„Paschałki wielkanocne”

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 12:09

Środą Popielcową rozpoczęliśmy w Kościele okres Wielkiego Postu – czas pełnienia gorliwych dzieł miłosierdzia i jałmużny. W tym kontekście, Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaproponować – podobnie jak w latach ubiegłych – „paschałki wielkanocne”, które zostały włączone przez Caritas Polska w Wielkanocne Dzieło Caritas. Koszt jednej świecy wynosi 5 zł.

Pozyskane ze sprzedaży świec wielkanocnych fundusze zostaną przekazane na dożywianie dzieci, pomoc bezdomnym, ubogim i zagrożonym marginalizacją.

Dziękujemy wszystkim Diecezjanom za zaangażowanie w każdą akcję prowadzoną przez Caritas. Niech to wspólne niesienie Światła Zmartwychwstałego będzie realizacją słów Jezusa Chrystusa: „Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią” (Mt 5,7.)

Jałmużna Wielkopostna
3856 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Paschałki wielkanocne”' (1 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” – Jałmużna Wielkopostna 2007

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 12:04

Podobnie jak w latach ubiegłych Caritas Diecezji Ełckiej pragnie włączyć się w dzieło Jałmużny Wielkanocnej 2007, poprzez rozprowadzanie wśród dzieci i młodzieży skarbonek Caritas. Powołując się na słowa „Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” (Ga 6,10) starajmy się wszyscy w okresie Wielkiego Postu pomyśleć i wspomóc, szczególnie chorych i cierpiących, składając ofiarę do skarbonki. Są one rozprowadzane we wszystkich parafiach diecezji ełckiej.

Jałmużna Wielkopostna
4773 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim” – Jałmużna Wielkopostna 2007 ' (1 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Dziesiąte warsztaty dla osób niepełnosprawnych w Augustowie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 26 lutego 2007 - 11:52

23 lutego br. dziesiąta już grupa osób niepełnosprawnych zakończyła w Augustowie warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery…”. W zajęciach wzięło udział sześć osób o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności.

Warsztaty miały za zadanie zmotywowanie osób niepełnosprawnych do aktywnego poszukiwania zatrudnienia, pomoc w świadomym planowaniu ścieżki zawodowej oraz w nabyciu praktycznych umiejętności, niezbędnych do poruszania się na rynku pracy. Uczestnicy pracowali nad poczuciem własnej wartości, wzmacniali swoją samoocenę, uczyli się rozpoznawać sytuacje stresowe i poznawali sposoby radzenia z nimi. Spotkania z doradcą zawodowym pomogły określić ich umiejętności i kompetencje zawodowe. Beneficjenci poznali również standardy obowiązujące przy pisaniu życiorysu zawodowego i listu motywacyjnego, a następnie stworzyli własne aplikacje. Ćwiczyli także rozmowy kwalifikacyjne z pracodawcą.

Warsztaty i szkolenia
2815 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dziesiąte warsztaty dla osób niepełnosprawnych w Augustowie' (2664 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU

Autor: Admin Dodano: środa, 14 lutego 2007 - 13:09

11 lutego obchodziliśmy kolejny Światowy Dzień Chorego. Przy tej okazji Caritas Diecezji Ełckiej pragnie przypomnieć, że jednym z jej zadań statutowych jest pomoc osobom chorym, niepełnosprawnym i znajdującym się w potrzebie. W związku z tym – we współpracy z firmą "AUDIOFON" – nasza diecezjalna organizacja charytatywna organizuje BEZPŁATNE BADANIA SŁUCHU. Rozpoczęły się 12 lutego i potrwają do końca marca. Skorzystać z nich można od poniedziałku do piątku w siedzibie firmy "AUDIOFON" :

- w Ełku przy ul. Armii Krajowej 31 (przy starym pogotowiu );

- w Giżycku przy ul. Armii Krajowej 1 ( przychodnia);

- w Gołdapi przy ul. Słonecznej 9 ( przychodnia);

- w Węgorzewie przy ul. 3 Maja 17 ( przychodnia).

Istnieje również możliwość bezpłatnego doboru oraz zakupu aparatów słuchowych. Bardzo serdecznie zapraszamy osoby zainteresowane tego typu badaniami.

3311 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
podsumowanie dziewiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: wtorek, 13 lutego 2007 - 11:36

10 lutego br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu dobiegły końca dziewiąte warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Wzięło w nich udział pięciu mężczyzn, o znacznym i umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pochodzących z okolic Giżycka, Rynu i Ukty. Warsztaty odbywały się w trybie całodobowym.

W trakcie zajęć prowadzonych przez psychologa uczestnicy odkrywali swoje mocne strony mogące wymiernie pomóc w procesie poszukiwania pracy. Przydatne umiejętności, które zdobyli dzięki udziałowi w warsztatach to: panowanie nad sobą w sytuacjach stresowych, lepsza znajomość samych siebie oraz wzrost asertywności. Warsztaty stały się również szansą na poprawę autowizerunku, pomogły odbudować poczucie własnej wartości, a także stworzyły okazję do otwarcia się na innych oraz ćwiczenia pracy w grupie.

Warsztaty i szkolenia
2549 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'podsumowanie dziewiątych warsztatów w Ośrodku Caritas w Orzyszu ' (1970 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311312313314315316317318319320321322323324325326327328329330331332333334335336337338339340341342343353363   >