KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA

Autor: Admin Dodano: piątek, 14 września 2018 - 12:51

„Caritas” jest miłością mądrą i praktyczną, dostrzega potrzeby osób ubogich i stara się traktować ich indywidualnie według życiowego miejsca i potrzeb. Takie rozumienie miłości stało się impulsem do powstania akcji „Kromka Chleba dla sąsiada”. Ma ona na celu wsparcie samotnych starszych osób w przeżywaniu codzienności oraz uwrażliwienie społeczeństwa na ich los. Dlatego też Caritas Diecezji Ełckiej w harmonogram swoich działań wpisała i realizuje od 2017 w/w akcję. Każdego roku ełcka Caritas przeprowadza 3 zbiórki żywności pod hasłem "TAK, POMAGAM" (Wielkanocną, Wakacyjną, Bożonarodzeniową) i Kromkę Chleba dla Sąsiada.

152 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'KROMKA CHLEBA DLA SĄSIADA' (855 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Czy podróże kształcą?

Autor: Admin Dodano: czwartek, 06 września 2018 - 13:55

Warszawa? Kolejny raz? A po co? A po to, że ile razy jesteśmy w Warszawie, tyle razy odkrywamy miejsca w których jeszcze nie byliśmy. Chociażby po to, żeby być w Muzeum Wojska Polskiego. Pobyt tutaj okazał się przysłowiowym „strzałem w dziesiątkę”. Otóż, 120 minutowa lekcja z eksponatami „Nie tylko hełm – wojskowe nakrycia głowy” była tak bardzo ciekawa, że dzieciaki zapomniały o upływającym czasie. A w programie jeszcze zwiedzanie muzeum i Łazienki Królewskie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że spora grupa dzieciaków to uczniowie klas I-III, i to one miały dużo pytań o eksponaty :) mimo, że w tych klasach nie ma jeszcze historii!

576 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Czy podróże kształcą?' (6392 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 18:25

W sierpniu Caritas Diecezji Ełckiej zorganizowała warsztaty wyjazdowe oraz spotkanie w środowisku otwartym dla czternastu osób niepełnosprawnych z powiatu ełckiego oraz piskiego. Warsztat obejmował zajęcia kulinarne oraz edukacyjne w ogrodzie. Uczestnicy przygotowywali konfitury z jabłek, sok z malin oraz wekowali ogórki. Samodzielne przygotowanie słoików sprawiło im wiele satysfakcji.

176 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: ' Zajęcia kulinarne i w ogrodzie dla osób niepełnosprawnych' (4291 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Intensywny czas w ełckiej Caritas

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 16:05

Od 22 czerwca do 29 sierpnia ełcka Caritas zorganizowała 7 turnusów wypoczynkowych dla dzieci i młodzieży. Udział w nich wzięło ponad 400 młodych osób.

Od 22 czerwca do 19 lipca w ośrodku kolonijnym „Arka” w Orzyszu wypoczywały dzieci z Białorusi – przedstawiciele tamtejszej Polonii. Z wypoczynku w tym okresie skorzystało 210 osób. Czas spędzony w Polsce upłynął im na udziale w zajęciach edukacyjnych (język polski, wiedza o społeczeństwie), rekreacyjnych. Każda z trzech grup kolonijnych wzięła udział w dwóch wycieczkach: do Warszawy oraz Tykocina/ Supraśla. Wypoczynek dla dzieci zza naszej wschodniej granicy był organizowany w ramach projektu „Spotkajmy się w Polsce III”, współfinansowanego ze środków Kancelarii Senatu.

81 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Intensywny czas w ełckiej Caritas' (1881 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Szyte na miarę

Autor: Admin Dodano: piątek, 31 sierpnia 2018 - 07:05

Ach ten nasz kochany XXI wiek! Nowoczesność, innowacyjność czy nowe technologie. Wszystko dostępne od ręki. I dlatego nie powinno nikogo dziwić duże zaskoczenie jakie pojawiło się w oczach dzieci, na wieść że w ich świetlicy pojawi się pani krawcowa, która uszyje każdemu z nich kostium.

346 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Szyte na miarę' (829 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192030405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330340   >