Festyn już za nami!

Czy złamaliśmy stereotypy?

Autor: Admin Dodano: sobota, 30 grudnia 2017 - 14:55

Wielkim krokami zbliża się koniec…działań w projekcie „Łamiemy stereotypy” realizowanych dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Operacyjnego Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
40 osobowa grupa mieszkańców województwa warmińsko – mazurskiego (10 osób z powiatu gołdapskiego, 10 osób z powiatu oleckiego, 12 osób z powiatu ełckiego i 8 osób z powiatu piskiego) przez ostatnie kilka miesięcy systematycznie i z wielkim zaangażowaniem uczestniczyła w działaniach projektowych takich jak: warsztat wyjazdowy, powiatowe spotkania comiesięczne, spotkania w środowisku otwartym, akcje wolontariackie czy mobilny punkt porad.

590 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy złamaliśmy stereotypy?' (5482 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pielgrzymka dzieci z Domu Św. Faustyny w Ełku i Gołdapi do Watykanu

Autor: Admin Dodano: piątek, 29 grudnia 2017 - 13:29

Nasza pielgrzymka zaczęła się w niedzielę 3 grudnia, po wspólnej modlitwie i błogosławieństwie księdza dyrektora Caritas Diecezji Ełckiej ks. Dariusza Kruczyńskiego. W wyprawie udział wzięło 34 wychowanków z Domu Św. Faustyny z Ełku. Naszą pielgrzymkę udało się zorganizować dzięki środkom z Powiatu Ełckiego, Urzędu Miasta
w Ełku oraz ludziom dobrej woli.

584 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pielgrzymka dzieci z Domu Św. Faustyny w Ełku i Gołdapi do Watykanu' (5741 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Niwelowanie barier transportowych w powiecie ełckim

Autor: Admin Dodano: czwartek, 28 grudnia 2017 - 14:55

28 grudnia odbyło się uroczyste poświęcenie samochodu osobowego, dostosowanego do transportu 9 osób niepełnosprawnych (w tym na wózkach inwalidzkich), który został zakupiony prze Caritas Diecezji Ełckiej przy dofinansowaniu Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

286 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Niwelowanie barier transportowych w powiecie ełckim ' (1364 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2017

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 grudnia 2017 - 15:35

Dzięki Programowi Operacyjnemu Pomoc Żywnościowa 2014-2020 najubożsi mieszkańcy Polski otrzymują nieodpłatnie paczki z żywnością, posiłki oraz mogą brać udział w warsztatach i szkoleniach, których celem jest włączenie ich do społeczności lokalnych i poprawa sytuacji życiowej. Dotychczas w ramach realizacji POPŻ została przekazana żywność o wartości ponad 600 mln zł. Wsparcie jest kierowane do osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (spełniających przesłanki wskazane w art. 7 ustawy o pomocy społecznej), których dochód nie przekracza 200% odpowiedniego kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.

321 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2017' (1806 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Wynik Świątecznej Zbiórki Żywności "TAK, POMAGAM"

Autor: Admin Dodano: wtorek, 12 grudnia 2017 - 09:40

W dniach 8 i 9 grudnia br na terenie całej Diecezji Ełckiej odbyła się zbiórka żywności. Wynikiem jej jest zebranie ok. 13 ton produktów spożywczych, gdzie w samym Ełku udało się zebrać 2 tony 229 kg i 99 dag. w ok. 30 sklepach. W zbiórkę włączyło się 710 wolontariuszy ze szkół podstawowych, gimnazjum i szkół średnich, którzy na co dzień udzielają się w Szkolnych Kołach Caritas.

298 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Wynik Świątecznej Zbiórki Żywności "TAK, POMAGAM"' (863 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   11121313233343536373839404142434445464748495051525354555657585969798999109119129139149159169179189199209219229239249259269279289299309319329339349359   >