KROK PO KROKU - URATUJ SIEBIE I BLISKICH

Autor: Admin Dodano: wtorek, 03 maja 2016 - 21:10

Cztery fazy używania narkotyków cd

Faza 3.: stan odurzenia celem nadrzędnym

W tej fazie życie dziecka staje się podporządkowane zdobywaniu narkotyków i przeżywaniu odurzenia. To są już konsumenci uzależnieni od swojej dziennej dawki środka pozwalającej im przetrwać godziny wolne od snu. Wchodzą w tę fazę nieliczne dzieci i w większości są to już starsze nastolatki. Użytkownicy w Fazie 3. mają niewiele do stracenia, niszczą nie tylko samych siebie, ale i innych, gotowi są popełnić przestępstwa i spowodować nieszczęście w pogoni za coraz większą ilością narkotyku. Sposoby pozyskiwania narkotyków są różne: praca, bliskie kontakty dziewcząt z mężczyznami, kontakty homoseksualne, a niektórzy uzależnieni dochodzą do wniosku, że najlepszym sposobem na stały dostęp do narkotyków jest handel nimi. Komu je sprzedają?

509 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KROK PO KROKU - URATUJ SIEBIE I BLISKICH' (2864 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Opieka medyczna i rehabilitacyjna w Gminie Biała Piska

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 kwietnia 2016 - 09:15

Na terenie gminy Biała Piska trwa realizacja projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”, w ramach którego dwie pielęgniarki oraz rehabilitantka opiekują się i prowadzą rehabilitację w domach pacjentów. Każda pielęgniarka ma pod swoją opieką 5 pacjentów miesięcznie, u których jest 2 razy w tygodniu. Pacjent może być objęty opieką od jednego do jedenastu miesięcy w zależności od stanu swojego zdrowia i swoich potrzeb.

142 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Opieka medyczna i rehabilitacyjna w Gminie Biała Piska' (848 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 18 kwietnia 2016 - 13:47

Cztery fazy używania narkotyków

Różne są powody skłaniające dzieci do prób z narkotykami, ale w żadnej sytuacji nie biorą one na poważnie zagrożeń z nimi związanymi i nie myślą o perspektywie nałogu. A przecież jeden nierozważny krok rozpoczyna podróż do innego świata, w wielu przypadkach do świata odurzenia i uzależnienia. Te dzieci, które znalazły się na drodze prowadzącej od eksperymentów do uzależnienia odsuwają się od rodziny i przyjaciół; przestają interesować się szkołą, sportem i kościołem; izolują się od otoczenia, stają się agresywne i niekomunikatywne; niejednokrotnie podupadają fizycznie. Trudno dla rodziców jest obserwować takie zmiany i nie znajdować dla nich wytłumaczenia i przyczyn. Z narkotykami wiążą się typowe zachowania i niemal u wszystkich przebiegają one jednakowo. Bardzo ważne jest, by rodzice potrafili je rozpoznać.

421 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich' (1941 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Finał konkursu z okazji 1050-lecia Chrztu Polski

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 kwietnia 2016 - 14:18

”Tak Polska się zaczęła-refleksje dla teraźniejszości i przyszłości”

Finał konkursu odbył 14 kwietnia 2016roku. Patronat nad konkursem objęli: J.E. ks. Bp Jerzy Mazur – Biskup Ełcki, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin, Prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz, Starosta Powiatu Ełckiego Marek Chojnowski.

576 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Finał konkursu z okazji 1050-lecia Chrztu Polski ' (1247 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ponownie spotkamy się w Polsce

Autor: Admin Dodano: czwartek, 14 kwietnia 2016 - 12:03

Po dwuletniej przerwie Caritas Diecezji Ełckiej ponownie zorganizuje wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży polonijnej z Białorusi w wieku od 10 do 15 lat. Za rekrutację uczestników odpowiedzialni będą nasi białoruscy partnerzy: Caritas Grodno, Grodno (Religijna Misja katolickie charytatywne stowarzyszenie Caritas), Zgromadzenie Córek Matki Bożej Bolesnej (Sopoćkinie); Miński Oddział Związku Polaków na Białorusi. Wypoczynek zostanie zorganizowany w ramach projektu „Spotkajmy się w Polsce”, współfinansowanego ze środków Kancelarii Senatu.

711 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ponownie spotkamy się w Polsce ' (731 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617181828384858687888990919293949596979899100101102103104105115125135145155165175185195205215225235245255265275285295305315325335345355   >