraz w Stacji Opieki Caritas w Białej Piskiej.

2097 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”' (1101 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 grudnia 2013 - 21:19

Boże Narodzenie to czas spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Tymczasem w tym ważnym dniu coraz większa rzesza osób samotnych, ubogich i bezdomnych nie ma dokąd pójść. Z myślą o nich 24 grudnia o godz. 16.00 Caritas organizuje w Ełckiej Kurii Diecezjalnej na Placu Katedralnym 1 spotkanie opłatkowe dla mieszkańców noclegowni, ludzi chorych, cierpiących, bezrobotnych, niepełnosprawnych - tych, którzy nie mają możliwości spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, czy też z racji trudnej sytuacji materialnej nie mogą przygotować sami świątecznego stołu. Po wspólnej wieczerzy i dzieleniu się opłatkiem każdy z uczestników spotkania otrzyma paczkę świąteczną.

2530 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Boże Narodzenie z Caritas Diecezji Ełckiej' (1634 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przyjemne z pożytecznym – czyli jak wolny czas spędzają dzieci z Olecka

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 23 grudnia 2013 - 21:15

Dobiega końca kolejny rok kalendarzowy, który jest także kolejnym rokiem istnienia Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II „Samarytańskie dzieło” w Olecku. Zauważamy, że z każdym rokiem do świetlicy uczęszcza coraz więcej dzieci. Dzieje się tak ze względu na ofertę programową, która jest systematycznie wzbogacana.

2447 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przyjemne z pożytecznym – czyli jak wolny czas spędzają dzieci z Olecka' (1316 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172182192202212222232242252262272282292302312322332342   >