I Forum Przedsiębiorczości Północno – Wschodniej

ŁAGIEWNIKI 2015 XII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas.

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 kwietnia 2015 - 11:08

Pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej swoje pielgrzymowanie do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach rozpoczęli 16 kwietnia. Do Zakopanego dotarliśmy 17 kwietnia wczesnym rankiem. Pierwsze kroki skierowaliśmy do Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, gdzie nasz przewodnik duchowy ks. Jacek Nogowski odprawił Mszę Świętą. Tam również spotkaliśmy się z przewodnikiem tatrzańskim – panią Ewą Łukaszczyk, która porwała nas wszystkich - najpierw do Doliny Kościeliska a następnie kolejką linową na Kasprowy Wierch.

722 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ŁAGIEWNIKI 2015 XII Pielgrzymka Pracowników i Wolontariuszy Caritas.' (4142 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Tydzień Dobrych Uczynków

Autor: Admin Dodano: wtorek, 21 kwietnia 2015 - 11:07

W ramach Tygodnia Miłosierdzia Bożego, Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała Tydzień Dobrych Uczynków. Dzięki pozwoleniu z Urzędu Miasta (za które bardzo dziękujemy) na przeprowadzenie akcji w Parku Solidarności, mieliśmy możliwość dzielić się tym, co mamy z potrzebującymi i najuboższymi. Przez trzy dni, od 14 do 16 kwietnia, wydawane były owoce i warzywa pochodzące z programu EMBARGO, jak również każdy potrzebujący a przede wszystkim głodny, mógł posilić się gorącą zupą ugotowaną przez panie kucharki i kierownika Domu św. Ojca Pio w Ełku.

278 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Tydzień Dobrych Uczynków ' (1258 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
W zdrowym ciele…

Autor: Admin Dodano: piątek, 17 kwietnia 2015 - 10:35

W kwietniu – w świetlicy w Orłowie – zorganizowano pierwsze spotkanie, podczas którego podopieczni placówki dowiedzieli się wszystkiego nt. higieny oraz jej wpływu na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka. Ale to nie wszystko. Zajęcia mające na celu edukację zdrowotną i promocję zdrowego stylu życia będą prowadzone do końca czerwca.

387 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'W zdrowym ciele…' (905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Punkt Przedszkolny Caritas w Ełku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 16 kwietnia 2015 - 10:56

Minęło 5 miesięcy funkcjonowania Punktu Przedszkolnego Caritas w Ełku. Przez ten czas w placówce oprócz codziennych zajęć dydaktyczno – wychowawczych, miały miejsce liczne uroczystości: pasowanie na przedszkolaka, dzień pluszowego misia, spotkanie opłatkowe, impreza choinkowa, bal karnawałowy, Dzień Babci i Dziadka. Pasowanie było pierwszym i ważnym wydarzeniem w życiu naszych przedszkolaków. Dzieci podeszły do tego z entuzjazmem. Przez wiele dni pilnie uczyły się piosenek, wierszy i tańców, by w końcu stać się prawdziwymi przedszkolakami. Podczas kolejnych uroczystości dzieci prezentowały różnorodne programy artystyczne. Wiosnę zaprosiliśmy do naszego przedszkola wykonując różne prace plastyczne oraz organizując piesze spacery. Początek kwietnia był czasem wyczekiwania na nadchodzące Święta Wielkanocne, w którym dzieci z radością poświęcały się pracom manualnym i przygotowywały jajka świąteczne oraz uczyły się zwyczajów wielkanocnych.

553 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Punkt Przedszkolny Caritas w Ełku' (3090 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zajęcia w Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 15 kwietnia 2015 - 14:28

Od marca br. w Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej Caritas Diecezji Ełckiej odbywa się Akademia Umiejętności Społecznych Dobrego Rodzica, prowadzona w ramach projektu „Walczę o siebie”. Akademia to cykl warsztatów dla rodzin, w których występuje zjawisko przemocy, pozwalających na uzyskanie umiejętności skutecznej komunikacji w rodzinie, radzenia sobie z emocjami i rozwiązywania konfliktów. Jej celem jest podniesienie kompetencji wychowawczych rodziców, aby radzili sobie z trudnymi sytuacjami i w przyszłości i zapobiegali ich występowaniu.

629 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zajęcia w Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej Caritas Diecezji Ełckiej' (4369 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311321331   >