XIII PIELGRZYMKA PRACOWNIKÓW I WOLONTARIUSZY CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 kwietnia 2016 - 14:06

Pracownicy i wolontariusze Caritas Diecezji Ełckiej w dniu 9 kwietnia uczestniczyli w Pielgrzymce do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach. W uroczystościach uczestniczyło ponad 2500 osób z 26 Caritas diecezjalnych. Tegoroczna Pielgrzymka przebiegała pod hasłem: „Słudzy miłosierdzia” i miała miejsce w Centrum Jana Pawła II, gdzie uroczystą Mszę św. odprawił J. E. Ksiądz Biskup Wiesław Szlachetka, Przewodniczący Komisji Charytatywnej Konferencji Episkopatu Polski. Wszystkich przybyłych powitano takimi o to słowami: „kto czyni uczynki miłosierdzia, niech czyni to ochoczo”.

630 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'XIII PIELGRZYMKA PRACOWNIKÓW I WOLONTARIUSZY CARITAS ' (2280 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zwiedzili Rzym i nie tylko

Autor: Admin Dodano: czwartek, 07 kwietnia 2016 - 14:24

Grupa 23 osób bezdomnych z Ełku 30 marca br. wyruszyła na tygodniowy wyjazd kulturoznawczy. Program obejmował wiele atrakcji, punktów.

Pierwszego dnia uczestnicy wyjechali w kierunku Wiednia, gdzie wzięli udział we mszy św. w kościele pw. św. Józefa na wzgórzu Kahlenberg (miejsce upamiętniające bitwę pod Wiedniem).

Urząd Miasta Ełk
407 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zwiedzili Rzym i nie tylko' (1937 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Teatr połączył nas w Kalinowie i Starych Juchach!

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 kwietnia 2016 - 13:18

W ubiegły weekend (1,2 kwietnia) wolontariusze Szkolnych Kół Caritas biorący udział w projekcie „Połączy nas teatr” odwiedzili Gminne Ośrodki Kultury w Kalinowie i Starych Juchach. Powodem tych wizyt był pokaz wcześniej przygotowanego przedstawienia teatralnego dla dzieci o wymownym tytule „RAZEM zbudujemy lepszy świat”. Pod okiem Marty Lewonowskiej - Tolsdorf młodzież odbyła warsztaty teatralne, których efektem jest przedstawienie dotyczące tolerancji wobec rówieśników z dalekich krajów i kultur.

394 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Teatr połączył nas w Kalinowie i Starych Juchach!' (3082 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dzień Skupienia wspólnot Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 01 kwietnia 2016 - 12:05

W dniu 29 marca 2016 odbył się kolejny Dzień Skupienia członków Parafialnych Zespołów Caritas oraz Szkolnych Kół Caritas. Spotkanie tradycyjnie wpisało się w oktawę świąt Wielkiej Nocy, podczas której w Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku spotykają się grupy takie jak nasza, aby wspólnie modlić się o umocnienie i owocne działanie w oparciu o Boże Miłosierdzie. Jest to czas Nowenny przed Świętem Miłosierdzia, przypadającym zawsze w II Niedzielę Wielkanocy – tydzień po Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego.

498 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień Skupienia wspólnot Caritas ' (1329 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Odkrywamy dziedzictwo kulturowe Europy

Autor: Admin Dodano: środa, 30 marca 2016 - 13:51

Z myślą o osobach bezdomnych z terenu miasta Ełku, Caritas Diecezji Ełckiej przygotowuje każdego roku 42 miejsca w noclegowni im. św. Ojca Pio w Ełku. Do zasadniczych form wspierania bezdomnych należy zapewnienie im schronienia i wyżywienia - otrzymują je wszystkie osoby przybywające w noclegowni.

Poza podstawową formą wsparcia (nocleg i wyżywienie) Caritas stara pozyskiwać się także środki na działania w zakresie aktywizacji społecznej osób bezdomnych oraz ich reintegracji. Wśród działań, które były realizowane od tej pory wymienić można m.in. szkolenia zawodowe i komputerowe, spotkania z wolontariuszami. W tym roku osoby bezdomne będą uczestniczyć w innowacyjnej formie reintegracji – poprzez sztukę i kulturę. W tym celu już dziś, tj. 30 marca, 23 podopiecznych placówki Caritas rozpoczyna tygodniowy wyjazd kulturoznawczy do Włoch.

Urząd Miasta Ełk
355 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Odkrywamy dziedzictwo kulturowe Europy' (613 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990919293103113123133143153163173183193203213223233243253263273283293303313323333343   >