MISJA WOLONTARIAT

Autor: Admin Dodano: piątek, 18 grudnia 2015 - 11:20

Wczoraj (17 grudnia) odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „SPOTKAŃ Z MISJĄ”. Gościliśmy na nim Justynę Bukłaho – świecką misjonarkę z Augustowa, która wraz ze swoim mężem wyjechała na wolontariat misyjny do Peru. Spotkanie rozpoczęło się modlitwą za prześladowanych chrześcijan, w szczególności wspominaliśmy błogosławionych misjonarzy, o. Michała Tomaszka i Zbigniewa Strzałkowskiego. Obaj zginęli w Peru za swoja wiarę i to właśnie od prezentacji ich sylwetek rozpoczęliśmy nasze spotkanie. Podstawowe informacje przygotowały i przedstawiły uczennice z Zespołu Szkół nr 5 w Ełku.

338 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'MISJA WOLONTARIAT' (2068 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ZAPRASZAMY NA WSPÓLNY WYJAZD

Autor: Admin Dodano: czwartek, 17 grudnia 2015 - 14:40

Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza na wspólny wyjazd do Sanatorium „Południowy” w miejscowości Truskawiec na Ukrainie. Termin: 28.03-8.04.2016 r. Koszt: 400 zł + 155 EURO. Zapewnione jest 9 noclegów, 9 obiadów i 9 kolacji. Pokoje dwuosobowe. W czasie trwania turnusu również zapewniona jest opieka rezydenta i służby medycznej, każdego dnia 6 zabiegów wg wskazań lekarza: masaż ręczny, masaż podwodny całego ciała, wanny z ropą mineralną, płukanie jelit, mikrolewatywy, zabiegi fizjoterapeutyczne. Będzie można wykonać kompleks badań: krwi, moczu, EKG, USG i in., jak również spożywać codzienne wodę mineralną o leczniczych właściwościach i korzystać z zaplecza rekreacyjnego (sala do ćwiczeń, grota solna). Zapewnione doborowe towarzystwo. Wszystkie osoby chętne mogą zapisać się dzwoniąc pod numer: 506 053 468 Anna Rudzińska

Zapraszamy.

756 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Święta tuż, tuż.....

Autor: Admin Dodano: czwartek, 17 grudnia 2015 - 14:18

W środę, 16 grudnia, wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu Caritas zamienili się w pomocników św. Mikołaja i wzięli udział w przygotowywaniu świątecznych podarunków dla chorych. Przygotowane przez nich paczki trafią do chorych, którzy pozostają na święta w szpitalach na terenie całej diecezji.

411 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Święta tuż, tuż.....' (225 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Walczę o siebie”

Autor: Admin Dodano: środa, 16 grudnia 2015 - 14:44

31 stycznia 2016 roku Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu „Walczę o siebie”.

Projekt „Walczę o siebie” proponuje różnorodne formy wparcia dla ofiar przemocy domowej, dostosowane do ich potrzeb. Obejmuje przede wszystkim poradnictwo i terapię indywidualną oraz grupową. Przez 12 miesięcy były prowadzone warsztaty psychologiczno – pedagogiczne, warsztaty rozwijania umiejętności społecznych, bajkoterapia i muzykoterapia, kursy decoupage oraz filcowanie na mokro.

549 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Walczę o siebie”' (893 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
WYNIK BOŻONARODZENIOWEJ ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 14 grudnia 2015 - 13:22

W dniach 11 i 12 grudnia 2015 roku ( piątek i sobotę) Caritas Diecezji Ełckiej na mocy decyzji Ministra Administracji i Cyfryzacji ( Nr 2015/4270/OR) przeprowadziła Bożonarodzeniową Zbiórkę Żywności pod hasłem: „Tak, POMAGAM”. Zbiórka miała miejsce na terenie całej diecezji ełckiej w ok. 200 sklepach, w której uczestniczyło ok. 1 tys. wolontariuszy. Byli to uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, z Ochotniczego Hufca Pracy w Ełku, wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas oraz podopieczni Ośrodka Terapii Uzależnień Gaudynki.

426 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'WYNIK BOŻONARODZENIOWEJ ZBIÓRKI ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”' (935 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127128129130131132133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333343353363373   >