Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Polonia na wakacjach

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 kwietnia 2013 - 14:43

Na Białorusi mieszka blisko 400 tys. Polaków, zdecydowana większość z nich na Grodzieńszczyźnie. Ponad 13% z nich uznaje język polski za ojczysty. Stosunkowo niski odsetek tych osób może być spowodowany działaniami władz białoruskich, które usilnie dążą do tego, żeby zmarginalizować pozycję języka polskiego. Dzieje się to m.in. przez ograniczanie przyjazdu polskich nauczycieli na Białoruś. Lekcje języka polskiego coraz częściej prowadzone są w charakterze zajęć nadliczbowych, fakultatywnych. Na Białorusi niewiele osób angażuje się czynnie w życie tamtejszej polonii. Osoby młode coraz częściej migrują do większych miast, gdzie zatracają kontakt z polskością. Dodatkowo sprzyja temu brak polskiej prasy czy ograniczone możliwości organizowania imprez o charakterze kulturalnym.

2117 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Polonia na wakacjach' (1891 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacyjne warsztaty profilaktyczne II

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 - 20:29

Jednym z zadań statutowych ełckiej Caritas są działania w zakresie edukacji, oświaty i wychowania. Ich realizacja odbywa się m.in. poprzez organizację zajęć edukacyjnych w świetlicach. Dodatkowo w ubiegłym roku zostały zorganizowane wakacyjne warsztaty profilaktyczne dla młodych mieszkańców województwa warmińsko – mazurskiego. Pozwoliły one na nabycie wiedzy teoretycznej z zakresu uzależnień, oraz praktycznych umiejętności, m.in. w zakresie radzenie sobie ze stresem.

2140 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacyjne warsztaty profilaktyczne II' (1069 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Przedsiębiorcze dzieci jadą na wakacje

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 - 20:27

Wakacje to dwumiesięczny odpoczynek od szkoły, codziennych obowiązków. Wolny czas można poświęcić na spotkania z przyjaciółmi, zabawy, wyjazdy, ale nie tylko. W tym roku ełcka Caritas postanowiła połączyć przyjemne z pożytecznym i zorganizować wypoczynek letni dla grupy 80 dzieciaków, z województwa podlaskiego, połączony z warsztatami z zakresu przedsiębiorczości. Uczestnicy kolonii dowiedzą się m.in., czym jest przedsiębiorczość, jakimi cechami odznacza się osoba przedsiębiorcza, jak stworzyć biznesplan, jak założyć własną działalność gospodarczą.

2145 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Przedsiębiorcze dzieci jadą na wakacje' (905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 22 kwietnia 2013 - 20:22

Co to jest HIV? Jakie można się nim zakazić? Co zrobić, by zminimalizować ryzyko zakażenia? Jak można sprawdzić, czy jest się osobą zakażoną? HIV i co dalej? Jaka jest różnica między HIV i AIDS? To tylko niektóre z pytań, na które odpowiedź uzyskają osoby biorące udział w wakacyjnych warsztatach poświeconych tematyce HIV oraz AIDS. O konieczności poruszania tych zagadnień, nawet wśród dzieci, niech świadczy fakt, że zakażanie wirusem HIV może dotyczyć każdego, bez względu na wiek.

2246 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'HIV/AIDS – warsztaty dla dzieci i młodzieży' (1192 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Michałowi Karpińskiemu

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 kwietnia 2013 - 14:19

Michał Karpiński jest 14 letnim chłopcem. Urodził się z ciąży powikłanej EPH gestozą w 39 tyg. drogą cięcia cesarskiego, jako pierwsze dziecko w rodzinie. Jego stan po urodzeniu oceniono na 9 p. wg skali Agar. W 5 miesiącu życia zaobserwowano u niego opóźnienie rozwoju psychomotorycznego. Wykonano USG przezciemieniowe, które wykazało obustronne poszerzenie przestrzeni przymózgowych oraz szczeliny pośrodkowej mózgu.

Pomóżmy dzieciom
2454 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Michałowi Karpińskiemu' (1691 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155156157167177187197207217227237247257267277287297307317   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU

Page created in 0,192441 Seconds