Dołącz - BEZDOTYKOWA PACZKA

Pomoc za siatką

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 marca 2020 - 20:50

Gdy zaczynaliśmy w poniedziałek wydawanie zupy przy kontenerach na targowicy miejskiej przez siatkę, która oddziela nas od osób bezdomnych, czuliśmy się trochę dziwnie. Dziś przyzwyczailiśmy się już, że najpierw stawiamy zupę na stole, a dopiero potem osoby bezdomne podchodzą do naszego stołu.

277 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomoc za siatką' (1237 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Caritas rusza na pomoc szpitalom i uruchamia akcję #WdzieczniMedykom

Autor: Admin Dodano: piątek, 27 marca 2020 - 16:05

Respiratory, termometry bezdotykowe oraz środki ochrony osobistej – tego najbardziej brakuje dziś medykom walczącym z epidemią koronawirusa. Największa organizacja pomocowa w Polsce wychodzi naprzeciw tym potrzebom i ogłasza akcję #WdzieczniMedykom. Budżet projektu wstępnie oszacowano na 12 mln zł. Środki pochodzić będą głównie od firm. Jako pierwsza akcję wsparła Fundacja Carrefour przekazując ponad 1,3 mln zł na zakup respiratorów i środków ochrony osobistej dla personelu medycznego.

114 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas rusza na pomoc szpitalom i uruchamia akcję #WdzieczniMedykom' (2875 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
„PACZKA BEZDOTYKOWA” Caritas Diecezji Ełckiej

Autor: Admin Dodano: czwartek, 26 marca 2020 - 17:35

W związku ze stanem epidemii w Polsce Diecezja Ełcka i Caritas Diecezji Ełckiej uruchomiły Centrum Kryzysowe. Caritas Polska wsparła nas poprzez przekazanie środków finansowych na zakup produktów żywnościowych do paczek i do naszej jadłodajni dla osób bezdomnych i samotnych. Do ełckiej Caritas trafiają kolejne partie żywności. Pracownicy i wolontariusze przygotowują paczki, które rozwożone są do osób potrzebujących, zwłaszcza starszych i samotnych. Staramy się eliminować bezpośredni kontakt z ich odbiorcami lub ograniczać go do minimum.

845 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: '„PACZKA BEZDOTYKOWA” Caritas Diecezji Ełckiej' (3243 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pomagamy osobom bezdomnym spoza ełckich schronisk

Autor: Admin Dodano: piątek, 20 marca 2020 - 11:55

Osoby bezdomne przebywające poza ełckimi schroniskami są szczególnie narażone na zarażenie koronawirusem i rozprzestrzenianie wirusa na inne osoby. Stanowią oni grupę szczególnego ryzyka. Przemieszczają się po terenie miasta w poszukiwaniu jedzenia. Są najczęściej niedożywione, mają wiele chorób i obciążeń. Do tej pory pomagaliśmy im, wydając ciepłą zupę jadłodajni oraz umożliwiając kąpiel i wymianę odzieży przy Schronisku im. Św. Ojca Pio w Ełku. Obecna sytuacja wymusza na nas zorganizowanie miejsca poza schroniskiem Caritas i domem dziennego pobytu, w którym będzie możliwe zorganizowanie punktu pomocy osobom bezdomnym przebywającym na ulicach miasta.

405 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pomagamy osobom bezdomnym spoza ełckich schronisk' (1192 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Informacja – osoby bezdomne przebywające poza placówkami Caritas Diecezji

Autor: Admin Dodano: piątek, 13 marca 2020 - 06:00

Od 16 marca 2020 r. ze względów bezpieczeństwa i braku możliwości przebywania osób trzecich na terenie Schroniska im. Św. Ojca Pio. zupa dla osób bezdomnych spoza placówki będzie wydawana przy budynku na ul. Kościuszki 17 na wynos w jednorazowych pojemnikach. Zupa będzie wydawana nadal od poniedziałku do piątku w godz. 14.00 – 15.00. Docelowo zostanie wyznaczony nowy punkt wydawania zupy.

250 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Informacja – osoby bezdomne przebywające poza placówkami Caritas Diecezji' (869 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   123456789101112131415161718192030405060708090100110120130140150160170180190200210220230240250260270280290300310320330340350360370380   >

Podaruj swój 1% podatku
Przekaż 1%