Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Światowy Dzień Ubogich

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 listopada 2019 - 20:40

Te słowa Psalmu są niesamowicie aktualne i wyrażają głęboką prawdę, którą wiara wpisuje w serce najbiedniejszych: da się odnowić nadzieję straconą w obliczu niesprawiedliwości, cierpień i niepewności życia.

Obchody Światowego Dnia Ubogich w Diecezji Ełckiej mają na celu pomoc osobom w kryzysie bezdomności, a także uwrażliwienie i zachętę do codziennego niesienia pomocy ubogim.

235 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Światowy Dzień Ubogich' (812 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
XIV Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 listopada 2019 - 20:10

9 listopada 2019 r. podopieczni Schroniska im. św. Ojca Pio Caritas Diecezji Ełckiej i Schroniska dla Osób Bezdomnych Markot Stowarzyszenia Monar uczestniczyli w XIV Ogólnopolskiej Pielgrzymce Osób Bezdomnych na Jasną Górę. Towarzyszył im ks. Ryszard Sawicki, wicedyrektor ełckiej Caritas. Doroczne spotkanie zorganizowane zostało przez Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Częstochowskiej. Do tronu Jasnogórskiej Pani przybyło 650 osób bezdomnych w grupach zorganizowanych przez diecezjalne Caritas, a także z ośrodków współpracujących ze schroniskami prowadzonymi przez Caritas w Polsce. Hasłem tegorocznego spotkania były słowa z Księgi Lamentacji: „Dobry jest Pan dla ufnych, dla duszy, która go szuka”.

645 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XIV Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Bezdomnych na Jasną Górę' (2339 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala Wolontariatu 2019

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 października 2019 - 21:05

Gala Wolontariatu Szkolnych Kół Caritas Diecezji Ełckiej zbliża się wielkimi krokami. Już 5 grudnia 2019 r. spotkamy się w Ełku, aby wspólnie świętować Międzynarodowy Dzień Wolontariusza. Wydarzenie to wpisało się już w tradycję wolontariatu Caritas Diecezji Ełckiej, a jego punktem kulminacyjnym będzie nadanie tytułu „Szkolnego Koła Caritas Roku 2019” i rozstrzygnięcie konkursu „Miłosierdzie drogą do świętości”.

833 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu 2019' (2588 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„ZIELONA OŚ WIGRY – EŁK – BUDOWA PROŚRODOWISKOWEGO CENTRUM AKT

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 października 2019 - 20:40

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza nauczycieli oraz edukatorów do udziału w bezpłatnym szkoleniu „Ekosystem Nauczania – program wsparcia dydaktycznego”
W programie:
- 3 dniowy pobyt w Klasztorze Pokamedulskim na Wigrach,
- biomimetyka i bionika – rozwiązania konstrukcyjne i materiałowe z natury,
- warsztaty praktyczne z mobilnym laboratorium do badań fizycznych i biologiczno chemicznych,
- zajęcia terenowe i questowe,
- certyfikat poświadczający ukończenie programu szkoleń.

272 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„ZIELONA OŚ WIGRY – EŁK – BUDOWA PROŚRODOWISKOWEGO CENTRUM AKT' (1035 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Szkoła pamięta” - wolontariusze Caritas uprzątnęli zaniedbane groby

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 października 2019 - 18:50

Jak co roku przed Uroczystością Wszystkich Świętych i Wspomnieniem Wszystkich Wiernych Zmarłych, wolontariusze Szkolnych Kół Caritas zaangażowali się w sprzątanie zaniedbanych grobów. 24 października 2019 r. w godzinach przedpołudniowych 113 pełnych zapału młodych ludzi uczestniczyło w pracach porządkowych na Cmentarzu Komunalnym nr 1 w Ełku.

223 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Szkoła pamięta” - wolontariusze Caritas uprzątnęli zaniedbane groby' (6859 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192021222324252627282939495969798999109119129139149159169179189199209219229239249259269279289299309319329339349359369379   >

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%