Komunikaty: Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności 2006

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2006 - 17:44

Już w najbliższy weekend (17-18 listopada) odbędzie się kolejna Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności. Akcja zorganizowana po raz szesnasty przez Caritas Diecezji Ełckiej przebiegała będzie pod hasłem "Podaruj Święta Bożego Narodzenia".

W tradycyjną już zbiórkę żywności zaangażowanych będzie ponad 800 wolontariuszy, głównie młodzież ze Szkolnych Kół Caritas oraz członkowie Parafialnych Zespołów Caritas. Trwałe artykuły spożywcze zbierane będą w 17 miejscowościach i 179 sklepach z terenu całej diecezji ełckiej. W samym tylko mieście Ełku kwesta odbędzie się w 29 sklepach, których właściciele wyrazili wolę współpracy z diecezjalną Caritas. Pełną kontrolę oraz nadzór nad przeprowadzeniem zbiórki ma Centrala Caritas w Ełku.

3309 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności 2006' (524 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Otwarcie Punktu Aptecznego w Miłkach

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2006 - 11:56

Punkt Apteczny "św. Brunona" w Miłkach to kolejna - po aptece w Ełku, Orzyszu, Augustowie i Suwałkach oraz punkcie w Prostkach i Kalinowie - placówka farmaceutyczna stworzona przez Caritas Diecezji Ełckiej. Uroczyste otwarcie nastąpiło 14 listopada br. Obrzędu poświęcenia dokonał ks. bp Jerzy Mazur, biskup ełcki.

Apteki
6222 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Otwarcie Punktu Aptecznego w Miłkach' (1317 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenia: Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2006 - 17:49

CZCIGODNI KAPŁANI,
UMIŁOWANI W PANU,
PREZESI I CZŁONKOWIE
PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić w dniu 25 listopada 2006r. (sobota) do Ełku na Dzień Skupienia, który odbędzie się w Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Wskazania duszpasterskie dla Parafialnych Zespołów CARITAS z 303 Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatu Polski (Warszawa 1-2 III 2000) przypominają:

"Sobór Watykański II uczy, że ludzie świeccy powinni być odpowiednio przygotowani do zadań apostolskich, którym się poświęcają (DA 29; 32). Zewnętrznemu posłannictwu winna, zatem towarzyszyć stała wewnętrzna praca Zespołu nad pogłębieniem życia duchowego jego członków (30). Formację charytatywną prowadzoną w parafii uzupełnia CARITAS diecezjalna poprzez organizowanie cyklicznych szkoleń oraz specjalistycznych rekolekcji i dni skupienia, zarówno dla wolontariuszy z Zespołów jak i pracowników placówek CARITAS (32)".

4345 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku' (1428 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie I miesiąca warsztatów - Ośrodek Orzysz

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 30 października 2006 - 11:37

W dniach od 3 do 12 października, w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”, Caritas Diecezji Ełckiej przeprowadziła pierwsze warsztaty (całodobowe) w Ośrodku Caritas "Dom Świętej Rodziny" w Orzyszu. Wzięły w nich udział 2 osoby za schorzeniami narządów wewnętrznych, 1 osoba z uszkodzeniem narządu ruchu, 1 osoba słabowidząca i 1 osoba z niepełnosprawnością intelektualną. Warsztaty miały charakter zajęć grupowych oraz indywidualnych spotkań z psychologiem, doradcą zawodowym i pedagogiem. Rozpoczęły się omówieniem programu, przedstawieniem celów projektu jak także przedstawieniem ogólnych informacji na temat Europejskiego Funduszu Społecznego i PFRON. Po wypełnieniu dokumentów, uczestnicy obejrzeli też film o Caritas w Polsce.

Warsztaty i szkolenia
5657 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie I miesiąca warsztatów - Ośrodek Orzysz' (3915 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie I miesiąca warsztatów - Ośrodek w Augustowie

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 30 października 2006 - 10:53

26 października br. kolejna grupa niepełnosprawnych zakończyła w Augustowie warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Tym razem 6 uczestników o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności próbowało odkryć własne zasoby i poznało metody efektywnego poszukiwania pracy. Cztery osoby biorące udział w zajęciach to uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej, nie posiadający żadnego doświadczenia zawodowego. Dwie pozostałe osoby mają już pewien staż zawodowy. Tylko jeden uczestnik warsztatów jest zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy.

Warsztaty i szkolenia
2970 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie I miesiąca warsztatów - Ośrodek w Augustowie' (3005 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291301302303304305306307308309310311312313314315316317318319320321322323324325326336   >