Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

„Mieć wyobraźnię miłosierdzia” – warsztaty szkoleniowo-formacy

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 października 2019 - 20:35

8 października 2019 r. w Centrum Administracyjno-Pastoralnym w Ełku odbyły się warsztaty szkoleniowo-formacyjne pt. „Mieć wyobraźnię miłosierdzia” zorganizowane przez Caritas Diecezji Ełckiej we współpracy z Wydziałem Katechetycznym Ełckiej Kurii Diecezjalnej. Wzięło w nich udział ponad 30 opiekunów Szkolnych Kół Caritas i koordynatorów innych form wolontariatu w placówkach oświatowych na terenie diecezji ełckiej.

243 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Mieć wyobraźnię miłosierdzia” – warsztaty szkoleniowo-formacy' (4946 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Być jak miłosierny Samarytanin” - szkolenie dla wolontariuszy z Bia

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 października 2019 - 20:55

W piątek, 27 września 2019 r., w Szkole Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej odbyło się szkolenie pt. „Być jak miłosierny Samarytanin”, w którym wzięli udział członkowie Szkolnego Koła i inni uczniowie zainteresowani włączeniem się w działania woluntarystyczne. SKC w Białej Piskiej zostało powołane już w 2006 r. i ma na swoim koncie liczne działania charytatywne, za które w ubiegłym roku otrzymało tytuł „SKC roku 2018”. Jego opiekunem jest p. Beata Zapolska, która dba o formację duchową wolontariuszy i profesjonalizację ich działań.

253 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Być jak miłosierny Samarytanin” - szkolenie dla wolontariuszy z Bia' (3342 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pielgrzymka do Wilna „Śladami św. s. Faustyny”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 października 2019 - 20:35

W dniu liturgicznego wspomnienia św. s. Faustyny Kowalskiej i w pierwszą sobotę miesiąca - 5 października 2019 r. - grupa pracowników Caritas i pielgrzymów z ełckich parafii wyruszyła do Wilna, w którym to przyszła święta spędziła trzy lata, pracując w kuchni i ogrodzie.

294 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pielgrzymka do Wilna „Śladami św. s. Faustyny”' (6261 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc dla Merveille z Kamerunu

Autor: Admin Dodano: sobota, 05 października 2019 - 20:05

W Nadzwyczajnym Miesiącu Misyjnym, jakim jest październik br., zapraszamy do włączenia się w pomoc misjom. Otrzymaliśmy list od s. dr Barbary Pillar SAC, misjonarki z Kamerunu z prośbą o pomoc jednej z jej podopiecznych. Jest nią 12-letnia Merveille, która w tym roku ukończyła szkołę podstawową, a we wrześniu rozpoczęła szkołę średnią.

222 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc dla Merveille z Kamerunu' (1408 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Popołudnie ze św. s. Faustyną

Autor: Admin Dodano: sobota, 05 października 2019 - 19:40

W dniu liturgicznego wspomnienia św. s. Faustyny Kowalskiej, 5 października 2019 r., w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce „Popołudnie ze św. s. Faustyną”. Rozpoczęło się ono adoracją Najświętszego Sakramentu, podczas której rozważane były fragmenty „Dzienniczka”. Następnie modlono się koronką do Bożego miłosierdzia w intencji Ojczyzny. Eucharystii przewodniczył i homilię wygłosił ks. Piotr Bączyński - neoprezbiter, który jako kleryk uczestniczył w spotkaniach o Bożym miłosierdziu. W homilii zauważył on, że nie zawsze nasze plany są zgodne z planami Pana Boga. Zachęcał do radości i ufności. O oprawę muzyczną podczas spotkania modlitewnego zadbały Siostry Matki Bożej Miłosierdzia.

235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Popołudnie ze św. s. Faustyną' (1391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   12345678910111213141516171819202122232425262728293031415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311321331341351361371381   >

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%