Czy warto obchodzić Światowy Dzień Walki z Ubóstwem ?

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 października 2014 - 14:11

Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: TAK.

17 października, każdy z nas myśli, że to zwykły szary dzień, kolejny w roku, gdzie dorośli idą do pracy a dzieci i młodzież do przedszkoli i szkół. A jednak to dzień wyjątkowy - to Światowy Dzień Walki z Ubóstwem. I właśnie w tym dniu, pracownicy Caritas Diecezji Ełckiej, wolontariusze i podopieczni Noclegowni św. Ojca Pio zrobili wszystkim mieszkańcom naszego miasta i innym pobliskim miejscowościom niespodziankę w Parku Solidarności pod pomnikiem Kajki.

647 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy warto obchodzić Światowy Dzień Walki z Ubóstwem ?' (2688 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W Krainie Łowców Przygód – Gołdap 2014

Autor: Admin Dodano: czwartek, 16 października 2014 - 07:25

Po raz XIII w Ośrodku Konferencyjno - Szkoleniowym OHP w Gołdapi 9 października odbyło się uroczyste otwarcie „Zlotu do Krainy Łowców Przygód na Przegląd Małych Form Teatralnych Osób Niepełnosprawnych”. Tak, jak co roku, otwarcia dokonał Jerzy Sobisz kierownik gołdapskich Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Ełckiej, witając przybyłych gości i uczestników Zlotu. Głos zabrali także: dyrektor PCPR - Małgorzata Gryszkowska oraz ks. Jacek Nogowski, który wraz z p. Anną Rudzińską przybyli z Caritas Diecezji Ełckiej.

938 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W Krainie Łowców Przygód – Gołdap 2014' (2743 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
UWAGA - 17 PAŻDIERNIKA - PIĄTEK - ZAPRASZAMY

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:39

17 października, właśnie w tym dniu - Dniu Walki z Ubóstwem – pracownicy Caritas, wolontariusze i podopieczni Noclegowni św. Ojca Pio zapraszają wszystkich do Parku Solidarności, pod Pomnik Michała Kajki w godzinach od 10.00 do 16.00, gdzie będzie stał czerwony namiot Caritas. Na wszystkich będzie czekała gorąca grochówka, herbata oraz jabłka i marchewka z Programu Embargo.

568 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'UWAGA - 17 PAŻDIERNIKA - PIĄTEK - ZAPRASZAMY' (419 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:38

“W dobie światowych kryzysów nasza uwaga powinna koncentrować się szczególnie na najbiedniejszych i pozbawionych opieki”.

17 października 1987 roku na apel Ojca Józefa Wrzesińskiego, założyciela Międzynarodowego Ruchu ATD Czwarty Świat, 100,00 tysięcy ludzi z różnych krajów, środowisk i wyznania, zebrało się w Paryżu na Placu Wolności i Praw Człowieka, by potwierdzić swój sprzeciw wobec ubóstwa, a także o konieczności działania, aby je wyeliminować. W 1992 r. dzień 17 października został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych (ONZ) – Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem.

623 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem' (2852 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Oddaj krew, nie bądź „żyła”!

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:10

Oddając krew ratujesz życie! Dlatego wielu pracowników ełckiej Caritas pokonało lęk i zostało dawcami krwi, systematycznie oddając ten życiodajny płyn. Pomimo ogromnego postępu medycyny, dotąd nie udało się wytworzyć substancji, która w pełni zastąpiłaby ludzką krew. Krew jest niezbędna w wielu sytuacjach np.: dla poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych, przy wielu operacjach, przy przeszczepach narządów. Jedynym źródłem krwi są zdrowi ludzie, którzy rozumieją, że jej oddanie to rodzaj posłannictwa.

840 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Oddaj krew, nie bądź „żyła”!' (1409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150151152153163173183193203213223233243253263273283293303313323333343   >