FAMILIADA - CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ

Autor: Admin Dodano: wtorek, 08 grudnia 2015 - 14:31

W niedziele 6 grudnia odwiedził nas pan Karol Strasburger, który od wielu lat prowadzi słynny program: "FAMILIADA". Towarzyszyła mu ekipa TVP S.A.
Jaki był powód wizyty ? A oto odpowiedź pana Karola:
"Na pewno zauważyliście, że w odcinkach specjalnych pieniążki z wygranych przeznaczane są na różne cele charytatywne. Jedną z organizacji dla których gramy od wielu lat jest CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ. Z wielką radością zobaczyłem dziś na własne oczy jak, m.in. dzięki Familiadzie dzielnie i prężnie działają takie placówki, jak Dom Samotnej Matki czy Dom Dziecka. Niebawem powstanie tu także nowe miejsce dla samotnych osób starszych, ale to nie wszystkie placówki, jakie ma pod swoimi skrzydłami Caritas.

855 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'FAMILIADA - CARITAS DIECEZJI EŁCKIEJ' (419 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:52

To najstarsza inicjatywa Caritas polegająca na rozprowadzaniu świec w okresie Adwentu, których obecność na wigilijnym stole stała się już tradycją w wielu polskich domach. Akcja ma charakter ekumeniczny, gdyż uczestniczą w niej Eleos Kościoła Prawosławnego i Diakonii Kościoła Ewangelicko – Augsburskiego.

Wigilijne dzieło pomocy dzieciom
353 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom' (1027 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

Caritas Diecezji Ełckiej kończy realizację projektu „Opieka medyczna i rehabilitacyjna”. W ramach zaplanowanych działań dwie pielęgniarki Caritas świadczyły usługi w domach osób chorych oraz w Stacji Opieki Caritas w Białej Piskiej.

386 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Opieka medyczna i rehabilitacyjna”' (1127 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Gala Wolontariatu Caritas 2015

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 07 grudnia 2015 - 21:51

„Więcej jest radości w dawaniu a niżeli w braniu”

W piątek, 4 grudnia, odbyła się coroczna uroczystość organizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariatu. Gala Wolontariatu Caritas 2105 cieszyła się dużym zainteresowaniem wolontariuszy z całej diecezji ełckiej, o czym świadczy liczba przybyłych gości (m.in. z Ełku, Suwałk, Olecka, Gołdapi czy Orzysza). Ponad 330 członków Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas wypełniło po brzegi salę w Ełckim Centrum Kultury. Nie zabrakło również gości honorowych – Jego Ekscelencji Biskupa Romualda Kamińskiego, sekretarza miasta - pana Marcina Radziłowicza, starosty Powiatu Ełckiego - pana Marka Chojnowskiego, przewodniczącej Rady Powiatu - pani Bożeny Puławskiej oraz pana Tomasza Osewskiego – wójta Gminy Ełk.

708 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Gala Wolontariatu Caritas 2015' (4667 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomoc potrzebującym

Autor: Admin Dodano: piątek, 04 grudnia 2015 - 13:54

Szybkimi krokami nadeszła jesień, zaczęły się chłodne dni i pierwsze noce z przymrozkami już za chwilę zima zapuka do drzwi a wraz z nią trudniejszy czas dla osób bezdomnych, oraz tych w trudnej sytuacji bytowej. Wszyscy Ci, którzy przyjdą do noclegowni, otrzymują miejsce do spania, dostęp do węzła sanitarnego i przed wszystkim całodzienne wyżywienie( śniadanie, obiad, kolację).

148 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc potrzebującym ' (824 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151617172737475767778798081828384858687888990919293949596106116126136146156166176186196206216226236246256266276286296306316326336   >