Festyn już za nami!

Spotkanie informacyjne Caritas Diecezji Ełckiej z Opiekami Społecznymi

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:53

W dniu 16 września w siedzibie Caritas w Ełku odbyło się spotkanie z przedstawicielami Ośrodków Pomocy Społecznej (OPS) z województwa warmińsko – mazurskiego i podlaskiego. Dotyczyło informacji na temat realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 - Podprogram 2016, który na chwilę obecną już jest realizowany w całej Polsce.

610 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Spotkanie informacyjne Caritas Diecezji Ełckiej z Opiekami Społecznymi ' (1021 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Misje – OKNEM NA ŚWIAT

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:52

Dzieło Pomocy „Ad Gentes” Komisji Episkopatu Polski ds. Misji w dniu 18.09 obchodziło 10 lat swojego istnienia, 10 lat w służbie polskich misjonarek i misjonarzy. Uroczystości miały miejsce w Ełku w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego przy parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Mszy świętej przewodniczył Jego Ekscelencja ks. Biskup Ełcki Jerzy Mazur oraz przybyli goście z całej Polski.

504 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Misje – OKNEM NA ŚWIAT' (3577 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:52

Zaprzeczenie i Ułatwienie

Poznaliśmy już cztery fazy używania narkotyków. Teraz przejdziemy do kolejnego punktu: zaprzeczenie i ułatwienie. Jeśli dziecko używa narkotyków, to prawdopodobnie w jakiś sposób przyczyniamy się do tego. Nie twierdzę, że świadomie: być może ogólnie nie wiecie, że dziecko ma kontakt z narkotykami. Na tym zresztą częściowo polega problem. Dzieci nie mogłyby bezkarnie tego robić, gdyby ojciec i matka nie zakładali sobie klapek na oczy, aby nie znać prawdy lub nie bali się podjęcia radykalnych kroków wobec oczywistych faktów. Pierwsza z tych postaw to zaprzeczenie, druga – ułatwianie.

341 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich' (2603 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie dla Wolontariuszy

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 września 2016 - 14:02

W drugą sobotę września odbyło się pierwsze z trzech szkoleń dla pełnoletnich wolontariuszy. Pozostałe dwa szkolenia zaplanowane są na drugą połowę września. Odbędą się w Gołdapi i Olecku. Tematem spotkania jest „Pierwszy kontakt z osobą z zaburzeniami psychicznymi/upośledzoną umysłowo”.

629 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie dla Wolontariuszy' (1674 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 11 września 2016 - 20:37

10 września odbyło się kwartalne szkolenie wolontariuszy PZC, któremu przewodniczył z ramienia Jego Ekscelencji ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD ks. Jacek Uchan – Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego. Prelegent wyjaśniał, że dzisiaj miłosierdzie przez wielu chce być utożsamiane z pobłażliwością. Właściwie pojęte miłosierdzie polega na pomocy człowiekowi, nawet poprzez postawienie konkretnych wymagań.

Parafialne Zespoły Caritas
643 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2610 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596979899109119129139149159169179189199209219229239249259269279289299309319329339349359   >