III warsztaty w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: sobota, 18 listopada 2006 - 01:12

W Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Orzyszu dobiegły końca kolejne warsztaty dzienne dla osób niepełnosprawnych w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych". Przez pierwsze pięć dni uczestnicy warsztatów zdobywali wiedzę na temat siebie, swoich możliwości i predyspozycji. Wspólna praca, filmy instruktażowe oraz indywidualne spotkania z psychologiem miały na celu zmotywowanie do rozpoczęcia szukania pracy i wzmocnienie poczucia własnej wartości.

Uczestnicy wraz z doradcą zawodowym odwiedzili też Powiatowy Urząd Pracy, gdzie zapoznali się z zasadami rejestracji osób niepełnosprawnych. Dużym powodzeniem cieszyła się tematyka kursów komputerowych, staży i przygotowania zawodowego. Po wizycie w Urzędzie Pracy, uczestnicy poznali metody rehabilitacji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych w Warsztatach Terapii Zajęciowej w Piszu. Ostatnie dni warsztatów były poświęcone redakcji dokumentów (życiorys i list motywacyjny) oraz przygotowaniu do rozmowy kwalifikacyjnej. W ramach podsumowania zdobytej wiedzy, doradca zawodowy wraz z pedagogiem i psychologiem przeprowadzili próbną rozmowę kwalifikacyjną z uczestnikami. Każda z rozmów została omówiona i oceniona przez grupę. Zakończenie warsztatów odbyło się w bardzo sympatycznej atmosferze. Uczestnicy przygotowali szereg niespodzianek dla kadry szkoleniowej m. in. występ gitarowy jednego z podopiecznych i tort z napisem "dziękujemy".

Warsztaty i szkolenia
3236 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III warsztaty w Orzyszu' (1127 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
III warsztaty w Augustowie

Autor: Admin Dodano: sobota, 18 listopada 2006 - 01:01

W Ośrodku Caritas w Augustowie zakończyły się trzecie warsztaty dla osób niepełnosprawnych w ramach projektu "Indywidualne ścieżki...". Dzięki środkom finansowym pochodzącym z Unii Europejskiej, Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i Caritas Polska kolejne pięć osób skorzystało ze wsparcia psychologa, pedagoga oraz doradcy zawodowego i uzyskało pomoc w poruszaniu się na otwartym rynku pracy.

Podczas 10-dniowych warsztatów dziennych uczestnicy poszerzyli wiedzę i umiejętności z zakresu komunikacji społecznej, starali się stworzyć adekwatny obraz własnej osoby i wzięli udział w ćwiczeniach kształtowania swojego pozytywnego wizerunku. Poznali również metody efektywnego poszukiwania pracy, źródła pozyskiwania ofert zatrudnienia oraz uzyskali wiedzę na temat technik pisania dokumentów aplikacyjnych i prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych.

Warsztaty i szkolenia
3069 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'III warsztaty w Augustowie' (1648 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Komunikaty: Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności 2006

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2006 - 17:44

Już w najbliższy weekend (17-18 listopada) odbędzie się kolejna Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności. Akcja zorganizowana po raz szesnasty przez Caritas Diecezji Ełckiej przebiegała będzie pod hasłem "Podaruj Święta Bożego Narodzenia".

W tradycyjną już zbiórkę żywności zaangażowanych będzie ponad 800 wolontariuszy, głównie młodzież ze Szkolnych Kół Caritas oraz członkowie Parafialnych Zespołów Caritas. Trwałe artykuły spożywcze zbierane będą w 17 miejscowościach i 179 sklepach z terenu całej diecezji ełckiej. W samym tylko mieście Ełku kwesta odbędzie się w 29 sklepach, których właściciele wyrazili wolę współpracy z diecezjalną Caritas. Pełną kontrolę oraz nadzór nad przeprowadzeniem zbiórki ma Centrala Caritas w Ełku.

3302 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Bożonarodzeniowa Zbiórka Żywności 2006' (524 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Otwarcie Punktu Aptecznego w Miłkach

Autor: Admin Dodano: środa, 15 listopada 2006 - 11:56

Punkt Apteczny "św. Brunona" w Miłkach to kolejna - po aptece w Ełku, Orzyszu, Augustowie i Suwałkach oraz punkcie w Prostkach i Kalinowie - placówka farmaceutyczna stworzona przez Caritas Diecezji Ełckiej. Uroczyste otwarcie nastąpiło 14 listopada br. Obrzędu poświęcenia dokonał ks. bp Jerzy Mazur, biskup ełcki.

Apteki
6200 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Otwarcie Punktu Aptecznego w Miłkach' (1317 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zaproszenia: Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 14 listopada 2006 - 17:49

CZCIGODNI KAPŁANI,
UMIŁOWANI W PANU,
PREZESI I CZŁONKOWIE
PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Caritas Diecezji Ełckiej pragnie zaprosić w dniu 25 listopada 2006r. (sobota) do Ełku na Dzień Skupienia, który odbędzie się w Diecezjalnym Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Parafii Chrystusa Sługi na Konieczkach. Wskazania duszpasterskie dla Parafialnych Zespołów CARITAS z 303 Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatu Polski (Warszawa 1-2 III 2000) przypominają:

"Sobór Watykański II uczy, że ludzie świeccy powinni być odpowiednio przygotowani do zadań apostolskich, którym się poświęcają (DA 29; 32). Zewnętrznemu posłannictwu winna, zatem towarzyszyć stała wewnętrzna praca Zespołu nad pogłębieniem życia duchowego jego członków (30). Formację charytatywną prowadzoną w parafii uzupełnia CARITAS diecezjalna poprzez organizowanie cyklicznych szkoleń oraz specjalistycznych rekolekcji i dni skupienia, zarówno dla wolontariuszy z Zespołów jak i pracowników placówek CARITAS (32)".

4335 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Dzień skupienia w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Ełku' (1428 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311312313314315316317318319320321322332   >