Akcja wolontariacka – wydawanie posiłków

Autor: Admin Dodano: środa, 21 października 2015 - 14:14

Dzisiaj od 11 do 14 pracownicy, wolontariusze Caritas oraz pensjonariuszki Domu im. św. Ojca Pio wydawali ciepłą zupę w ełckim parku Solidarności. Wszyscy, którzy odwiedzili czerwony namiot z logo Caritas mogli także zjeść kanapki oraz napić się herbaty.

345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Akcja wolontariacka – wydawanie posiłków ' (1255 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
17 października Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 października 2015 - 14:33

Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Nędzy obchodzony jest od 1987 roku z inicjatywy Międzynarodowego Ruchu ATD Czwarty Świat. W 1992 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ postanowiło ogłosić ten dzień Międzynarodowym Dniem Walki z Ubóstwem. Obchody 17 października mają uświadomić opinii publicznej potrzebę likwidacji ubóstwa we wszystkich krajach, w szczególności w krajach rozwijających się i zwrócić uwagę na fakt, że walka z ubóstwem jest warunkiem tworzenia sprawiedliwego i bezpiecznego świata w przyszłości.

626 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '17 października Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym' (1054 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
A u nas zabawa nie byle jaka, bo obchodzimy Święto Pieczonego Ziemniaka!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 października 2015 - 14:33

14 października przedszkolaki z Niepublicznego Punktu Przedszkolnego Bł. Hiacynty z Fatimy obchodziły Święto Pieczonego Ziemniaka.

Najpierw dzieci poznawały ziemniaka różnymi zmysłami: jak pachnie, jaki jest w dotyku, jak wygląda. Potem nadszedł czas na „ziemniaczane konkurencje” na świeżym powietrzu. Tutaj dzieci mogły wykazać się sprawnością w rzucaniu ziemniakiem do celu, szybkością w biegu z ziemniakiem czy zwinnością w podawaniu sobie ziemniaka.

281 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'A u nas zabawa nie byle jaka, bo obchodzimy Święto Pieczonego Ziemniaka!' (1623 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomóżmy Romusiowi choremu na mukowiscydozę !!!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 października 2015 - 14:25

Romek Szruba urodził się 27 listopada 2009 roku, z wrodzoną chorobą metaboliczną – mukowiscydozą. Dziecko jest pod stałą opieką Poradni dla Dzieci chorych na Mukowiscydozę oraz Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną, nieuleczalną. Charakteryzuje się nawracającym zapaleniem płuc i oskrzeli oraz niewydolnością wewnątrzwydzielniczą trzustki co powoduje zaburzenia trawienia i trudności we wchłanianiu tłuszczów i białka. Chory wymaga stosowania stale i systematycznie zabiegów fizjoterapeutycznych (kilka razy dziennie drenaż oskrzeli i inhalacje) oraz stosowanie wysokoenergetycznej diety i suplementacji enzymami trzustkowymi i witaminami. Choroba ta mimo ciągłego brania leków postępuje. Celem zapobiegania postępowi choroby, konieczne jest prowadzenie intensywnego leczenia. Jest ono bardzo czasochłonne, jak również kosztowne.

Pomóżmy dzieciom
851 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomóżmy Romusiowi choremu na mukowiscydozę !!!' (1665 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
UBI CARITAS 2015

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 października 2015 - 10:18

Uroczysta Gala Ubi Caritas odbyła się 10 października, a miejscem całego zdarzenia był Teatr Polski. Obecni byli przedstawiciele Caritas Diecezjalnych, prawosławnej Eleos, ewangelickiej Diakonii i reprezentanci instytucji kościelnych i państwowych, polskich i zagranicznych. Prowadzącym był pan Krzysztof Ziemiec, a całość uświetniła swoim występem Natalia Niemen , która wraz z zespołem wykonała piosenki z repertuaru swojego ojca – Czesława Niemena. Ubi Caritas to gala, która organizowana jest raz w roku w trakcie której przyznawane są wyróżnienia i nagrody osobom oraz instytucjom, które wspierają działania Caritas w całej Polsce.

495 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'UBI CARITAS 2015' (2186 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105106107108109110111112113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333343   >