WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM

Autor: Admin Dodano: środa, 27 listopada 2013 - 14:36

Bieda ma twarz Dziecka

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom- to, jak sama nazwa wskazuje, jest akcją skierowaną do dzieci, które potrzebują pomocy i wsparcia. To coroczna, ogólnopolska a za razem najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świeć w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż do jej realizacji włączył się Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego. Idea akcji narodziła się w 1994 roku podczas zebrania dyrektorów Caritas w Rusinowicach.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
2709 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WIGILIJNE DZIEŁO POMOCY DZIECIOM' (2828 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:17

Życie przepełnione wiarą rodzi miłość, zaś życie przepełnione miłością przeradza się w służbę, dlatego sposób życia jest po prostu owocem wiary. Wiara jeśli ma być żywa, musi być wpisana w czyny miłości.
M.Teresa z Kalkuty

W dniu 16 listopada 2013 roku Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała trzecie, ostatnie w tym roku szkolenie formacyjne dla zarządów Parafialnych Zespołów Caritas. Miało ono miejsce w Wyższym Seminarium Duchownym w Ełku. W szkoleniu wzięło udział 110 osób z 59 parafii. Spotkaniu przewodniczył Ks. Biskup Romuald Kamiński, ks. dr Maciej Gilewski – wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej oraz Anna Rudzińska – opiekun PZC. Gościem był ks. dr Dariusz Maciej Brozio – prefekt alumnów kursu propedeutycznego, wykładowca w WSD w Ełku.

2613 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'SZKOLENIE PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS' (4119 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Już jest!!!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 22:11

Po ponad dwóch miesiącach wytężonej pracy powstał pierwszy numer „Kuriera Świetlicowego”. Jego autorami są podopieczni Centrum Charytatywnego im. Jana Pawła II "Bóg jest miłością" w Piszu. Czytelnicy znajdą w nim m.in. wywiady z redaktor naczelną Gazety Piskiej oraz młodymi tancerzami. Serdecznie zachęcamy do lektury świetlicowej gazetki, która jest dostępna w wersji on-line na stronie internetowej Caritas Diecezji Ełckiej (www.elk.caritas.pl).

2644 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Już jest!!!' (1723 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 listopada 2013 - 14:25

W dniach 19-22 października br. w Domu Św. Rodziny w Orzyszu odbyły się warsztaty z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Szkolenie prowadzili instruktorzy Roman Skowroński - specjalista anestezjologii i intensywnej terapii, wykładowca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Paweł Mikłaszewicz – nauczyciel, wykładowca w Wojewódzkim Zespole Szkół Policealnych na kierunku ratownik medyczny i na kursach specjalizacyjnych z zakresu pielęgniarstwa kardiologicznego i pielęgniarstwa ratunkowego w Gdańsku i Gdyni oraz Piotr Kuchta – ratownik wolontariusz. W warsztatach uczestniczyło 12 pracowników i wolontariuszy Caritas Diecezji Ełckiej, którzy przez dwa dni uczyli się w teorii i praktyce zasad udzielania pierwszej pomocy w przypadku zagrożenia życia i zdrowia.

3224 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Promykowy Ratownik” - szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej ' (4234 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 listopada 2013 - 12:39

,, Żeby Chrystus przez wiarę zamieszkał w sercach naszych ’’ – hasło z Roku Wiary zaczerpnięte z Listu do Efezjan było myślą przewodnią spotkania osób bezdomnych 9 listopada 2013 roku na Jasnej Górze. U tronu Pani Jasnogórskiej spotkało się ok. 1000 osób bezdomnych z 22 diecezjalnych Caritas z całej Polski. Tradycyjnie, jak co roku, pensjonariusze Domu św. Ojca Pio w Ełku oraz pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczyli w tym pielgrzymowaniu. Przybyłych na Jasną Górę pątników, w kaplicy św. Józefa, przywitał Ks. Dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej – Stanisław Iłczyk, Ks. Dyrektor Caritas Polska – Marian Subocz oraz Paulin – O. Jan Pach OSPE.

2131 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VIII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (4147 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141142143144145146147148149150151152153154155156157158159160161162163164174184194204214224234244254264274284294304314324334   >

Page created in 1,195511 Seconds