Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone

Autor: Admin Dodano: środa, 31 stycznia 2007 - 10:36

26 stycznia br. w Ośrodku Caritas w Orzyszu dobiegły końca ósme warsztaty w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Warsztaty odbywały się w systemie dziennym. Udział w nich wzięło pięć osób o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, pochodzących z Pisza i Orzysza.

Zajęcia prowadzone przez psychologa i doradcę zawodowego miały przede wszystkim na celu przygotowanie uczestników do poszukiwania zatrudnienia na otwartym rynku pracy. W trakcie zajęć uczyli się oni panować nad stresem, zachowywać asertywnie oraz odkrywali swoje mocne strony. Praktyczne umiejętności jakie po 10-dniowych warsztatach nabyli to m. in.: umiejętność sporządzania dokumentów aplikacyjnych, znajomość metod poszukiwania pracy oraz instytucji niosących pomoc osobom niepełnosprawnym.

Warsztaty i szkolenia
2591 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Orzyszu zakończone' (1397 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Augustowie zakończone

Autor: Admin Dodano: wtorek, 30 stycznia 2007 - 10:44

26 stycznia br. w Ośrodku Caritas Diecezji Ełckiej w Augustowie zakończyły się ósme warsztaty dzienne w ramach projektu „Indywidualne ścieżki kariery zawodowej szansą dla osób niepełnosprawnych”. Wzięło w nich udział 6 uczestników, nie posiadających żadnego doświadczenia zawodowego, o umiarkowanym i znacznym stopniu niepełnosprawności.

Beneficjenci, pracując w grupach oraz w trakcie spotkań indywidualnych, nabywali umiejętności niezbędne do poruszania się na otwartym rynku pracy, jak też radzenia sobie z trudnymi sytuacjami życiowymi. Celem działań pedagoga, psychologa i doradcy zawodowego było zachęcanie uczestników do aktywnego włączenia się w życie społeczne.

Warsztaty i szkolenia
2660 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Ósme warsztaty w ośrodku Caritas w Augustowie zakończone ' (2332 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
Zjazd SKC

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 stycznia 2007 - 15:10

W dniu 20 stycznia 2007r. w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym „Dom Świętej Rodziny” w Orzyszu odbył się II Diecezjalny Zjazd Szkolnych Kół Caritas w formie warsztatów pod hasłem Wyobraźnia miłosierdzia, które poprowadził Ks. Krzysztof Sagan z Caritas Archidiecezji Gdańskiej wraz z Panią Barbarą.

Na spotkanie przybyło około 200 wolontariuszy z całej diecezji wraz z opiekunami. Po przedstawieniu się uczestników ze wszystkich szkół Ks. Krzysztof przedstawił młodym wolontariuszom znaczenie słowa miłosierdzie, aby mogli zrozumieć, na czym polega działalność w Szkolnym Kole Caritas. Na spotkanie w Orzyszu dotarł Ks. Biskup Romuald Kamiński, który przewodniczył Mszy św. w południe, a później wraz z wolontariuszami uczestniczył w warsztatach wspierając ich w różnego rodzaju zadaniach

Parafialne Zespoły Caritas
2597 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Zjazd SKC' (1536 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku
KOMUNIKAT DLA PARAFIALNYCH ZESPOŁÓW CARITAS

Autor: Admin Dodano: poniedziałek, 29 stycznia 2007 - 12:05

Caritas Diecezji Ełckiej informuje iż dnia 10 lutego 2007 r. (sobota) odbędzie się szkolenie dla Prezesów i członków Zarządów Parafialnych Zespołów Caritas w Centrum Pastoralno - Administracyjnym w Ełku, pl. Katedralny 1 (wejście od rzeki). Szkolenie rozpocznie się o godz. 10 mszą świętą w Katedrze, którą będzie celebrował Biskup Ełcki.

Program szkolenia będzie obejmował kilka bardzo ważnych zagadnień, a mianowicie:
- sprawozdania okresowe z działalności PZC ( dostarczyć na spotkanie)
- rozliczenie nadwyżek unijnych za ubiegły rok 2006 r. (dostarczyć zestawienie zbiorcze)
- 1 % podatku na organizację pożytku publicznego
- nadwyżki żywności z UE na rok 2007 (odbiór już od lutego br.)
- wielkanocna zbiórka żywności
- pogłębienie zagadnień zasygnalizowanych w czasie wcześniejszych szkoleń
- omówienie spraw bieżących

Obecność obowiązkowa Prezesów jest podyktowana dalsza współpracą przy programie PEAD 2007.
ZAPRASZAMY

Parafialne Zespoły Caritas
2936 raz(y) oglądano. »»> Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

Autor: Admin Dodano: wtorek, 16 stycznia 2007 - 13:58

Korzystając z funduszy, które dzięki Państwa wspaniałomyślności wpływają na nasze konto jesteśmy w stanie realizować zadania statutowe, takie jak prowadzenie placówek dla osób potrzebujących (noclegownia, stacje opieki, itd.), dożywianie dzieci, organizowanie kolonii letnich, refundacja lekarstw.

Ufamy, że przyłączą się Państwo do dzieła miłosierdzia, realizowanego przez Caritas Diecezji Ełckiej. W imieniu osób, którym pomagamy serdecznie Państwu dziękujemy za zaufanie, zrozumienie i dobrą wolę!

Jak przekazać 1% podatku na rzecz Caritas Polska? (czytaj cały artykuł)

3516 raz(y) oglądano. »»> Cały artykuł: 'Caritas Diecezji Ełckiej zaprasza do przekazywania na konto Caritas Polska 1% przy rozliczaniu podatkowym za 2006 rok' (1878 B więcej) Wyślij artykuł do znajomych Strona gotowa do druku

<   1112131415161718191101111121131141151161171181191201211221231241251261271281291292293294295296297298299300301302303304305306307308309310311312313314315325335   >