Noclegownia im. Św. Ojca Pio

Autor: Admin Dodano: piątek, 08 stycznia 2016 - 12:05

Nowy rok przyniósł nam prawdziwie zimową aurę, tak długo wyczekiwaną przez wielu ludzi. Wokół zrobiło się biało, temperatura znacznie spadła poniżej zera. Lecz nie dla każdego taka pogoda oznacza radość. Wokół nas jest coraz więcej takich osób, dla których zima to walka o życie. W środkach masowego przekazu słyszymy o rosnącej liczbie ofiar mrozu, to ludzie , którzy z różnych przyczyn zamieszkali na ulicy. To z myślą o takich osobach Caritas Diecezji Ełckiej prowadzi działania pomocowe.

Urząd Miasta Ełk
510 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Noclegownia im. Św. Ojca Pio' (893 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 31 grudnia 2015 - 11:45

Caritas Diecezji Ełckiej w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Pomocy Humanitarnej im. św. Łazarza z siedzibą w Ełku, od 23 czerwca realizowała zadanie publiczne pn. Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi z powiatu ełckiego.
Realizacja zadania pozwoliła na aktywizację społeczną i integrację z lokalną społecznością grupy 30 osób z zaburzeniami psychicznymi. Cel został osiągnięty poprzez rozwój umiejętności społecznych ww. grupy, oraz przez ukazanie jej nowych form aktywności jakimi są wikliniarstwo papierowe czy taniec.

505 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie działań w projekcie pn. „Oparcie społeczne dla osób z zaburzeniami psychicznymi z powiatu ełckiego”' (1213 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 grudnia 2015 - 22:22

Pierwsza grupa 15 kobiet kończy swoja przygodę z projektem „Szkolimy Kadry”, który jest współfinansowany ze środków Fundacji PZU. W ramach zadania organizowane są szkolenia z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi. Zajęcia teoretyczne już za nimi, zostało tylko odbycie zajęć praktycznych w domach podopiecznych Stowarzyszenia Lazarus.

220 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie z zakresu opieki nad osobami starszymi i chorymi' (888 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Grudzień - Wigilijny czas

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 28 grudnia 2015 - 22:21

Święta Bożego Narodzenia za nami, ale w tym szczególnym okresie staraliśmy się nie zapomnieć o tym, co nas wszystkich łączy – pamięć o bliskich i obcych oraz o miłości duchowej i bezinteresownej człowieka do człowieka. W dniu Wigilii 24 grudnia, dla dzieci z rodzin ubogich przygotowany był poczęstunek w Domu Dziennego Pobytu im. Św. Ojca Pio, oczywiście słodycze i owoce, jak również prezenty gwiazdkowe.

340 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Grudzień - Wigilijny czas' (742 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Każda wielka podróż zaczyna się od jednego małego kroku”

Autor: Admin Dodano: środa, 23 grudnia 2015 - 14:46

We wrześniu 2015 roku odbył się projekt „Wolontariat oknem na świat”, w którym wzięła udział młodzież z Polski i Ukrainy. Podczas warsztatów zorganizowanych w Ełku, uczestnicy uczyli się czym jest wolontariat poznając nie tylko teorię, ale również praktykę wolontariacką. W ramach praktyk świeżo upieczeni wolontariusze mieli za zadanie zorganizować jedną akcję wolontariacką w swoim środowisku lokalnym.

348 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Każda wielka podróż zaczyna się od jednego małego kroku”' (2239 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113114115125135145155165175185195205215225235245255265275285295305315325335345355   >