Misje – OKNEM NA ŚWIAT

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:52

Dzieło Pomocy „Ad Gentes” Komisji Episkopatu Polski ds. Misji w dniu 18.09 obchodziło 10 lat swojego istnienia, 10 lat w służbie polskich misjonarek i misjonarzy. Uroczystości miały miejsce w Ełku w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego przy parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Mszy świętej przewodniczył Jego Ekscelencja ks. Biskup Ełcki Jerzy Mazur oraz przybyli goście z całej Polski.

502 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Misje – OKNEM NA ŚWIAT' (3577 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 19 września 2016 - 09:52

Zaprzeczenie i Ułatwienie

Poznaliśmy już cztery fazy używania narkotyków. Teraz przejdziemy do kolejnego punktu: zaprzeczenie i ułatwienie. Jeśli dziecko używa narkotyków, to prawdopodobnie w jakiś sposób przyczyniamy się do tego. Nie twierdzę, że świadomie: być może ogólnie nie wiecie, że dziecko ma kontakt z narkotykami. Na tym zresztą częściowo polega problem. Dzieci nie mogłyby bezkarnie tego robić, gdyby ojciec i matka nie zakładali sobie klapek na oczy, aby nie znać prawdy lub nie bali się podjęcia radykalnych kroków wobec oczywistych faktów. Pierwsza z tych postaw to zaprzeczenie, druga – ułatwianie.

339 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Krok po kroku - Uratuj siebie i bliskich' (2603 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie dla Wolontariuszy

Autor: Admin Dodano: czwartek, 15 września 2016 - 14:02

W drugą sobotę września odbyło się pierwsze z trzech szkoleń dla pełnoletnich wolontariuszy. Pozostałe dwa szkolenia zaplanowane są na drugą połowę września. Odbędą się w Gołdapi i Olecku. Tematem spotkania jest „Pierwszy kontakt z osobą z zaburzeniami psychicznymi/upośledzoną umysłowo”.

626 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie dla Wolontariuszy' (1674 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 11 września 2016 - 20:37

10 września odbyło się kwartalne szkolenie wolontariuszy PZC, któremu przewodniczył z ramienia Jego Ekscelencji ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD ks. Jacek Uchan – Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego. Prelegent wyjaśniał, że dzisiaj miłosierdzie przez wielu chce być utożsamiane z pobłażliwością. Właściwie pojęte miłosierdzie polega na pomocy człowiekowi, nawet poprzez postawienie konkretnych wymagań.

Parafialne Zespoły Caritas
641 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2610 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 września 2016 - 21:35

Tegoroczne Dożynki Diecezjalne odbyły się w miejscowości Dowspuda koło Raczek 8 września br w których to również uczestniczyła ełcka Caritas. Święto dożynkowe obchodzone jest przez wszystkich rolników, którzy w sposób szczególny dziękują Panu Bogu za coroczne obfite plony, które daje ziemia przy trudzie ludzkich rąk. Jest żyto, jest mąka i jest chleb na stole, który w każdym domu, każdego dnia jest spożywany.

342 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”' (1857 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161717273747576777879808182838485868788899091929394959697107117127137147157167177187197207217227237247257267277287297307317327337347357   >