Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Podsumowanie dziesiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 27 lutego 2007 - 09:23

23 lutego br. zakończyły się w Ośrodku Caritas w Orzyszu 10 warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki…”. Tym razem odbywały się one w trybie dziennym, a uczestniczyło w nich pięć osób niepełnosprawnych z Pisza i Orzysza.

W trakcie warsztatów uczestnicy lepiej poznali siebie oraz odkryli swoje mocne strony i atuty zawodowe. Zajęcia z psychologiem pokazały sposoby na skuteczne radzenie sobie ze stresem, właściwe zachowania w komunikacji interpersonalnej i korzyści asertywnej postawy. Natomiast doradca zawodowy przygotowywał do samodzielnego, aktywnego i owocnego poruszania się na otwartym rynku pracy. Każdy z uczestników przyswoił umiejętność prawidłowego sporządzania dokumentów aplikacyjnych, jak również miał możliwość przećwiczenia rozmowy kwalifikacyjnej z pracodawcą.

Warsztaty i szkolenia
3783 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie dziesiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu' (1575 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Paschałki wielkanocne”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 12:09

Środą Popielcową rozpoczęliśmy w Kościele okres Wielkiego Postu – czas pełnienia gorliwych dzieł miłosierdzia i jałmużny. W tym kontekście, Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaproponować – podobnie jak w latach ubiegłych – „paschałki wielkanocne”, które zostały włączone przez Caritas Polska w Wielkanocne Dzieło Caritas. Koszt jednej świecy wynosi 5 zł.

Pozyskane ze sprzedaży świec wielkanocnych fundusze zostaną przekazane na dożywianie dzieci, pomoc bezdomnym, ubogim i zagrożonym marginalizacją.

Dziękujemy wszystkim Diecezjanom za zaangażowanie w każdą akcję prowadzoną przez Caritas. Niech to wspólne niesienie Światła Zmartwychwstałego będzie realizacją słów Jezusa Chrystusa: „Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią” (Mt 5,7.)

Jałmużna Wielkopostna
3883 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Paschałki wielkanocne”' (1 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” – Jałmużna Wielkopostna 2007

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 12:04

Podobnie jak w latach ubiegłych Caritas Diecezji Ełckiej pragnie włączyć się w dzieło Jałmużny Wielkanocnej 2007, poprzez rozprowadzanie wśród dzieci i młodzieży skarbonek Caritas. Powołując się na słowa „Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” (Ga 6,10) starajmy się wszyscy w okresie Wielkiego Postu pomyśleć i wspomóc, szczególnie chorych i cierpiących, składając ofiarę do skarbonki. Są one rozprowadzane we wszystkich parafiach diecezji ełckiej.

Jałmużna Wielkopostna
4810 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” – Jałmużna Wielkopostna 2007 ' (1 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dziesiąte warsztaty dla osób niepełnosprawnych w Augustowie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 11:52

23 lutego br. dziesiąta już grupa osób niepełnosprawnych zakończyła w Augustowie warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery…”. W zajęciach wzięło udział sześć osób o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności.

Warsztaty miały za zadanie zmotywowanie osób niepełnosprawnych do aktywnego poszukiwania zatrudnienia, pomoc w świadomym planowaniu ścieżki zawodowej oraz w nabyciu praktycznych umiejętności, niezbędnych do poruszania się na rynku pracy. Uczestnicy pracowali nad poczuciem własnej wartości, wzmacniali swoją samoocenę, uczyli się rozpoznawać sytuacje stresowe i poznawali sposoby radzenia z nimi. Spotkania z doradcą zawodowym pomogły określić ich umiejętności i kompetencje zawodowe. Beneficjenci poznali również standardy obowiązujące przy pisaniu życiorysu zawodowego i listu motywacyjnego, a następnie stworzyli własne aplikacje. Ćwiczyli także rozmowy kwalifikacyjne z pracodawcą.

Warsztaty i szkolenia
2852 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dziesiąte warsztaty dla osób niepełnosprawnych w Augustowie' (2664 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU

Autor: Admin Dodano: środa, 14 lutego 2007 - 13:09

11 lutego obchodziliśmy kolejny Światowy Dzień Chorego. Przy tej okazji Caritas Diecezji Ełckiej pragnie przypomnieć, że jednym z jej zadań statutowych jest pomoc osobom chorym, niepełnosprawnym i znajdującym się w potrzebie. W związku z tym – we współpracy z firmą "AUDIOFON" – nasza diecezjalna organizacja charytatywna organizuje BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU. Rozpoczęły się 12 lutego i potrwają do końca marca. Skorzystać z nich można od poniedziałku do piątku w siedzibie firmy "AUDIOFON" :

- w Ełku przy ul. Armii Krajowej 31 (przy starym pogotowiu );

- w Giżycku przy ul. Armii Krajowej 1 ( przychodnia);

- w Gołdapi przy ul. Słonecznej 9 ( przychodnia);

- w Węgorzewie przy ul. 3 Maja 17 ( przychodnia).

Istnieje również możliwość bezpłatnego doboru oraz zakupu aparatów słuchowych. Bardzo serdecznie zapraszamy osoby zainteresowane tego typu badaniami.

3339 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311321331332333334335336337338339340341342343344345346347348349350351352353354355356357367377   >

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%