I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej

UWAGA - 17 PAŻDIERNIKA - PIĄTEK - ZAPRASZAMY

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:39

17 października, właśnie w tym dniu - Dniu Walki z Ubóstwem – pracownicy Caritas, wolontariusze i podopieczni Noclegowni św. Ojca Pio zapraszają wszystkich do Parku Solidarności, pod Pomnik Michała Kajki w godzinach od 10.00 do 16.00, gdzie będzie stał czerwony namiot Caritas. Na wszystkich będzie czekała gorąca grochówka, herbata oraz jabłka i marchewka z Programu Embargo.

534 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'UWAGA - 17 PAŻDIERNIKA - PIĄTEK - ZAPRASZAMY' (419 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:38

“W dobie światowych kryzysów nasza uwaga powinna koncentrować się szczególnie na najbiedniejszych i pozbawionych opieki”.

17 października 1987 roku na apel Ojca Józefa Wrzesińskiego, założyciela Międzynarodowego Ruchu ATD Czwarty Świat, 100,00 tysięcy ludzi z różnych krajów, środowisk i wyznania, zebrało się w Paryżu na Placu Wolności i Praw Człowieka, by potwierdzić swój sprzeciw wobec ubóstwa, a także o konieczności działania, aby je wyeliminować. W 1992 r. dzień 17 października został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych (ONZ) – Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem.

586 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem' (2852 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Oddaj krew, nie bądź „żyła”!

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 października 2014 - 13:10

Oddając krew ratujesz życie! Dlatego wielu pracowników ełckiej Caritas pokonało lęk i zostało dawcami krwi, systematycznie oddając ten życiodajny płyn. Pomimo ogromnego postępu medycyny, dotąd nie udało się wytworzyć substancji, która w pełni zastąpiłaby ludzką krew. Krew jest niezbędna w wielu sytuacjach np.: dla poszkodowanych w wypadkach komunikacyjnych, przy wielu operacjach, przy przeszczepach narządów. Jedynym źródłem krwi są zdrowi ludzie, którzy rozumieją, że jej oddanie to rodzaj posłannictwa.

788 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Oddaj krew, nie bądź „żyła”!' (1409 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkie Święto…

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 13 października 2014 - 09:26

Obchody Dnia Patronki naszego Domu Dziecka w Giżycku – Św. Faustyny na stałe wpisały się do kalendarza uroczystości naszej placówki. To swoiste imieniny naszego domu, obchodzone hucznie i radośnie. Święto to ma propagować znajomość najważniejszych faktów z życia patronki, przypominać o wartościach przez nią wyznawanych.

1395 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkie Święto…' (4206 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.

Autor: Admin Dodano: wtorek, 07 października 2014 - 13:08

„Kto wierzy w dobroć człowieka, ten stwarza dobroć w człowieku”
Jean Paul Sartre

UBI CARITAS – jest nagrodą dyrektora Caritas Polska, przyznawaną za wrażliwość na potrzeby ubogich w Polsce i czynny udział w dziełach charytatywnych. Nagroda przyznawana jest raz w roku i w trzech kategoriach: Darczyńca Caritas, Współpraca z Caritas oraz Świadectwo Caritas.

1049 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej wyróżnieni.' (3361 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135136137138139140141151161171181191201211221231241251261271281291301311321331   >