Szkolenie Lokalnych Liderów Promykowego Ratownika Lipnik 2014

Autor: Admin Dodano: czwartek, 25 września 2014 - 14:21

Od 2013 roku Ogólnopolskie Stowarzyszenie Chrześcijańskich Organizacji Wiejskich organizuje w całej Polsce warsztaty pierwszej pomocy przedmedycznej szkoląc Lokalnych Liderów Szkolenia Promykowego Ratownika. Celem głównym szkoleń jest zwiększenie bezpieczeństwa dzieci i młodzieży oraz ich rodziców i opiekunów w miejscu zamieszkania i nauczania poprzez edukację zdrowotną i profilaktykę wypadków, dzięki poznaniu najważniejszych i najskuteczniejszych elementów pierwszej pomocy. Realizacja tego założenia polega na kaskadowym szkoleniu. W pierwszej kolejności Lokalnych Liderów Szkolenia, a następnie dzieci, młodzieży ze świetlic i społeczności lokalnych.

1118 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Lokalnych Liderów Promykowego Ratownika Lipnik 2014' (2276 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Program EMBARGO

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 września 2014 - 12:37

Marnowanie jedzenia, podczas, gdy obok żyją ludzie, których nie stać na codzienny posiłek jest niedopuszczalne.

Caritas Polska wychodząc naprzeciw trudnej sytuacji na rynku owoców i warzy związanych z embargiem na eksport do Rosji, zadeklarowała gotowość do udziału w zagospodarowaniu wszelkich nadwyżek z przeznaczeniem dla osób najbardziej potrzebujących. W związku z rosyjskim embargiem polski przemysł spożywczy ma spory problem z nadwyżkami w produkcji między innymi jabłek, papryki, pomidorów i innych warzyw. Rosja wprowadziła embargo również na nabiał i mięso. Zakaz ma obowiązywać przez rok i dotyczy krajów Unii Europejskiej: USA, Kanady, Australii i Norwegii.

1767 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Program EMBARGO' (1154 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 15 września 2014 - 13:22

Caritas Diecezji Ełckiej od 2006 roku - na terenie diecezji - koordynuje ogólnopolski program ,,Skrzydła’’. Celem tego programu jest pomoc długoterminowa skierowana do uczniów znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.

W roku szkolnym 2013/2014, dzięki dobrej woli indywidualnych darczyńców, pięcioro dzieci otrzymało wsparcie finansowe w ramach ww. programu. W ramach podjętych działań na rzecz dziecka Caritas Diecezji Ełckiej mogła sfinansować zakup artykułów papierniczych, podręczników, pomocy szkolnych, plecaków oraz odzieży i obuwia potrzebnych w codziennym życiu każdego ucznia.

1099 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolejne dzieci z diecezji ełckiej zostały uskrzydlone dzięki programowi ,,Skrzydła’’' (2991 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Warsztaty psychologiczno – pedagogiczne

Autor: Admin Dodano: wtorek, 09 września 2014 - 14:54

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza na warsztaty psychologiczno – pedagogiczne mające na celu pokonanie lęku przed ludźmi i otoczeniem oraz wzmocnienie poczucia własnej wartości