Pomagamy dzięki PZU

Autor: Admin Dodano: czwartek, 10 września 2015 - 14:33

XXI wiek, postęp, szybki rozwój techniki zmusza nas do życia w biegu, ciągłym pędzie.Nie każdy jednak w tym wyścigu dotrzymuje kroku, są tacy, którzy nie potrafią się odnaleźć w tych zmianach.Ich niezaradność życiowa i nieprzystosowanie prowadzi do pogorszenia jakości życia. Podstawowe potrzeby człowieka takie jak zaspokojenie głodu, pragnienia, czy tak prozaiczna czynność jak umycie się.

174 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy dzięki PZU' (812 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkie odliczanie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 września 2015 - 07:52

Już tylko dwa dni dzielą nas od przyjazdu uczniów wyspecjalizowanej szkoły nr 121 I – III stopnia w Odessie. Młodzi Ukraińcy spędzą w Ełku 2 tygodnie. Podczas pobytu uczestniczyć będą oni w zajęciach z zakresu edukacji międzykulturowej czy motywacji wolontariusza.

385 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkie odliczanie' (475 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Świetlica z kulturą

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 września 2015 - 07:52

Dzieci i młodzież nie unikają kontaktu z kulturą. Skąd o tym wiemy? Z doświadczenia. Od 2012 roku Caritas Diecezji Ełckiej realizowała zajęcia z zakresu literatury, sztuki, tańca, teatru w ramach trzech edycji projektu „Od kultury ludowej do narodowej”. O słuszności prowadzenia działań związanych kulturą regionalną świadczyć mogą wysoka frekwencja w trakcie prowadzonych zajęć czy aktywny udział uczestników w działaniach projektowych.

254 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Świetlica z kulturą' (1214 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Oferta pomocy dla mieszkańców powiatu ełckiego

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 września 2015 - 07:51

Mieszkańców powiatu ełckiego – w tym dzieci, kobiety, mężczyźni będących ofiarami przemocy domowej oraz kobiety samotnie wychowujące dzieci - zapraszamy do korzystania z Poradni Rodzinnej i Terapeutycznej w Ełku. W okresie od września do grudnia dyżury pełnić będą: psycholog, pedagog oraz pracownik socjalny. Osoby zainteresowane skorzystaniem z konsultacji indywidualnych prosimy o kontakt osobisty w siedzibie Caritas Diecezji Ełckiej lub telefoniczny pod nr. tel.: 087 441 70 15. Osoba do kontaktu – Paweł Szczepański. Konsultacje są bezpłatne.

224 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Oferta pomocy dla mieszkańców powiatu ełckiego' (430 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Spotkanie - „Wyjść z szarej strefy”

Autor: Admin Dodano: środa, 02 września 2015 - 13:10

Dnia 31-08-2015r w Domu Samotnej Matki w Ełku odbyło się spotkanie Pań uczestniczących w projekcie „Wyjść z szarej strefy” z koordynatorką z Caritas Olpe, Panią Violą Kaufmann. Pięcioletnia współpraca koordynatorów otwiera możliwości podjęcia legalnej pracy na terenie Niemiec w charakterze opiekunki do osób starszych. Diecezja Ełcka współpracuje z kilkoma okręgami w Niemczech : Olpe, Brilon, Paderborn, Düren, Gütersloh oraz Bottrop. Dotychczas z takiej oferty skorzystało około 160 osób. Praca polega na opiece nad osobami starszymi, prowadzeniu domu. Pracodawcą jest rodzina niemiecka, która zapewnia także wyżywienie, zakwaterowanie dla opiekunki. Stosunek pracy jest uregulowany umową o pracę.

740 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie - „Wyjść z szarej strefy”' (1010 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333   >