Komunikat Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2016 - 10:33

W związku z rozpowszechnieniem w Internecie publikacji, zawierających nieprawdziwe informacje oraz oszczercze treści, kierowane pod adresem Caritas Diecezji Ełckiej oraz osoby ks. Dariusza Kruczyńskiego publikuję treść wyroku Sądu Okręgowego IV Wydział Cywilny w Łodzi dnia 09.12.2015r. (syg. akt IC 910/14), który został utrzymany w mocy przez Sąd Apelacyjny w Łodzi wyrokiem z dnia 28.09.2016r.
Wyrok potwierdza nieprawdziwy charakter publikowanych informacji oraz naruszenie dóbr osobistych.

wyrok sygn. akt IC 910_14

1674 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Strefa bezpłatnych badań w Ełku

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2016 - 10:32

9 października firma Polpharma wraz z Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowały przy katedrze św. Wojciecha w Ełku bezpłatne badania lekarskie. Pacjenci mogli skorzystać z badań kardiologicznych (poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienia tętniczego krwi, EKG), okulistycznych i dermatologicznych. Każda osoba otrzymała poradę lekarza specjalisty oraz ewentualne wskazania do dalszego leczenia. Badania były wykonywane w godzinach 9.00 – 18.00, bez skierowania oraz wcześniejszych zapisów.

342 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Strefa bezpłatnych badań w Ełku ' (346 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2016 - 10:32

Działajmy tam, gdzie jesteśmy

Za kilka dni - 17 października będziemy obchodzić ustanowiony w 1992 r. przez ONZ Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem. Pierwowzorem tej inicjatywy był Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Nędzy zainicjowany w 1987 r. przez Ruch ATD Czwarty Świat. Dzień ten w sposób szczególny zwraca uwagę na sytuację osób ubogich i konieczność uznania walki z ubóstwem za priorytet w budowaniu zrównoważonej przyszłości.

319 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem' (1372 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
UWAGA - 17 PAŹDIERNIKA - PONIEDZIAŁEK - ZAPRASZAMY

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 października 2016 - 10:31

17 października, właśnie w tym dniu - Dniu Walki z Ubóstwem – pracownicy Caritas, wolontariusze i podopieczni Noclegowni św. Ojca Pio zapraszają wszystkich do Parku Solidarności, pod Pomnik Michała Kajki w godzinach od 11.00 do 14.00, gdzie będzie stał charakterystyczny czerwony namiot Caritas. Na wszystkich będzie czekała gorąca grochówka, herbata i kanapki. W ten oto sposób przypominamy, że jesteśmy dla Państwa, dla tych, którzy potrzebują naszego wsparcia i pomocy każdego dnia, nie tylko 17 października. Chcemy pokazać, a przede wszystkim uczulić ludzi, że tak niewiele potrzeba, aby pomóc drugiemu człowiekowi i dać mu odczuć, że nie jest sam na tej jakże trudnej drodze swojego życia.

Anna Rudzińska

427 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2016

Autor: Admin Dodano: środa, 12 października 2016 - 19:27

Od sierpnia br trwa w całej Polsce, również i na terenie diecezji ełckiej (województwo warmińsko – mazurskie i część podlaskiego), realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016. Współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Program ma na celu zapewnienie systematycznej pomocy żywnościowej najbardziej potrzebującym poprzez równomierną dystrybucję artykułów spożywczych, takich jak: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko, groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa, cukier i olej rzepakowy.

527 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'POMOC ŻYWNOŚCIOWA PODPROGRAM 2016' (2401 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899100101102112122132142152162172182192202212222232242252262272282292302312322332342352362   >