„Ojczyzno ma…” – patriotyczno-edukacyjny wyjazd wolontariuszy SKC

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 kwietnia 2019 - 11:25

W dniach 23-28 kwietnia br. młodzi wolontariusze – laureaci konkursów: „Szkolne Koło Caritas Roku 2018” i „Wolontariusz – moje miejsce w Ojczyźnie” – wzięli udział w podróży do Rosji i na Białoruś. Fundatorem wycieczko-pielgrzymki był p. Andrzej Zadrożny, właściciel firmy Pol-Foods – marki Sotelli. W wyjeździe uczestniczyła grupa młodzieży ze szkół podstawowych w Białej Piskiej, Janówce i Rożyńsku Wielkim oraz z Zespołu Szkół nr 1 w Ełku wraz z opiekunami. Patronat nad tym przedsięwzięciem objął J.E. Ks. Bp Jerzy Mazur SVD, Biskup Ełcki.

113 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Ojczyzno ma…” – patriotyczno-edukacyjny wyjazd wolontariuszy SKC' (5252 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wolontariusze SKC uczestnikami projektu „Serce od Serca”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 kwietnia 2019 - 17:45

W środę, 17 kwietnia br., wolontariusze Szkolnego Koła Caritas przy Zespole Szkół nr 2 im. K.K. Baczyńskiego w Ełku uczestniczyli w niezwykłym wydarzeniu. Tego dnia Ełckie Amazonki przekazały poduszeczki w kształcie serca, kobietom po mastektomii, które przebywają na oddziale chirurgii w szpitalu Pro-Medica w Ełku. Poduszki-serca są podawane pacjentkom  natychmiast po zabiegu, aby pomóc im w odzyskaniu sił, wspierając rehabilitację.

102 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wolontariusze SKC uczestnikami projektu „Serce od Serca”' (907 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkopostny dzień skupienia pracowników Caritas

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 kwietnia 2019 - 15:35

W dniach 15 i 16 kwietnia 2019 r. w Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku odbyły się wielkopostne dni skupienia dla pracowników Caritas Diecezji Ełckiej. Ćwiczeniom duchowym przewodniczył ks. dr Ryszard Sawicki, wicedyrektor ds. formacji i wolontariatu. Był to cenny czas refleksji nad naszym życiem i umacniania więzi z Chrystusem.

213 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wielkopostny dzień skupienia pracowników Caritas' (617 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wielkanocne kartki dla mieszkańców DPS „Misericordia”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 kwietnia 2019 - 11:40

Wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas przy Szkole Podstawowej w Stożnem pod opieką swojej opiekunki - p. Ewy Swędrowskiej własnoręcznie przygotowali 70 pięknych kartek wielkanocnych ze świątecznymi życzeniami. Trafiły one do mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku i sprawiły im wiele radości.

193 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Żonkilowa kwesta

Autor: Admin Dodano: czwartek, 18 kwietnia 2019 - 07:20

Przez dwa dni trwała w Ełku żonkilowa kwesta. Akcja odbyła się w ramach ogólnopolskiej kampanii społecznej „Pola Nadziei”, której znakiem jest żonkil uznawany za międzynarodowy symbol nadziei.

185 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Żonkilowa kwesta' (1046 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   12345678910111213141516171819202122232434445464748494104114124134144154164174184194204214224234244254264274284294304314324334344354364   >