Festyn już za nami!

Autor: Admin Dodano: czwartek, 01 lutego 2007 - 09:11

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić pracodawców, przedstawicieli firm i zakładów pracy oraz wszystkie osoby zainteresowane zatrudnianiem osób niepełnosprawnych do wzięcia udziału w spotkaniu „Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie”. Spotkanie, zorganizowane przy współpracy z Caritas Polska, odbędzie się w dniu 2 lutego br. o godz. 10.00 w ośrodku Caritas w Orzyszu (ul. Wierzbińska 10). Jego celem jest zwiększenie zainteresowania problemem aktywizacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych oraz rozwijanie świadomości pracodawców, co do ich uprawnień w zakresie zatrudniania osób niepełnosprawnych, w tym pozyskiwania funduszy na utworzenie stanowisk pracy dla osób z różnego typu niepełnosprawnościami. Spotkanie poprowadzą pracownicy Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych z Olsztyna, którzy przedstawią program wyrównywania różnic między regionami, obszar C, omówią najważniejsze zagadnienia związane z Systemem Obsługi Dofinansowań (SOD) oraz odpowiedzą na pytania związane z zatrudnianiem osób niepełnosprawnych.

2545 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '"Niepełnosprawny pracownik w mojej firmie" - Konferencja 2 lutego w ośrodku Caritas w Orzyszu' (1442 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: środa, 31 stycznia 2007 - 10:36

26 stycznia br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu dobiegły końca ósme warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Warsztaty odbywały się w systemie dziennym. Udział w nich wzięło pięć osób o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pochodzących z Pisza i Orzysza.

Zajęcia prowadzone przez psychologa i doradcę zawodowego miały przede wszystkim na celu przygotowanie uczestników do poszukiwania zatrudnienia na otwartym rynku pracy. W trakcie zajęć uczyli się oni panować nad stresem, zachowywać asertywnie oraz odkrywali swoje mocne strony. Praktyczne umiejętności jakie po 10-dniowych warsztatach nabyli to m. in.: umiejętność sporządzania dokumentów aplikacyjnych, znajomość metod poszukiwania pracy oraz instytucji niosących pomoc osobom niepełnosprawnym.

Warsztaty i szkolenia
2630 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1397 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Augustowie zakończone

Autor: Admin Dodano: wtorek, 30 stycznia 2007 - 10:44

26 stycznia br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Augustowie zakończyły się ósme warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Wzięło w nich udział 6 uczestników, nie posiadających żadnego doświadczenia zawodowego, o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności.

Beneficjenci, pracując w grupach oraz w trakcie spotkań indywidualnych, nabywali umiejętności niezbędne do poruszania się na otwartym rynku pracy, jak też radzenia sobie z trudnymi sytuacjami życiowymi. Celem działań pedagoga, psychologa i doradcy zawodowego było zachęcanie uczestników do aktywnego włączenia się w życie społeczne.

Warsztaty i szkolenia
2696 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Augustowie zakończone ' (2332 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zjazd SKC

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 stycznia 2007 - 15:10

W dniu 20 stycznia 2007r. w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym „Dom Świętej Rodziny” w Orzyszu odbył się II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas w formie warsztatów pod hasłem Wyobraźnia miłosierdzia, które poprowadził Ks. Krzysztof Sagan z Caritas Archidiecezji Gdańskiej wraz z Panią Barbarą.

Na spotkanie przybyło około 200 wolontariuszy z całej diecezji wraz z opiekunami. Po przedstawieniu się uczestników ze wszystkich szkół Ks. Krzysztof przedstawił młodym wolontariuszom znaczenie słowa miłosierdzie, aby mogli zrozumieć, na czym polega działalność w Szkolnym Kole Caritas. Na spotkanie w Orzyszu dotarł Ks. Biskup Romuald Kamiński, który przewodniczył Mszy św. w południe, a później wraz z wolontariuszami uczestniczył w warsztatach wspierając ich w różnego rodzaju zadaniach

Parafialne Zespoły Caritas
2627 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zjazd SKC' (1536 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KOMUNIKAT DLA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 stycznia 2007 - 12:05

Caritas Diecezji Ełckiej informuje iż dnia 10 lutego 2007 r. (sobota) odbędzie się szkolenie dla Prezesów i członków Zarządów Parafialnych Zespołów Caritas w Centrum Pastoralno - Administracyjnym w Ełku, pl. Katedralny 1 (wejście od rzeki). Szkolenie rozpocznie się o godz. 10 mszą świętą w Katedrze, którą będzie celebrował Biskup Ełcki.

Program szkolenia będzie obejmował kilka bardzo ważnych zagadnień, a mianowicie:
- sprawozdania okresowe z działalności PZC ( dostarczyć na spotkanie)
- rozliczenie nadwyżek unijnych za ubiegły rok 2006 r. (dostarczyć zestawienie zbiorcze)
- 1 % podatku na organizację pożytku publicznego
- nadwyżki żywności z UE na rok 2007 (odbiór już od lutego br.)
- wielkanocna zbiórka żywności
- pogłębienie zagadnień zasygnalizowanych w czasie wcześniejszych szkoleń
- omówienie spraw bieżących

Obecność obowiązkowa Prezesów jest podyktowana dalsza współpracą przy programie PEAD 2007.
ZAPRASZAMY

Parafialne Zespoły Caritas
2971 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301311312313314315316317318319320321322323324325326327328329330331332333334335336337338339340350360   >