Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

BOŻONARODZENIOWA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ „Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 10 grudnia 2015 - 14:18

W dniach 11 i 12 grudnia 2015 roku ( piątek i sobota) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 2015/4270/OR) przeprowadza Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM”. Zbiórka będzie miała miejsce na terenie całej diecezji ełckiej w ok. 200 sklepach. Swój udział zadeklarowało ok. jednego tysiąca wolontariuszy, którzy w w/w dniach będą udzielali się społecznie. Będą ubrani w czerwone koszulki Caritas, identyfikator na szyi i z ulotką w ręku informującą o tym, co to za akcja i jakie produkty żywnościowe są najbardziej potrzebne: słodycze, cukier, mąka, olej, konserwy, dżemy i to co kupujemy każdego dnia do spożycia w swoich domach. Nasi podopiecznie potrzebują żywności, ale potrzebne też są środki czystości.

715 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'BOŻONARODZENIOWA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ „Tak, POMAGAM”' (1133 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
FAMILIADA - CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 grudnia 2015 - 14:31

W niedziele 6 grudnia odwiedził nas pan Karol Strasburger, który od wielu lat prowadzi słynny program: "FAMILIADA". Towarzyszyła mu ekipa TVP S.A.
Jaki był powód wizyty ? A oto odpowiedź pana Karola:
"Na pewno zauważyliście, że w odcinkach specjalnych pieniążki z wygranych przeznaczane są na różne cele charytatywne. Jedną z organizacji dla których gramy od wielu lat jest CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ. Z wielką radością zobaczyłem dziś na własne oczy jak, m.in. dzięki Familiadzie dzielnie i prężnie działają takie placówki, jak Dom Samotnej Matki czy Dom Dziecka. Niebawem powstanie tu także nowe miejsce dla samotnych osób starszych, ale to nie wszystkie placówki, jakie ma pod swoimi skrzydłami Caritas.

1147 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'FAMILIADA - CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ' (419 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:52

To najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świec w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż uczestniczą w niej Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
542 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom' (1027 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”. W ramach zaplanowanych działań dwie pielęgniarki Caritas świadczyły usługi w domach osób chorych oraz w Stacji Opieki Caritas w Białej Piskiej.

587 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”' (1127 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala Wolontariatu Caritas 2015

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

„Więcej jest radości w dawaniu a niżeli w braniu”

W piątek, 4 grudnia, odbyła się coroczna uroczystość organizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariatu. Gala Wolontariatu Caritas 2105 cieszyła się dużym zainteresowaniem wolontariuszy z całej diecezji ełckiej, o czym świadczy liczba przybyłych gości (m.in. z Ełku, Suwałk, Olecka, Gołdapi czy Orzysza). Ponad 330 członków Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas wypełniło po brzegi salę w Ełckim Centrum Kultury. Nie zabrakło również gości honorowych – Jego Ekscelencji Biskupa Romualda Kamińskiego, sekretarza miasta - pana Marcina Radziłowicza, starosty Powiatu Ełckiego - pana Marka Chojnowskiego, przewodniczącej Rady Powiatu - pani Bożeny Puławskiej oraz pana Tomasza Osewskiego – wójta Gminy Ełk.

1069 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu Caritas 2015' (4667 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%