Wielkanocna Zbiórka Żywności „Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 01 kwietnia 2019 - 20:10

W dniach 29 i 30 marca 2019 r. Caritas Diecezji Ełckiej przeprowadziła Wielkanocną Zbiórkę Żywności pod hasłem „Tak, POMOGAM”. W akcję zaangażowało się 25 parafii, wiele szkół i innych organizacji. Zbiórka odbyła się w wybranych sklepach na terenie diecezji ełckiej. Uczestniczyło w niej 982 wolontariuszy, którzy przez dwa dni zbierali żywność dla osób najbardziej potrzebujących.

119 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkanocna Zbiórka Żywności „Tak, POMAGAM”' (1775 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze SKC z Krasnowa w akcji „Polacy Kresowym Rodakom”

Autor: Admin Dodano: sobota, 30 marca 2019 - 18:55

Dnia 29 marca 2019 r. przedstawiciele Szkolnego Koła Caritas podsumowali akcję „Polacy Kresowym Rodakom”, która w naszej szkole trwała w dn. 18-28 marca 2019 r. Wolontariusze SKC zbierali produkty żywnościowe o długim terminie przydatności.

31 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze SKC z Krasnowa w akcji „Polacy Kresowym Rodakom”' (335 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze Caritas powitali wiosnę z morsami

Autor: Admin Dodano: niedziela, 24 marca 2019 - 16:00

Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas im. św. Jadwigi Królowej przy Zespole Szkół nr 2 w Ełku i wolontariusze Ełckiego Centrum Wolontariatu spędzili niedzielę, 24 marca 2019 r. w pod znakiem morsowania. Tego dnia członkowie Ełckiego Klubu Morsów „Arktyka” pożegnały zimę i powitały wiosnę. Barwny i rozśpiewany korowód przeszedł ełcką promenadą. Z tej okazji, zgodnie z ludową tradycją, dokonał się też rytuał topienia Marzanny.

178 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze Caritas powitali wiosnę z morsami' (1650 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: sobota, 23 marca 2019 - 18:55

W marcu 2019 r. Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała kwartalne szkolenia Parafialnych Zespołów Caritas. Odbyły się one w trzech miastach: Ełku i Giżycku (16 marca) oraz Suwałkach (23 marca). Każde spotkanie rozpoczynało się wspólną modlitwą. Miłosiernemu Bogu zawierzaliśmy naszą posługę ubogim i potrzebującym, prosząc o przenikliwy wzrok i słuch, aby dostrzec oblicze Chrystusa w cierpiących i usłyszeć ich wołanie o pomoc.

205 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2356 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Jezu, ufam Tobie” – marcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu

Autor: Admin Dodano: sobota, 23 marca 2019 - 10:25

W piątek 22 marca 2019 r. o godz. 16.30 w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej miało miejsce kolejne spotkanie poświęcone tematyce Bożego miłosierdzia. Rozpoczęło się ono konferencją, którą wygłosił ks. Ryszard Sawicki, wicedyrektor Caritas Diecezji Ełckiej. Przywołał on przypowieść o miłosiernym ojcu i marnotrawnym synu (Łk 15, 11-32). Odnosząc się do opowiedzianej przez Chrystusa historii i śledząc losy marnotrawnego syna pokazywał, na czym polega miłosierdzie. Młodszy syn utracił łaskę, złamał przymierze miłości, utracił godność, a jednak doznał od ojca aktu miłosierdzia, ponieważ uznał swoją grzeszność i przyznał się do popełnionego błędu. Podczas konferencji kapłan posługiwał się dziełem wybitnego holenderskiego malarza Rembrandta pt. „Powrót syna marnotrawnego”.

88 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Jezu, ufam Tobie” – marcowe spotkanie o Bożym miłosierdziu' (2548 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   12345678910111213141516171819202122232425262737475767778797107117127137147157167177187197207217227237247257267277287297307317327337347357   >