Otworzyć okno na świat wolontariatu

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 17 sierpnia 2015 - 13:23

We wrześniu 2015r. nowi wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas oraz uczniowie wyspecjalizowanej szkoły numer 121 I-III stopnia w Odessie spotkają się na dwutygodniowych warsztatach o tematyce wolontariatu i motywacji do działań w tej dziedzinie. Projekt nosi nazwę „Wolontariat oknem na świat” i jest współfinansowany ze środków finansowych otrzymanych z Ministerstwa Edukacji Narodowej w ramach konkursu na realizację zadania „ Polsko-ukraińska współpraca młodzieży”.

462 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Otworzyć okno na świat wolontariatu' (1427 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
UWAGA KOMUNIKAT

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 10 sierpnia 2015 - 11:42

Prezesi i członkowie Parafialnych Zespołów Caritas

W dniu 22 sierpnia 2015 r. (sobota) odbędzie się szkolenie dla Parafialnych Zespołów Caritas. Rozpoczęcie nastąpi o godzinie 10.00 w Centrum Pastoralno - Administracyjnym w Ełku, pl. Katedralny 1. W trakcie szkolenia odbędzie się konferencja i prezentacja o misjach oraz zostaną przekazane plecaki szkolne w ramach akcji: „Tornister pełen uśmiechu”.
Zapraszamy na szkolenie wszystkie zarządy PZC.

Anna Rudzińska opiekun PZC

Parafialne Zespoły Caritas
488 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy osobom bezdomnym

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 sierpnia 2015 - 19:48

„Wyjść na prostą”, to jeden z projektów realizowanych przez ełcką Caritas na rzecz osób bezdomnych. Zadanie współfinansowane jest ze środków wojewody warmińsko-mazurskiego. Głównym celem realizacji zadania publicznego jest udzielanie pomocy doraźnej dla osób bezdomnych i zagrożonych bezdomnością. Działaniem zmierzającym do realizacji niniejszego celu będzie poprawa standardu świadczonych usług m.in. poprzez zakup nowych materacy, zastawy stołowej. Celem szczegółowym jest aktywizacja społeczna osób bezdomnych.

396 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy osobom bezdomnym' (536 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolejne osoby poszerzyły swoją wiedzę nt. HIV/AIDS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 03 sierpnia 2015 - 09:54

Za nami już trzecia edycja warsztatów nt. HIV/AIDS realizowanych przez Caritas Diecezji Ełckiej. W tym roku w zajęciach – w Ośrodku „Arka” w Orzyszu” - uczestniczyło 60 młodych mieszkańców województwa warmińsko-mazurskiego (m.in. powiaty ełcki, olecki, mrągowski). Warsztaty były prowadzone w ramach zadania pn. „HIV/AIDS- warsztaty dla dzieci i młodzieży III”, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego.

368 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne osoby poszerzyły swoją wiedzę nt. HIV/AIDS' (906 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Projekt „Walczę o siebie”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 30 lipca 2015 - 21:26

Caritas Diecezji Ełckiej prowadziła od czerwca 2014 roku do końca lipca 2015 roku projekt „Walczę o siebie”, skierowany do osób dotkniętych przemocą w rodzinie oraz osób, pracujących z ofiarami jak i sprawcami przemocy. W ramach programu prowadzone były indywidualne konsultacje specjalistyczne, szkolenia zawodowe, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe (decoupage oraz filcowanie na mokro), warsztaty: psychologiczno – pedagogiczne, umiejętności wychowawczych, bajkoterapii i muzykoterapii, spotkania mediacyjne.

663 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Projekt „Walczę o siebie”' (3642 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141142143144145146147148149150160170180190200210220230240250260270280290300310320330340350360370   >