UWAGA UWAGA

MIŁY I PEŁEN WRAŻEŃ WYPOCZYNEK ZAPEWNIAMY

282 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 stycznia 2016 - 10:42

Rok 2016 jest Rokiem Miłosierdzia, a więc szczególnym okresem, gdzie wszyscy powinniśmy pamiętać o czynieniu dobra. „Nade wszystko Miłosierdzie. Miłość. Pokój. Przebaczenie” te słowa Papieża Franciszka usłyszał cały świat a tym światem jesteśmy my wszyscy. Wielu z nas, wiele organizacji i instytucji postawiło sobie za priorytet pomoc drugiemu człowiekowi, poczynając od narodzin do późnej starości. W różnych zakątkach świata i Polski słyszymy o dobru, które jest czynione przez ludzi, którzy nie zdają sobie sprawy co takiego robią, bo dla nich to takie normalne, takie powszechne, takie codzienne, np. Matka Teresa z Kalkuty, która pomimo wielu przeciwności, przeszkód każdy swój dzień, całe swoje życie poświeciła ulżeniu ludziom skrzywdzonym, doświadczonych przez los, robiła wszystko co mogła i co było możliwe do zrealizowania. Wokół nas, w naszym życiu codziennym spotykamy wiele takich osób, które nie zdają sobie sprawy, że czynią coś dobrego, bo jest to w ich naturze Są to ludzie skromni i bezinteresowni.

746 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Bronić życia i umacniać je, czcić je i kochać – oto zadanie, które Bóg powierza każdemu człowiekowi”' (1807 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Co ich połączy?

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 stycznia 2016 - 07:17

Już za kilka tygodni rozpocznie się warsztat dla młodzieży z Polski i Białorusi. Będzie to spotkanie mające na celu edukację międzykulturową z elementami wolontariatu, co ma przełożyć się na przygotowanie młodzieży do pełnego i świadomego uczestnictwa w Światowych Dniach Młodzieży w 2016 roku. Uczestniczyć w nim będzie 50 osób w wieku do 18 lat.

296 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Co ich połączy? ' (1081 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ferie dla zorientowanych

Autor: Admin Dodano: wtorek, 19 stycznia 2016 - 07:17

Przełom stycznia i lutego, to tradycyjnie czas wolny od zajęć szkolnych dla dzieci i młodzieży z województwa warmińsko – mazurskiego i podlaskiego. Jednak niewiele osób będzie w stanie skorzystać z wypoczynku zimowego np. w górach. Trudna sytuacja materialna wielu rodzin w naszej diecezji jest głównym powodem, dla którego dzieci nie wyjeżdżają poza miejsce zamieszkania w tym okresie (wg raportu Kuratorium Oświaty w Olsztynie za 2015 rok tylko 7,22% wyjechało na wypoczynek zimowy). W związku z tym ełcka Caritas postanowiła zorganizować wypoczynek zimowy dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich, wielodzietnych.

289 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ferie dla zorientowanych' (755 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
ORSZAK TRZECH KRÓLI OCZAMI WOLONTARIUSZA

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 11 stycznia 2016 - 09:35

Dnia 6 stycznia 2016 ulicami Ełku po raz trzeci przeszedł Orszak Trzech Króli. Trasa pochodu wiodła od placu Jana Pawła II do kościoła pw. św. Jana Apostoła i Ewangelisty, gdzie złożono dary nowo narodzonemu Jezusowi. Zanim orszak wyruszył w stronę stajenki, wiernych powitał ks. Biskup Jerzy Mazur oraz pan prezydent Tomasz Andrukiewicz.

340 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'ORSZAK TRZECH KRÓLI OCZAMI WOLONTARIUSZA' (1398 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314151616263646566676869707172737475767778798081828384858687888990100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330   >