PEAD 2006 w diecezji ełckiej

Autor: Admin Dodano: środa, 20 grudnia 2006 - 12:54

Od 1987 r. w krajach Unii Europejskiej funkcjonuje Europejski Program Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Podstawą realizacji tego programu jest Rozporządzenie Komisji Europejskiej 3730/87 zezwalające na bezpłatne przekazywanie osobom potrzebującym żywności pochodzacej z rezerw Unii Europejskiej przez akredytowane organizacje z terenu Wspólnoty. W Polsce są to: Caritas Polska, Polski Czerwony Krzyż, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Federacja Polskich Banków Żywności.

3068 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'PEAD 2006 w diecezji ełckiej' (1107 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie warsztatów w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 grudnia 2006 - 17:37

Ośrodek w Orzyszu zakończył kolejne, piąte już warsztaty w ramach projektu "Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych". Zajęcia odbywały się w systemie dziennym. Wzięło w nich udział pięciu uczestników, którzy odkrywali swoje możliwości i predyspozycje oraz zdobywali wiedzę na temat samych siebie. W drugim dniu warsztatów w ramach zajęć integracyjnych, uczestnicy z Augustowa, gdzie projekt realizowany jest równolegle, odwiedzili Ośrodek w Orzyszu. Wspólne ognisko było okazją do bliższego poznania, wymiany doświadczeń i dobrej zabawy.

Warsztaty i szkolenia
3241 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie warsztatów w Orzyszu' (1477 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie warsztatów w Augustowie

Autor: Admin Dodano: piątek, 15 grudnia 2006 - 17:28

12 grudnia br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Augustowie zakończyły się piąte warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Tym razem 5 uczestników o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności odkrywało swoje zainteresowania, możliwości i atuty zawodowe. Zajęcia odbywały się w grupach oraz miały charakter spotkań indywidualnych, podczas których podopieczni Caritas opracowali swoje indywidualne plany działania. Warsztaty prowadzone przez psychologa były ukierunkowane na zwiększenie motywacji i zdolności do aktywności zawodowej beneficjentów oraz pozwoliły ocenić wewnętrzny potencjał każdej osoby. Spotkania z doradcą zawodowym umożliwiły uczestnikom rozpoznanie swoich predyspozycji zawodowych, pomogły w wyborze ścieżki zawodowej i kierunku potencjalnych szkoleń.

Warsztaty i szkolenia
2426 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie warsztatów w Augustowie' (2068 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Podsumowanie świątecznej zbiórki żywności 2006

Autor: Admin Dodano: sobota, 09 grudnia 2006 - 05:53

Prawie 18 ton żywności - to efekt dwudniowej zbiórki żywności, jaką w dniach 17 - 18 listopada br. przeprowadziła ełcka Caritas. Wzięło w niej udział 20 miejscowości z całej diecezji ełckiej. Przy akcji "Podaruj święta Bożego Narodzenia" uczestniczyło 987 wolontariuszy.

Szczegółowy wykaz przedstawia poniższa tabela:

3136 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Podsumowanie świątecznej zbiórki żywności 2006' (5269 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Po raz czwarty w Orzyszu

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 04 grudnia 2006 - 09:26

W Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Orzyszu zakończyły się kolejne warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki …”. Przez dziesięć dni warsztatów całodobowych, cztery uczestniczki miały czas na zapoznanie się, zaprzyjaźnienie, a także poznanie siebie, swoich możliwości, predyspozycji i kwalifikacji. Był to okres wytężonej pracy i skupienia. Oprócz zajęć warsztatowych z pedagogiem, doradcą zawodowym i psychologiem, uczestniczki odwiedziły Powiatowy Urząd Pracy w Piszu oraz Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. W obu tych instytucjach zapoznały się z różnymi formami pomocy osobom niepełnosprawnym.

Warsztaty i szkolenia
3354 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Po raz czwarty w Orzyszu' (1241 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311312313314315316317327   >