Kolonie 2017

Bożonarodzeniowa Choinka dla Papieża

Ruszamy z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017

Autor: Admin Dodano: wtorek, 29 sierpnia 2017 - 14:55

Od sierpnia br rozpoczęliśmy przygotowania do realizacji Podprogramu 2017, który będzie trwał do czerwca 2018 roku. Dystrybucja produktów żywnościowych i działania towarzyszące (warsztaty) rozpocznie się we wrześniu. Osoby, które chcą skorzystać z pomocy Caritas w swoich parafiach muszą zgłosić się do Opieki Społecznej celem pobrania skierowania nr 5 ( jest to dokument na podstawie którego wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas mogą wydać przysługującą pulę żywności - 50,45 kg na 1 osobę, koszt takiej paczki 240,57 zł).

345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ruszamy z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2017' (151 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną

Autor: Admin Dodano: środa, 09 sierpnia 2017 - 11:50

Już od dawna ludzie wykorzystują bezpośredni kontakt z przyrodą w terapii oraz medycynie. Znają naturalne właściwości roślin, hodują zioła oraz zakładają ogrody, parki i ogródki o różnym przeznaczeniu. Ogrody pełnią funkcję estetyczną, użytkową, ale również tak jak w naszym projekcie „Krok ku samodzielności III” edukacyjną i terapeutyczną.

697 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niepełnosprawni stworzyli ogródek i ścieżkę sensoryczną' (6555 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Moje wakacje w Polsce

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 sierpnia 2017 - 15:15

280 osób – dokładnie tylu przedstawicieli białoruskiej Polonii gościła w tym roku ełcka Caritas w Orzyszu. W tamtejszym ośrodku „Arka” zorganizowano 4 turnusy kolonijne. Uczestniczyli w nich młodzi mieszkańcy Białorusi m.in. z takich miast i miejscowości jak: Grodno, Witebsk, Mińsk, Homel, Brasław, Lepiel, Bielica, Soligorsk, Lida. Za ich rekrutację odpowiedzialni byli: Caritas Grodno, Zgromadzenie Córek Matki Bożej Bolesnej, Miejski Oddział Związku Polaków w Mińsku, Zgromadzenie Sióstr Służebnicy Jezusa w Eucharystii Caritas Witebsk.

309 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Moje wakacje w Polsce' (2239 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 16:35

Od 3 do 18 lipca br. w ośrodku „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z terenu diecezji ełckiej. Łącznie, w dwóch turnusach uczestniczyły 134 osoby. Każdy z turnusów trwał 8 dni.

256 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wakacje z Caritas Diecezji Ełckiej' (2403 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podprogram 2016 już za nami

Autor: Admin Dodano: czwartek, 03 sierpnia 2017 - 10:25

30 czerwca 2017 wolontariusze i pracownicy Caritas w 25 diecezjach w Polsce wydali osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2016. Od sierpnia 2016 roku 11 382 tony artykułów spożywczych o wartości 51 864 349, 35 zł. trafiło do 226 732 osób ubogich zakwalifikowanych do programu. Osoby najbardziej potrzebujące otrzymały między innymi cukier, mleko, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynka, fasola biała, marchewka z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 708 punktach wydawania żywności. Głównie były to parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz inne współpracujące organizacje. Organizacje Partnerskie Lokalne Caritas wydały 984 101 paczek żywnościowych.

Parafialne Zespoły Caritas
109 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podprogram 2016 już za nami' (3483 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222324252627282930405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310   >

PGNiG
PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.

PZU