Pierwsze warsztaty całodobowe w Nowym 2007 roku w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 12:02

12 stycznia br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończyły się siódme warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki…”. Tym razem miały one charakter całodobowy, uczestniczyło w nich pięć dziewcząt z Giżycka i okolic, które na co dzień kształcą się i zdobywają doświadczenie w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Rynie.

Zajęcia w ośrodku Caritas były dla nich okazją do lepszego poznania samych siebie, odkrycia swoich dobrych stron i ukształtowania pozytywnego wizerunku własnej osoby. W ramach zajęć z psychologiem uczestniczki zapoznały się m. in. ze sposobami pokonywania stresu, tematyką komunikacji interpersonalnej i asertywności. Natomiast spotkania prowadzone przez doradcę zawodowego przygotowały do samodzielnego, aktywnego i skutecznego poruszania się po rynku pracy. Każda z uczestniczek przyswoiła także metody sporządzania dokumentów aplikacyjnych.

Warsztaty i szkolenia
2595 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pierwsze warsztaty całodobowe w Nowym 2007 roku w Orzyszu zakończone' (1076 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 10 stycznia 2007 - 10:39

Wychodząc naprzeciw różnym potrzebom zapraszamy dnia 20.01.2007 r. do Orzysza (Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Dom Świętej Rodziny przy ul. Wierzbińskiej) na II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas (SKC), który będzie okazją do wymiany doświadczeń dla istniejących już SKC i formą warsztatów dla tych, którzy chcą założyć koło w swojej szkole. Zapraszamy Dyrektorów Szkół, nauczycieli, wychowawców, katechetów, wszystkich opiekunów SKC, Prezesów i cały Zarząd oraz ich członków, wolontariuszy i tych, którzy chcieliby włączyć się w to dzieło o przybycie na nasze spotkanie. Całe spotkanie z warsztatami przeprowadzi Ks. Krzysztof Sagan z Caritas Archidiecezji Gdańskiej wraz z młodzieżą należącą do Szkolnych Kół Caritas. Przewidywalny czas zjazdu w godzinach: 9-18. Szczegółowy program zostanie podany w późniejszym czasie po zgłoszeniu. (program zjazdu dostepny po rozwinięciu artykułu) Zgłoszenia (prosimy podać: Szkołę, ilość osób, osoba odpowiedzialna i tel. kontaktowy) należy kierować do sekretariatu Caritas Diecezji Ełckiej do dnia 15.01.2007 r. pisemnie, faksem, e-mail lub telefonicznie

Caritas Diecezji Ełckiej, ul. 3-go Maja 10, 19-300 Ełk Tel/fax 087-6215845, E-mail:elk@caritas.pl

Parafialne Zespoły Caritas
4405 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas ' (735 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: czwartek, 28 grudnia 2006 - 10:36

23 grudnia w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończyły się warsztaty dzienne w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej…".

W szóstych warsztatach wzięło udział pięć osób z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności z miasta Orzysza i Giżycka. W ramach zajęć z psychologiem uczestnicy poznawali swoje mocne i słabe strony, uczyli się pokonywania i kontrolowania stresu, sposobów autoprezentacji i komunikacji oraz asertywnego zachowania. Natomiast podczas zajęć z doradcą zawodowym beneficjenci uczyli się zasad sporządzania dokumentów aplikacyjnych i przeprowadzania skutecznej rozmowy kwalifikacyjnej.

Praca nad swoim pozytywnym wizerunkiem oraz sporządzenie indywidualnych planów działania miały przede wszystkim na celu zwiększenie szans w poszukiwaniu zatrudnienia oraz polepszenie orientacji na rynku pracy. Zdobyte umiejętności uczestnicy mogli zastosować podczas wizyty w Powiatowym Urzędzie Pracy w Piszu, gdzie dokonali analizy ofert pracy, zapoznali się z możliwościami udziału w szkoleniach dla osób niepełnosprawnych oraz poznali zalety rejestracji w Urzędzie.

Warsztaty i szkolenia
2747 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ostatnie warsztaty w tym roku

Autor: Admin Dodano: środa, 27 grudnia 2006 - 08:51

23 grudnia br. w Ośrodku Caritas w Augustowie uroczyście zakończono szóste dzienne warsztaty aktywizujące dla osób niepełnosprawnych, prowadzone w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych".

W przedświątecznej atmosferze dokonano podsumowania 10 dni zajęć i rozdano zaświadczenia. W godzinach popołudniowych odbyła się uroczysta wigilia, podczas której wysłuchano pięknych, polskich kolęd, przełamano się opłatkiem, złożono sobie życzenia oraz wręczono świąteczne prezenty. Uczestnicy i prowadzący opowiadali o tradycji i zwyczajach bożonarodzeniowych oraz udzielali porad dotyczących przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.

Warsztaty i szkolenia
2477 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ostatnie warsztaty w tym roku' (2258 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
PEAD 2006 w diecezji ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 20 grudnia 2006 - 12:54

Od 1987 r. w krajach Unii Europejskiej funkcjonuje Europejski Program Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Podstawą realizacji tego programu jest Rozporządzenie Komisji Europejskiej 3730/87 zezwalające na bezpłatne przekazywanie osobom potrzebującym żywności pochodzacej z rezerw Unii Europejskiej przez akredytowane organizacje z terenu Wspólnoty. W Polsce są to: Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Federacja Polskich Banków Żywności.

3107 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD 2006 w diecezji ełckiej' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311321322323324325326327328329330331332333334335336337338339340341342343344354364   >