Uroczystość poświecenia Punktu Przedszkolnego w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 listopada 2014 - 14:34

Data 13 listopada 2014 roku wpisała się trwale w karty historii Punktu Przedszkolnego Bł. Hiacynty z Fatimy w Ełku. Tego dnia odbyła się szczególna uroczystość poświęcenia placówki. Uroczystość rozpoczęły dzieci, które przemaszerowały w korowodzie wraz z pracownikami przedszkola i przywitały zebranych gości piosenką. Zaprezentowały swoje zdolności wokalne, za co zostały nagrodzone brawami. Poświęcenia punktu dokonał Ks. Biskup Romuald Kamiński. W ciepłych słowach Ks. Biskup mówił o dzieciństwie, podkreślając czystość serca dziecka i brak w dzieciach pychy - wady, która dotyka człowieka dorosłego.

1935 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Uroczystość poświecenia Punktu Przedszkolnego w Ełku' (1699 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Z cyklu: Co słychać w świetlicach Caritas?

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 listopada 2014 - 14:32

A w „Qvo vadis”….

Za oknem jesienna słota…a u nas?

Mimo panującej szarugi, w naszej świetlicy świeci słońce. A to za sprawą atmosfery jaka panuje przy wykonywaniu jesiennych prac plastycznych. Wśród dzieł znajdują się papierowe liście (nieodłączny element jesieni) wykonywane metodą orgiami czy wycinana sówka z kolorowego papieru.

691 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Z cyklu: Co słychać w świetlicach Caritas?' (2046 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
IX PIELGRZYMKA OSÓB BEZDOMNYCH NA JASNĄ GÓRĘ

Autor: Admin Dodano: czwartek, 13 listopada 2014 - 05:00

Po raz IX na Jasnej Górze 8 listopada br. odbyła się Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę, która jest wspólnym dziełem Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. W Pielgrzymce uczestniczyły również osoby z ełckiej Noclegowni im. O. Pio prowadzonej przez Caritas Diecezji Ełckiej pod duchową opieką Ks. Jacka Nogowskiego i pracowników Caritas. Przyjechali bezdomni z 22 diecezjalnych oddziałów Caritas z całej Polski licząc ponad 1000 osób. Pielgrzymka przebiegała pod hasłem zaczerpniętym z Księgi Psalmów: „Bogu ufam, nie będę się lękał” (Ps 56,12).

624 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'IX PIELGRZYMKA OSÓB BEZDOMNYCH NA JASNĄ GÓRĘ' (7200 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Silniejszy od nienawiści”

Autor: Admin Dodano: środa, 12 listopada 2014 - 23:07

Po raz pierwszy nasze miasto odwiedził Tim Guénard autor książki pt. „Silniejszy od nienawiści”. We Francji książka ta należy do kanonu lektur obowiązkowych. W Polsce jej tłumaczenie ukazało się ze względu na wskazanie Jana Pawła II.. Jest to książka opisująca pokiereszowane, traumatyczne dzieciństwo samego autora. Tim Guénard od wielu lat jeździ po świecie i głosi świadectwo swojego życia.

753 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Silniejszy od nienawiści” ' (5523 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
UWAGA KOMUNIKAT - PREZESI I CZŁONKOWIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: środa, 05 listopada 2014 - 07:28

W dniu 29 listopada 2014 r. (sobota) odbędzie się Szkolenie dla Parafialnych Zespołów Caritas. Spotkanie rozpocznie się o godz. 10.00 w Centrum Pastoralno – Administracyjnym w Ełku, pl. Katedralny 1. Jest ono kierowane przede wszystkim do Prezesów i członków Zarządów Parafialnych Zespołów Caritas, których obecność - zgodnie ze statutem dla PZC diecezji ełckiej- jest obowiązkowa.

Parafialne Zespoły Caritas
467 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'UWAGA KOMUNIKAT - PREZESI I CZŁONKOWIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (812 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164165166167168169179189199209219229239249259269279289299309319329339349359   >