Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym

Autor: Admin Dodano: czwartek, 22 sierpnia 2013 - 06:40

Ełcka Caritas oraz Katolickie Stowarzyszenie Niepełnosprawnych Diecezji Ełckiej (prowadzące Warsztaty Terapii Zajęciowej w Ełku) realizują wspólnie zadanie na rzecz osób upośledzonych umysłowo. Celem zadania jest aktywizacja społeczna i integracja z lokalną społecznością grupy 22 osób upośledzonych umysłowo do końca 2013 roku. Realizacja celu możliwa będzie poprzez ukazanie nowej formy aktywności społecznej, jaką jest wolontariat.

3359 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Razem łatwiej – aktywizacja społeczna osób z upośledzeniem umysłowym' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Szczęśliwy senior, to aktywny i zdrowy senior”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 sierpnia 2013 - 14:30

Od kilkunastu lat obserwujemy w Polsce proces starzenia się społeczeństwa polegający na wzroście liczy osób powyżej 60 roku życia. Niejednokrotnie osoby starsze w naszym kraju, żyją na skraju ubóstwa, gdyż niewielkie renty i emerytury nie pozwalają na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Starość wiąże się również ze zmniejszeniem aktywności zarówno zawodowej jak i społecznej, co powoduje osamotnienie i izolację, pojawiają się także problemy ze zdrowiem. Starość nie musi jednak oznaczać bierności, choroby, samotności, wręcz przeciwnie może być czasem aktywnej realizacji własnych pasji i marzeń.

2679 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Szczęśliwy senior, to aktywny i zdrowy senior” ' (4651 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie z nieznanym, czyli warsztaty nt. HIV i AIDS

Autor: Admin Dodano: sobota, 17 sierpnia 2013 - 07:00

Co to jest HIV, jaka jest różnica miedzy HIV a AIDS, gdzie szukać pomocy mogą osoby zarażone wirusem - to tylko niektóre z informacji, które zostały przekazane uczestnikom warsztatów, których ełcka Caritas gościła w Świętajnie.

2268 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie z nieznanym, czyli warsztaty nt. HIV i AIDS' (1290 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacje z przedsiębiorczością

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 sierpnia 2013 - 22:41

100 osób z województwa podlaskiego uczestniczyło w koloniach zorganizowanych przez ełcką Caritas w Świętajnie. Dzieci wypoczywały w okresie od 9 do 24 lipca. Czas spędzony w mazurskiej miejscowości upływał na grach i zabawach, nie zabrakło także wspólnych śpiewów przy ognisku, czy dyskoteki. Nie był to jednak tradycyjny wypoczynek. To, co wyróżniło go spośród innych turnusów, to warsztaty które zostały przeprowadzone w trakcie jego trwania. Ich tematem przewodnim była przedsiębiorczość.

2235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacje z przedsiębiorczością' (1772 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Profilaktyka i nie tylko

Autor: Admin Dodano: środa, 14 sierpnia 2013 - 14:51

W okresie od 1 do 8 lipca został zorganizowany ośmiodniowy warsztat wyjazdowy, w którym udział wzięły 52 osoby, w wieku od 10 do 16 lat (mieszkańcy województwa warmińsko – mazurskiego: powiaty ełcki, węgorzewski, gołdapski). W trakcie warsztatu zostały poruszone zagadnienia dotyczące uzależnień. W trakcie jego trwania prowadzone były także zajęcia mające na celu rozwój bądź nabycie umiejętności społecznych niezbędnych w walce z uzależnieniami.

2197 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Profilaktyka i nie tylko' (1560 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169170171172182192202212222232242252262272282292302312322332   >