Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 13:58

Korzystając z funduszy, które dzięki Państwa wspaniałomyślności wpływają na nasze konto jesteśmy w stanie realizować zadania statutowe, takie jak prowadzenie placówek dla osób potrzebujących (noclegownia, stacje opieki, itd.), dożywianie dzieci, organizowanie kolonii letnich, refundacja lekarstw.

Ufamy, że przyłączą się Państwo do dzieła miłosierdzia, realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej. W imieniu osób, którym pomagamy serdecznie Państwu dziękujemy za zaufanie, zrozumienie i dobrą wolę!

Jak przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska? (czytaj cały artykuł)

3541 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do przekazywania na konto Caritas Polska 1% przy rozliczaniu podatkowym za 2006 rok' (1878 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VII Warsztaty w Augustowie

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 13:22

Ośrodek Caritas w Augustowie zakończył 12 stycznia br. kolejne, siódme już warsztaty w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych". Zajęcia odbywały się w systemie całodobowym. Wzięło w nich udział pięciu uczestników o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności z okolic Giżycka i Ełku.

Podczas spotkań z psychologiem, pedagogiem i doradcą zawodowym podopieczni Caritas odkrywali własne umiejętności, możliwości i predyspozycje zawodowe oraz poznawali techniki asertywności i radzenia sobie ze stresem.

Warsztaty i szkolenia
2776 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VII Warsztaty w Augustowie' (2556 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Pierwsze warsztaty całodobowe w Nowym 2007 roku w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 12:02

12 stycznia br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończyły się siódme warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki…”. Tym razem miały one charakter całodobowy, uczestniczyło w nich pięć dziewcząt z Giżycka i okolic, które na co dzień kształcą się i zdobywają doświadczenie w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Rynie.

Zajęcia w ośrodku Caritas były dla nich okazją do lepszego poznania samych siebie, odkrycia swoich dobrych stron i ukształtowania pozytywnego wizerunku własnej osoby. W ramach zajęć z psychologiem uczestniczki zapoznały się m. in. ze sposobami pokonywania stresu, tematyką komunikacji interpersonalnej i asertywności. Natomiast spotkania prowadzone przez doradcę zawodowego przygotowały do samodzielnego, aktywnego i skutecznego poruszania się po rynku pracy. Każda z uczestniczek przyswoiła także metody sporządzania dokumentów aplikacyjnych.

Warsztaty i szkolenia
2558 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Pierwsze warsztaty całodobowe w Nowym 2007 roku w Orzyszu zakończone' (1076 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas

Autor: Admin Dodano: środa, 10 stycznia 2007 - 10:39

Wychodząc naprzeciw różnym potrzebom zapraszamy dnia 20.01.2007 r. do Orzysza (Ośrodek Szkoleniowo-Wypoczynkowy Dom Świętej Rodziny przy ul. Wierzbińskiej) na II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas (SKC), który będzie okazją do wymiany doświadczeń dla istniejących już SKC i formą warsztatów dla tych, którzy chcą założyć koło w swojej szkole. Zapraszamy Dyrektorów Szkół, nauczycieli, wychowawców, katechetów, wszystkich opiekunów SKC, Prezesów i cały Zarząd oraz ich członków, wolontariuszy i tych, którzy chcieliby włączyć się w to dzieło o przybycie na nasze spotkanie. Całe spotkanie z warsztatami przeprowadzi Ks. Krzysztof Sagan z Caritas Archidiecezji Gdańskiej wraz z młodzieżą należącą do Szkolnych Kół Caritas. Przewidywalny czas zjazdu w godzinach: 9-18. Szczegółowy program zostanie podany w późniejszym czasie po zgłoszeniu. (program zjazdu dostepny po rozwinięciu artykułu) Zgłoszenia (prosimy podać: Szkołę, ilość osób, osoba odpowiedzialna i tel. kontaktowy) należy kierować do sekretariatu Caritas Diecezji Ełckiej do dnia 15.01.2007 r. pisemnie, faksem, e-mail lub telefonicznie

Caritas Diecezji Ełckiej, ul. 3-go Maja 10, 19-300 Ełk Tel/fax 087-6215845, E-mail:elk@caritas.pl

Parafialne Zespoły Caritas
4371 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas ' (735 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: czwartek, 28 grudnia 2006 - 10:36

23 grudnia w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończyły się warsztaty dzienne w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej…".

W szóstych warsztatach wzięło udział pięć osób z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności z miasta Orzysza i Giżycka. W ramach zajęć z psychologiem uczestnicy poznawali swoje mocne i słabe strony, uczyli się pokonywania i kontrolowania stresu, sposobów autoprezentacji i komunikacji oraz asertywnego zachowania. Natomiast podczas zajęć z doradcą zawodowym beneficjenci uczyli się zasad sporządzania dokumentów aplikacyjnych i przeprowadzania skutecznej rozmowy kwalifikacyjnej.

Praca nad swoim pozytywnym wizerunkiem oraz sporządzenie indywidualnych planów działania miały przede wszystkim na celu zwiększenie szans w poszukiwaniu zatrudnienia oraz polepszenie orientacji na rynku pracy. Zdobyte umiejętności uczestnicy mogli zastosować podczas wizyty w Powiatowym Urzędzie Pracy w Piszu, gdzie dokonali analizy ofert pracy, zapoznali się z możliwościami udziału w szkoleniach dla osób niepełnosprawnych oraz poznali zalety rejestracji w Urzędzie.

Warsztaty i szkolenia
2698 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'VI warsztaty w Ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1905 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311312313314315316317318319320321322323333343   >