Kampania „Pola Nadziei” trwa!

Autor: Admin Dodano: środa, 27 lutego 2019 - 18:55

„Pola Nadziei” to kampania społeczna, której celem jest rozpowszechnianie idei opieki paliatywnej oraz bezinteresownej pomocy w społeczeństwie. Symbolem jest żonkil, uznawany za międzynarodowy symbol nadziei. W bieżącym roku szkolnym na prośbę wolontariuszy podjęliśmy nowe wyzwanie. Nawiązaliśmy współpracę z Fundacją „Pomóż Im” działającej na rzecz Dzieci z Chorobami Nowotworowymi i Hospicjum dla Dzieci. W ramach współpracy przekazaliśmy fundusze na pomoc podopiecznym fundacji, pozyskane ze sprzedaży ozdób choinkowych podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, akcji „Słoik Nadziei” oraz obdarowaliśmy chore dzieci poduszeczkami ofiarowanymi przez „Pasjonatki z Mazur” działające przy Domu Kultury w Pisanicy.

131 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Kampania „Pola Nadziei” trwa!' (1009 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Blaski i cienie bycia wolontariuszem” – spotkania regionalne

Autor: Admin Dodano: wtorek, 26 lutego 2019 - 13:15

W dniach 26-27 lutego 2019 r. odbyły się spotkania regionalne wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas z terenu całej diecezji ełckiej. Na zaproszenie ełckiej caritas poprowadziła je p. Monika Rybaczewska – koordynatorka wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej, członek Komisji ds. wolontariatu w Caritas Polska.

123 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' „Blaski i cienie bycia wolontariuszem” – spotkania regionalne' (2768 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Życiu na wprost

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 25 lutego 2019 - 16:35

W miniony piątek członkinie Stowarzyszenia Przyjaciół „Amazonki” spotkały się z wolontariuszami z II Liceum Ogólnokształcącego w Ełku.

Młodzi ludzie wyszli z inicjatywą zacieśnienia współpracy ze Stowarzyszeniem. Panie działają na rzecz kobiet z rakiem piersi w Polsce. Od kilku lat naszej szkole dzielą się swoimi doświadczeniami w walce z chorobą, edukują, jak się badać, by wcześnie rozpoznać zmiany, jak wygląda leczenie, na czym polega rehabilitacja. Młodzież zaangażowana w kampanię Pola Nadziei, zbierania pieniędzy na potrzeby polskich hospicjów, dostrzegła potrzebę włączenia w nią ełckich Amazonek, jak też możliwość podjęcia innych wspólnych ponadpokoleniowych działań

85 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Życiu na wprost' (1411 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 25 lutego 2019 - 12:00