Czekając na …

Autor: Admin Dodano: wtorek, 20 grudnia 2016 - 14:30

Jak co roku już od połowy listopada wraz z podopiecznymi Świetlicy „Quo Vadis” w Ełku przygotowujemy się do Świąt Bożego Narodzenia. Zaczęliśmy od rozdania ról młodym aktorom występującym w jasełkach. Próby odbywają się co trzy dni. Dodatkowo projektowane są także stroje oraz niezbędne rekwizyty.

Urząd Miasta Ełk
295 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czekając na …' (4645 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Autor: Admin Dodano: wtorek, 20 grudnia 2016 - 14:29

Od sierpnia br Caritas Diecezji Ełckiej uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016. Jest on współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Program ma na celu zapewnienie systematycznej pomocy żywnościowej najbardziej potrzebującym. Jednocześnie Caritas Diecezji Ełckiej zobowiązana jest do prowadzenia działań towarzyszących tzn. zorganizowania i przeprowadzenia warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania, przeciwdziałania marnowaniu żywności, warsztaty kulinarne i z edukacji ekonomicznej.

316 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE' (1755 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:06

W dniu 12-12-016r zakończył się kolejny kurs języka niemieckiego zorganizowany prze Caritas Diecezji Ełckiej w bieżącym roku. Trzynastoosobowa grupa uczestników otrzymała dzięki temu możliwość podjęcia pracy w ramach projektu „Heraus aus der Grauzone”. Zajęcia w okresie 3 miesięcznego trwania kursu odbywały się trzy razy w tygodniu, w godz.900-1300. Kilka osób skorzystało z dostępnych ofert i wyjechało zaraz po zakończeniu szkolenia do pracy w charakterze opiekuna/ki osób starszych do Niemiec. W zakresie obowiązków opiekuna/ki osoby starszej leży głównie wsparcie osoby potrzebującej – podopiecznej w codziennym życiu i towarzyszących jej w tym obszarze czynnościach.

376 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Cair Fair” – Sprachkurs in Ełk' (2849 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Nie zapominamy o bezdomnych

Autor: Admin Dodano: środa, 14 grudnia 2016 - 07:04

W ełckiej Noclegowni oraz Domu Dziennego Pobytu prowadzonych przez Caritas Diecezji Ełckiej dobiega końca realizacja zadania publicznego pod tytułem „Dom im. św. Ojca Pio w Ełku”, realizowanego w ramach Programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej „Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności”, cel 3 - Zmiana standardów placówek świadczących usługi dla osób bezdomnych tj.: ogrzewalni, noclegowni i schronisk dla osób bezdomnych.

170 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Nie zapominamy o bezdomnych ' (1504 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
OGÓLNOPOLSKA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 12 grudnia 2016 - 11:23

Na mocy decyzji Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji Nr 2016/4210/OR z dnia 18 listopada 2016 r. Caritas Diecezji Ełckiej w dniach 9 – 10 grudnia 2016 r. przeprowadziła Zbiórkę Żywności, która przebiegała pod hasłem: „Tak, POMAGAM”. W zbiórce wzięło udział ok. 900 wolontariuszy w 125 sklepach. W samym Ełku do akcji włączyło się 25 sklepów w których zostało zebrane ponad 2 tony żywności. Do zbiórki przyłączyło się 25 miejscowości na terenie których zebrano ponad 8 ton.

266 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'OGÓLNOPOLSKA ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI „Tak, POMAGAM”' (391 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121314142434445464748495051525354555657585960616263646566768696106116126136146156166176186196206216226236246256266276286296306316326336   >