Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas

Autor: Admin Dodano: niedziela, 11 września 2016 - 20:37

10 września odbyło się kwartalne szkolenie wolontariuszy PZC, któremu przewodniczył z ramienia Jego Ekscelencji ks. Biskupa Jerzego Mazura SVD ks. Jacek Uchan – Dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego. Prelegent wyjaśniał, że dzisiaj miłosierdzie przez wielu chce być utożsamiane z pobłażliwością. Właściwie pojęte miłosierdzie polega na pomocy człowiekowi, nawet poprzez postawienie konkretnych wymagań.

Parafialne Zespoły Caritas
616 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szkolenie Parafialnych Zespołów Caritas' (2610 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”

Autor: Admin Dodano: piątek, 09 września 2016 - 21:35

Tegoroczne Dożynki Diecezjalne odbyły się w miejscowości Dowspuda koło Raczek 8 września br w których to również uczestniczyła ełcka Caritas. Święto dożynkowe obchodzone jest przez wszystkich rolników, którzy w sposób szczególny dziękują Panu Bogu za coroczne obfite plony, które daje ziemia przy trudzie ludzkich rąk. Jest żyto, jest mąka i jest chleb na stole, który w każdym domu, każdego dnia jest spożywany.

314 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Ziemia wydała owoc, Bóg nam pobłogosławił”' (1857 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:01

W okresie wakacyjnym Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży z Polski oraz Białorusi, łącznie trzy turnusy. Udział w nich wzięło 160 osób, w tym 40 z Białorusi.

Dla dzieci z Polski zostały zorganizowane dwa turnusy kolonijne, każdy po 8 dni. Podczas wypoczynku dzieci uczestniczyły w zajęciach programowych (tanecznych oraz muzycznych). Koordynator ds. wolontariatu z ełckiej Caritas przeprowadził także zajęcia nt. wolontariatu. Wychowawcy byli odpowiedzialni nie tylko za opiekę nad dziećmi, ale także organizacje im czasu wolnego poza zajęciami (m.in. ogniska, dyskoteki, śluby kolonijne).

229 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kolonie letnie dla dzieci i młodzieży z Białorusi' (1022 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Remont łazienki już za nami

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:00

Wakacje, to nie tyko najlepszy czas na prowadzenie prac remontowych w szkołach, ale także innych obiektach. Nie zapomniała o tym także ełcka Caritas, która pod koniec sierpnia zakończyła remont łazienki mieszczącej się w Domu Dziennego Pobytu przy ulicy Kościuszki 27 w Ełku. Podczas remontu dokonano prac rozbiórkowych (m.in. skucie starych okładzin ściennych i podłogowych), a także prac budowlanych (m.in. hydraulika, położenie nowych kabli elektrycznych, tynkowanie, malowanie ścian oraz sufitu, położenie płytek podłogowych oraz ściennych, montaż uchwytów dla osób starszych). Finalnym etapem remontu był montaż sanitariatów obejmujących: sedes, umywalkę, armaturę łazienkową. Dodatkowo w łazience zostały zamontowane poszerzone drzwi wejściowe i uchwyty dla osób starszych/ niepełnosprawnych.

191 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Remont łazienki już za nami' (719 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Arka przyjmie kolejnych gości za rok

Autor: Admin Dodano: środa, 31 sierpnia 2016 - 22:00

Początek czerwca, to długo wyczekiwany czas na Białorusi. Dlaczego? Tamtejsza młodzież rozpoczyna wtedy kolonie. Tegoroczne wakacje niestety należą już do przeszłości. Kolejne dopiero za rok i mamy nadzieję, że wtedy także będziemy mogli gościć w naszym pięknym kraju Polaków z Białorusi, a także przedstawicieli tamtejszej Polonii.

575 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Arka przyjmie kolejnych gości za rok ' (1194 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161626364656667686970717273747576777879808182838494104114124134144154164174184194204214224234244254264274284294304314324334344   >