Śniadanie Wielkanocne

Autor: Admin Dodano: niedziela, 05 kwietnia 2015 - 18:56

W Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego, w Domu im. św. Ojca Pio, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami odbyło się śniadanie wielkanocne. We wspólnym posiłku uczestniczył także ks. biskup Jerzy Mazur SVD, Biskup Ełcki, oraz ks. Dariusz Kruczyński, dyrektor ełckiej Caritas.

348 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Śniadanie Wielkanocne' (537 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkanoc osób bezdomnych, ubogich i samotnych

Autor: Admin Dodano: środa, 01 kwietnia 2015 - 10:26

Przygotowanie paczek świątecznych oraz śniadań wielkanocnych jest od wielu lat stałym elementem posługi Caritas na rzecz osób ubogich, samotnych i bezdomnych. Święta Wielkiej Nocy przypominają nam o cierpiących i biednych, którzy z różnych względów nie mogą spędzać świąt z rodziną lub nie stać ich na przygotowanie świątecznych potraw.

454 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanoc osób bezdomnych, ubogich i samotnych' (1320 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Paczki świąteczne

Autor: Admin Dodano: wtorek, 31 marca 2015 - 14:42

W dniu dzisiejszym, w siedzibie ełckiej Caritas, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, wydawane są paczki świąteczne dla rodzin potrzebujących. Możemy to uczynić dzięki wielkanocnej zbiórce żywności, która odbyła się w połowie marca pod hasłem „Tak, POMAGAM”. To właśnie podczas zbiórki zostały zebrane artykuły spożywcze, z których przygotowano paczki świąteczne dla potrzebujących.

789 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Paczki świąteczne' (326 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie pozwól się sprzedać!

Autor: Admin Dodano: środa, 25 marca 2015 - 17:24

W środowe przedpołudnie (25.03.2015) mieszkańcy Domu im. św. Ojca Pio oraz podopieczni Domu dla Osób Bezdomnych i Najuboższych w Ełku „Monar Markot” uczestniczyli w debacie społecznej dotyczącej handlu ludźmi. Została ona poprowadzona przez przedstawicieli Komendy Powiatowej Policji w Ełku.

547 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie pozwól się sprzedać!' (686 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzień Świętości Życia

Autor: Admin Dodano: środa, 25 marca 2015 - 09:11

25 marca obchodzimy w kościele katolickim Dzień Świętości Życia.
Święto to przypomina o nadrzędnej wartości życia ludzkiego.

Szczególnym celem działań Caritas jest ochrona życia i otaczanie troską człowieka w każdym etapie jego życia: od momentu poczęcia do naturalnej śmierci. Caritas prowadzi więc wiele placówek służących ochronie życia: domy samotnej matki, domy dziecka czy domy spokojnej starości to niektóre przykłady podejmowanych inicjatyw. Caritas to też główny organizator Okien Życia w Polsce. Od 2006 roku we współpracy z zakonami żeńskimi, domami samotnej matki, domami dziecka, a czasami ze szpitalami tworzy przy nich miejsca, w których matka może bezpiecznie i bez konsekwencji prawnych zostawić dziecko.

835 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień Świętości Życia ' (4452 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153154155165175185195205215225235245255265275285295305315325335345355   >