Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:01

W okresie wakacyjnym Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży z Polski oraz Białorusi, łącznie trzy turnusy. Udział w nich wzięło 160 osób, w tym 40 z Białorusi.

Dla dzieci z Polski zostały zorganizowane dwa turnusy kolonijne, każdy po 8 dni. Podczas wypoczynku dzieci uczestniczyły w zajęciach programowych (tanecznych oraz muzycznych). Koordynator ds. wolontariatu z ełckiej Caritas przeprowadził także zajęcia nt. wolontariatu. Wychowawcy byli odpowiedzialni nie tylko za opiekę nad dziećmi, ale także organizacje im czasu wolnego poza zajęciami (m.in. ogniska, dyskoteki, śluby kolonijne).

445 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi' (1022 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Remont łazienki już za nami

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:00

Wakacje, to nie tyko najlepszy czas na prowadzenie prac remontowych w szkołach, ale także innych obiektach. Nie zapomniała o tym także ełcka Caritas, która pod koniec sierpnia zakończyła remont łazienki mieszczącej się w Domu Dziennego Pobytu przy ulicy Kościuszki 27 w Ełku. Podczas remontu dokonano prac rozbiórkowych (m.in. skucie starych okładzin ściennych i podłogowych), a także prac budowlanych (m.in. hydraulika, położenie nowych kabli elektrycznych, tynkowanie, malowanie ścian oraz sufitu, położenie płytek podłogowych oraz ściennych, montaż uchwytów dla osób starszych). Finalnym etapem remontu był montaż sanitariatów obejmujących: sedes, umywalkę, armaturę łazienkową. Dodatkowo w łazience zostały zamontowane poszerzone drzwi wejściowe i uchwyty dla osób starszych/ niepełnosprawnych.

385 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Remont łazienki już za nami' (719 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Arka przyjmie kolejnych gości za rok

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:00

Początek czerwca, to długo wyczekiwany czas na Białorusi. Dlaczego? Tamtejsza młodzież rozpoczyna wtedy kolonie. Tegoroczne wakacje niestety należą już do przeszłości. Kolejne dopiero za rok i mamy nadzieję, że wtedy także będziemy mogli gościć w naszym pięknym kraju Polaków z Białorusi, a także przedstawicieli tamtejszej Polonii.

828 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Arka przyjmie kolejnych gości za rok ' (1194 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Aktywni seniorzy? Tylko w ełckim powiecie!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 sierpnia 2016 - 13:00

Za nami są już wyjazdowe warsztaty w Orzyszu, w których uczestniczyło 40 seniorów z powiatu ełckiego. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, każda licząca po 20 osób. Obie grupy spędziły w Orzyszu po 5 dni.

572 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Aktywni seniorzy? Tylko w ełckim powiecie!' (1334 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Step by step….

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 sierpnia 2016 - 12:58

Caritas Diecezji Ełckiej w dniach od 22 do 26 sierpnia 2016 roku zorganizowała w Domu św. Rodziny w Orzyszu warsztaty wyjazdowe dla 30 osób z zaburzeniami psychicznymi i upośledzonymi umysłowo. Uczestnicy projektu pochodzą z 3 powiatów : ełckiego, oleckiego i gołdapskiego.

520 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Step by step….' (2444 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122132142152162172182192202212222232242252262272282292302312322332342352362372382   >

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%