Komunikat Biskupa Ełckiego

Autor: Admin Dodano: sobota, 29 października 2016 - 18:11

Drodzy Diecezjanie, a szczególnie mieszkańcy Ełku.

Z bólem serca przekazuję informację, że w ostatnim czasie dwóch kapłanów naszej diecezji, z powodu popełnionych czynów niegodnych powołania kapłańskiego, zostało zasuspendowanych i odwołanych z placówek, w których pracowali. Jeden kapłan już w maju, a drugi w październiku br. Będziemy modlić się za tych kapłanów, by dobry Bóg wybaczył im to sprzeniewierzenie świętego sakramentu.

Ponadto jesteśmy również świadkami bezceremonialnego ataku internetowego na Instytucje Caritas Diecezji Ełckiej, jej dyrektora, ks. Dariusza Kruczyńskiego a także na mnie, jako Biskupa Ełckiego. Wyrażam wielkie ubolewanie z tego powodu, iż tak oszczercze słowa, nie mające jak dotąd realnych potwierdzeń, są przez wielu ludzi bezkrytycznie przyjmowane za pewnik i powodują znieważanie Kościoła i kapłanów. Łatwo rzucać słowa w internecie, gdzie nie trzeba ich udowadniać.

3548 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Komunikat Biskupa Ełckiego' (2750 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 października 2016 - 14:11

Dzieci z Punktu Przedszkolnego „Pod Wesołą Chmurką” skorzystały z jesiennego sezonu na owoce i zrobiły pyszną, pełną witamin i kolorową sałatkę. Swoje ulubione owoce każdy przyniósł z domu. Kilku produktów brakowało, więc przed przystąpieniem do pracy przedszkolaki wybrały się do sklepu. Dzielnie wybierały najładniejsze owoce, pakowały do koszyka, a następnie same zapłaciły za zakupy. Wszystkie owoce zostały umyte i obrane ze skórek, a następnie dzieci samodzielnie je kroiły i wrzucały do miski. Kiedy wszystkie składniki zostały połączone przyszedł czas na degustację.

911 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Jesienne zajęcia „Pod Wesołą Chmurką”' (1468 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: czwartek, 27 października 2016 - 08:02

Zrealizowane warsztaty nr 1/2 (EŁK)

W dniu 26 października br w Domu Dziennego Pobytu św. Ojca Pio w Ełku (ul. Kościuszki 17) odbyły się warsztaty kulinarne i warsztaty z edukacji ekonomicznej. Warsztaty przeprowadzone zostały od godziny 14.00-16.00 i od 16.30 do 18.30. Uczestniczyło w nich 25 osób, które korzystają z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016. W warsztatach udział był i jest bezpłatny. W trakcie warsztatów z edukacji ekonomicznej omówiony i poruszony został bardzo ważny temat: Budżet gospodarstwa domowego. Co to jest budżet domowy i jak go prowadzić, jaki jest sens planowania i jego cel, po co warto prowadzić budżet domowy. Były również zadawane pytania przez uczestników warsztatów: gdzie szukać oszczędności, jak tworzyć i w jakiej formie taki budżet.

551 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PO PŻ ' (1468 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 24 października 2016 - 13:34

Warsztaty 3/4/5/6 w Orzyszu

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, że w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016, w dniu 29 października br w świetlicy "KAJAK", która istnieje i działa przy parafii pw. NSPJ w Orzyszu (ul. Ełcka 17) odbędą się: warsztaty, szkolenie z edukacji ekonomicznej, szkolenie z dietetyki i zdrowego żywienia oraz szkolenie z zasad przeciwdziałania marnowaniu żywności.

443 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PO PŻ' (1110 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: piątek, 21 października 2016 - 13:24

Zrealizowane warsztaty nr 1/2 (EŁK)

Caritas Diecezji Ełckiej informuje, że w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016, w dniu 26 października br w Domu Dziennego Pobytu św. Ojca Pio w Ełku (ul. Kościuszki 17) odbędą się warsztaty kulinarne i warsztaty edukacji ekonomicznej. Warsztaty rozpoczynają się o godzinie 14.00, weźmie w nich udział 25 osób (te same osoby mogą uczestniczyć w każdym bloku tematycznym).korzystających z pomocy żywnościowej w ramach w/w Programu, oczywiście są one bezpłatne. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.

124 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PO PŻ' (552 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415152535455565758596061626364656667686970717273748494104114124134144154164174184194204214224234244254264274284294304314324334   >